Met deze fondsen verdient u 1000 euro extra per maand

1000 euro extra per maand © TR 1738
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

We zochten uit hoeveel kapitaal u moet hebben om elke maand 1000 euro aan inkomsten uit uw beleggingen te halen. Vandaag hebben we het over beleggingsfondsen en trackers.

Tegen de wettelijke minimumrente op spaarboekjes moet een kapitaal van 11 miljoen euro op uw spaarrekening staan om één keer per jaar 12.100 euro intresten op te strijken. Om met minder kapitaal meer inkomsten te hebben, moet u meer risico nemen. U kunt opteren voor beleggingsfondsen met maandelijkse uitkeringen. Op basis van de brutodividendrendementen die de dataleverancier Morningstar publiceert, zou het volstaan 330.000 euro te investeren in zes gereputeerde distributiefondsen om elke maand 1000 euro inkomsten te hebben.

Let wel, het brutodividendrendement staat niet vast en geeft slechts een indicatie van wat u mag verwachten. Distributiefondsen hebben als doel een inkomen te genereren voor de beleggers, zonder dat ze het kapitaal opeten, maar er is geen enkele kapitaalgarantie. Soms kunnen ze niet anders dan dividenden betalen uit het kapitaal.

De deelbewijzen van het Templeton Global Total Return-fonds bijvoorbeeld werden sinds Nieuwjaar al 7 procent minder waard. Het is het obligatiefonds van de tegendraadse beheerder Michael Hasenstab, die vooral bekend is omdat hij 5,6 miljard euro winst maakte op de Ierse obligaties die hij in juli 2011 in bulk insloeg voor zijn fonds. Sommige van zijn gewaagde beleggingen in overheidsobligaties draaiden verkeerd uit, maar op tien jaar legt Hasenstab wel nog altijd een gemiddelde jaarreturn van 8,8 procent voor. Net zoals voor alle obligatiebeleggers geldt voor Hasenstab dat de echte test nog moet komen, zodra de rentevoeten wereldwijd aanzienlijk hoger gaan.

Ook Invesco Global High Income moet het van obligaties hebben, en vooral van hoogrentend papier van bedrijven met een bedenkelijke kredietwaardigheid. Andere fondsen investeren ongeveer evenveel in aandelen als in obligaties. In het Franklin Income Fund zitten iets meer dividendaandelen dan obligaties, bij M&G Income Allocation is die verhouding omgekeerd. Aberdeen Global Multi Asset Income investeert wereldwijd en gespreid over verschillende activaklassen, van infrastructuur tot vliegtuigleasing.

U kunt de mosterd ook halen bij MeDirect. De internetbank heeft samen met de fondsenspecialist Morningstar twee modelportefeuilles samengesteld. De eerste bestaat uit tien kapitalisatiefondsen, die alle inkomsten herinvesteren; de tweede uit tien distributiefondsen, die een regelmatig dividend uitkeren. Enkele fondsen in die portefeuille keren maandelijks een dividend uit, maar de meeste doen dat slechts één keer per kwartaal of per jaar. Volgens de simulatietool op de website kan een belegger met een investering van 530.000 euro in de loop van het jaar 12.051,25 euro aan nettodividenden ontvangen.

Slimme indexen

Net zoals er distributiefondsen zijn, zijn er distributietrackers. Dat zijn beursgenoteerde indexfondsen die de dividenden en de intresten die ze ontvangen, uitkeren aan de beleggers. “Er zijn weinig beleggingsfondsen die de indexen verslaan”, zegt Hans Heytens, de hoofdanalist van de vermogensbeheerder Weghsteen. “Dan ben je dus goedkoper af met een indextracker dan met een beleggingsfonds.” Het enige probleem is dat er weinig of geen trackers zijn die maandelijks een dividend uitkeren. U moet zich tevredenstellen met trackers die dat één keer per kwartaal of per jaar doen. Of beter nog: u kunt ze combineren met aandelen en fondsen.

Heytens: “Je hebt tegenwoordig slimme indexen zoals de MSCI Europe High Dividend Yield-index. Daarin zitten enkel Europese aandelen met een hoog dividendrendement dat duurzaam en houdbaar is. Ze screenen op criteria zoals de pay-outratio, de balans en het rendement op eigen vermogen om de kwaliteit van het dividend te testen. Amundi ETF MSCI Europe High Dividend Factor UCITS is een voorbeeld van een tracker die de prestaties van die index schaduwt.”

“Er zijn ook indexen die focussen op de gestage groei van het dividend”, weet Heytens. Een van de selectiecriteria voor de S&P Euro High Yield Dividend Aristocrats is dat bedrijven minstens tien jaar een stabiel of stijgend dividend hebben. Het gewicht van de bedrijven in die index hangt af van hun dividendrendement. “De SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS-ETF is een tracker die geënt is op die index”, weet Heytens. Voor de analist is de dividendgroei een factor om rekening mee te houden, naast het niveau van het dividend. Hij waarschuwt wel dat veel beleggers de voorbije jaren op dat thema zijn gesprongen. De aandelen zijn dus vrij duur.

Daarnaast zijn er trackers die het dividendrendement samentellen met het rendement dat de inkoop van eigen aandelen oplevert. “Het is een combinatie die werkt. Op die manier selecteer je bedrijven die bereid zijn veel terug te geven aan hun aandeelhouders. Twee trackers van de kleine vermogensbeheerder Cambria bespelen dat thema. Cambria Shareholder Yield ETF investeert enkel in Amerikaanse aandelen, Cambria Foreign Shareholder Yield ETF in andere ontwikkelde landen.”

Ontwikkelde of opkomende landen

Heytens heeft een uitgesproken regionale voorkeur. “Vooral trackers die in Amerikaanse dividendaandelen investeren, noteren duur. Ik zou dan eerder kiezen voor dividendaandelen uit de groeilanden, de eurozone of Groot-Brittannië. Dat het Britse pond veel terrein heeft verloren op de euro, maakt Britse aandelen goedkoop voor beleggers op het Europese continent. Bovendien is de waardering van Britse aandelen nog niet zo hoog opgelopen.”

Van de Britse vastgoedmarkt zou Heytens wel wegblijven, omdat die te duur is. Real estate investment trusts (REIT’S) zijn de internationale variant op de Belgische gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV). Ze bieden een royaal dividend. “Je kunt moeilijk wegblijven van de Britse REIT’s, omdat de vastgoedmarkt in dat land zo groot is, maar ik zou toch een tracker op de MSCI World REITS-index aanraden om het gewicht van de Britse REIT’s zo klein mogelijk te houden.”

Voor obligaties zoekt Heytens vooral zijn heil in de groeilanden. “De obligaties in lokale munt noteren niet zo hoog. Er zijn vaak minder schulden dan in de ontwikkelde landen. Het enige nadeel is dat de waarde van de obligaties sterk kan schommelen. Je moet tegen de hogere volatiliteit bestand zijn en beleggen over een periode van minstens tien jaar.”

Beurs- en andere belastingen

ETF-beleggers moeten wel weten dat als een distributietracker niet geregistreerd is in België, bij de aan- en de verkoop 0,27 procent beurstaksen verschuldigd zijn. Is de distributietracker wel geregistreerd, dan betalen ze bij elke transactie 0,09 procent beurstaks. Bij de verkoop van een tracker die in obligaties investeert, is 30 procent meerwaardebelasting verschuldigd. Dat scheelt een slok op de borrel. U kunt te rade gaan bij uw broker of die informatie zoeken op gespecialiseerde websites zoals etfinfo.com en justetf.com.

Met deze fondsen verdient u 1000 euro extra per maand

Lees ook: Met deze aandelen verdient u 1000 euro per maand

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content