Danny Reweghs

‘Mikken op renteverlagingen’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Begin dit jaar hebben we u een volatiel en dus woelig financieel 2016 in het vooruitzicht gesteld. En precies dat we hebben we ook in de eerste jaarhelft gekregen.

Zeker op de Europese beurzen. Over de Amerikaanse aandelenmarkt kunnen we nog stellen dat die zich kranig hebben gehouden. Maar eigenlijk is daar nu al achttien maanden sprake van een pas op de plaats. De Europese beursindexen verloren daarentegen gemiddeld 15 procent in de eerste zes maanden. Dat gebeurde na negatieve berichten uit China, minder dan verwachte bedrijfsresultaten, blijvende problemen in de Italiaanse banksector en uiteraard de brexit. De edelmetalen goud en zilver, waar we begin dit jaar wezen op het potentieel, hebben daarentegen een bijzonder sterk semester achter de rug met een spectaculair prijsherstel vanaf weliswaar erg lage niveaus.

Weinig enthousiasme

Krijgen we in de tweede jaarhelft meer van hetzelfde? Misschien ziet het er minder zwartgallig uit dan velen nu denken. Dat is trouwens al een eerste verschil met begin 2016. Strategen en beleggers zien het minder goed zitten dan zes maanden geleden, vooral door de dreun van de brexit. We moeten ook terdege rekening houden met een wereldwijde terugval van de groei. Groeicijfers zoals we die voor de crisis kenden, moeten we niet meteen in het vooruitzicht stellen. Dat zet druk op de bedrijfsresultaten.

Fed

Een vierde ronde van kwantitatieve versoepeling is niet uitgesloten”

Anderzijds wijst de combinatie van steeds lagere rentevergoedingen op obligaties, een steil oplopende goudprijs en standhoudende Amerikaanse beursindexen er volgens ons op dat economen en strategen helemaal niet meer vrezen voor een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank, maar er daarentegen steeds meer vanuit gaan dat tegen het eind van het jaar de Federal Reserve een renteverlaging zal doorvoeren. Bij verdere vertraging van groei, bedrijfsresultaten en jobcreatie is zelfs een vierde ronde van kwantitatieve versoepeling (QE4) niet uitgesloten.

Een hele ommekeer in het denken van economen betekent – bij bevestiging door de macro-economische data tijdens de zomermaanden – dat er voor de tweede jaarhelft goede kansen liggen voor beleggingen in opkomende markten en grondstoffen (en de munten van beide activaklassen). Want deze beleggingen kregen het door de ommekeer in het Amerikaanse rentebeleid de voorbije jaren erg lastig. Ook de beleggingen in goud en zilver spinnen garen bij die evolutie, en blijven koopwaardig bij elke noemenswaardige correctie. Vermits Wall Street erg gunstige ervaringen heeft met renteverlagingen en monetaire versoepelingen, mogen nieuwe records voor de Amerikaanse indexen in het vooruitzicht worden gesteld en zouden de prestaties van de Europese aandelenmarkten ook beter kunnen meevallen dan velen nu denken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content