Nederlandse beleggers naar de rechter tegen Fortis-schikking

© REUTERS

In Nederland stappen ruim duizend beleggers naar de rechter om een hogere schadevergoeding te krijgen vanwege de ondergang van Fortis.

De beleggers nemen geen genoegen met de schikking van in totaal 1,2 miljard euro die Ageas – als erfgenaam van Fortis – vorig jaar afsprak. Dat meldt de organisatie ConsumentenClaim, die de beleggers vertegenwoordigt.

Ageas bereikte in maart 2016 met Deminor, Stichting FortisEffect, Stichting Investor Claims Against Fortis en De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) een voorstel voor schikking van alle burgerlijke rechtszaken over het voormalige Fortis voor de gebeurtenissen van 2007 en 2008. Het betaalt daarvoor 1,2 miljard euro.

Fractie van de schade

Maar de schikking die overeen werd gekomen met Ageas vergoedt volgens ConsumentenClaim slechts een fractie van de schade. Met de gang naar de rechter wil de organisatie voorkomen dat de schikking algemeen verbindend wordt verklaard. De beleggers verloren immers veel geld toen de bank-verzekeraar in 2008 ten onder ging.

Per aandeel krijgen beleggers minder dan een euro vergoed. ConsumentenClaim heeft de compensatieregeling door externe deskundigen, waaronder specialisten van de Rijksuniversiteit Groningen, laten doorrekenen en stelt dat de werkelijke schade vijf tot zes keer zo hoog is. Bij het gerechtshof in Amsterdam vindt op 24 maart een hoorzitting plaats over de compensatieregeling.

Fortis kwam in de problemen in 2008 en moest door de overheid gered worden. Achteraf bleek de overname van ABN Amro als een molensteen om de nek van de bank te hangen, en beleggers verweten de bank miscommunicatie over onder meer de kapitaalverhoging nodig voor de hele operatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content