Nyrstar overtuigt beleggers niet

NYRSTAR De bijkomende waardeverminderingen zullen 'substantieel' zijn. © PHOTOPQR/VOIX DU NORD
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Bij gebrek aan halfjaarresultaten van echte kleppers uit de Europese bedrijfswereld waren macro-economische cijfers vandaag richtinggevend.

De Duitse fabrieken draaiden in juni op volle toeren. De industriële productie in Duitsland groeide 0,8 procent, het meest sinds januari. China publiceerde op zijn beurt tegenvallende handelscijfers. In dollartermen viel de uitvoer in juli met 4,4 procent terug jaar op jaar en de invoer zelfs 12,5 procent. China en Duitsland waren de voorbije jaren drijvende krachten achter de wereldwijde economische groei.

Uit de VS kwam wel nog belangrijk bedrijfsnieuws. ‘s Werelds grootste supermarktketen Wall Mart legt 3 miljard dollar cash en 300 miljoen dollar in aandelen op tafel om de start-up Jet.com in te lijven. Jet.com-oprichter Marc Lore moet Wall Mart helpen om de strijd aan te gaan met Amazon.com. Het is de grootste e-commercedeal ooit.

De Europese beurzen gingen er licht op vooruit. De EuroStoxx50 ging 0,3 procent hoger. De Bel-20 eindigde quasi stabiel op 3464,39 punten. De chemiegroep Solvay (+1,6 %) was de sterkste stijger in de Belgische sterindex. Solvay steeg bijna 8 procent sinds het op 29 juli sterker dan verwachte halfjaarresultaten bekend maakte. Galapagos (-2,8 %) hing aan de staart. Mogelijk nam de biotechnologiegroep wat gas terug, nadat het vrijdag bijna 4 procent gestegen was.

In Brussel kwam Nyrstar (-1,9%) voorbeurs met resultaten naar buiten. De zinksmelter, die zich omvormde tot mijnbouwer en nu terug smelter wil worden, verbrandde minder cash in de mijnen (-6 miljoen euro bedrijfskasstroom of ebitda) dan verwacht door analisten (-9 miljoen euro). Maar tegelijk brachten de smelters minder cash op dan verwacht door allerlei geplande en ongeplande onderhouds- en herstellingswerken.

Er staan ondertussen vier mijnen op non-actief en één mijn – El Toqui in Chili – werd in juni voor 25 miljoen euro verkocht. Voor de andere mijnen neemt Nyrstar zijn tijd. Het oorspronkelijke plan was dat de mijnen in de eerste jaarhelft de deur zouden uit zijn. De groep hoopt in de tweede jaarhelft nog desinvesteringen aan te kondigen, maar sluit niet uit de verkoop van sommige mijnen voor 2017 zal zijn. Voor sommige mijnen zouden nieuwe potentiële kopers zijn opgedoken. Voor andere mijnen zitten de onderhandelingen in een “vergevorderd” stadium. Nyrstar had een maand geleden al gewaarschuwd voor forse afschrijvingen op de mijnen in zijn portefeuille. Nu is het zover: het bedrijf schrijft 106 miljoen euro af en waardeert de resterende mijnen op 322 miljoen euro. Eind december stonden de mijnen nog voor 533 miljoen euro in de boeken.

Door de stijging van de zinkprijs in 2016 zit Nyrstar in een iets betere onderhandelingspositie. In de eerste jaarhelft lag de zinkprijs gemiddeld 16 procent lager dan in de eerste jaarhelft van 2015. In de tweede helft van 2015 ging de prijs van het metaal onderuit, waardoor de vergelijkingsbasis voor de tweede helft van 2016 makkelijker wordt. Desondanks verwachten analisten nog altijd maar dat Nyrstar voor de hele mijnbouwdivisie 100 tot 200 miljoen euro kan krijgen. CEO Bill Scotting liet tijdens de conference call verstaan dat 100 miljoen euro geen optie is, omdat de afspraken met de schuldeisers dan in het gedrang komen. De zogenaamde “bovengrondse mijn” in Port Pirie (Australië) is in de eerste jaarhelft opgestart en zou in 2017 op volle snelheid moeten komen. De fabriek zou metalen kunnen halen uit afvalstromen van de mijnen.

Op de Nederlandse markt veerde Beter Bed Holdings (+7,3 %) op door een overnamebericht in de sector. Steinhoff International Holdings (+1,6 %) biedt 2,4 miljard dollar – ofwel 64 dollar per aandeel – in cash voor Mattress Firm Holding, de Amerikaanse groep die op zijn beurt op het overnamepad was en in februari eigenaar werd van de Sleepy-winkels (die we ook in België kennen). Steinhoff betaalt een premie van 115 procent op de slotkoers van vrijdag. Beleggers beginnen te dromen van een verdere consolidatie in de sector en een royaal overnamebod op Beter Bed Holding. Ze worden daarin aangemoedigd door een Nederlandse analist van NIBC, die zegt dat Beter Bed Holding perfect bij de “dealmachine” van Steinhoff en Mattress Firm Holding zou passen. De naam Steinhoff doet misschien een belletje rinkelen, omdat het bedrijf eerder in een overnamestrijd verwikkeld was met Fnac over Darty, de eigenaar van Vanden Borre. Het bedrijf staat ook bekend als de Zuid-Afrikaanse Ikea, maar heeft een hoofdnotering in Frankfurt en Duitse eigenaars.

De Nederlandse holding, die zoals de naam doet vermoeden vooral bedden en matrassen verkoopt, is de grootste klant van de matrassendivisie van de schuimrubberproducent Recticel (+0,6 %), maar dat aandeel reageert doorgaans niet of lauw op nieuws van zijn klant. Het is niet de enige klant en het is slechts een van de drie divisies van Recticel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content