Megabod in de tabaksindustrie

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Heel wat aandacht op de beurs gaat naar het bod van 47 miljard dollar van British American Tobacco.

De Europese beurzen trekken met lichte verliezen het weekend in na de winsten van gisteren door de ‘tapering’-uitspraak van ECB-voorzitter Mario Draghi. Zo gaat het eindelijk al een tijdje op de aandelenmarkten. Wat hoger en wat lager. Er zit geen duidelijke tendens meer in en de markten wachten dan ook op een nieuwe impuls.

Heel wat aandacht ging vandaag naar het bod van 47 miljard dollar van British American Tobacco of kortweg BAT (+4,1%) voor de 58 procent van de aandelen die het nog niet bezit in Reynolds American (+17,0% bij start op Wall Street).Dat houdt een premie van 20 procent in ten opzichte van de slotkoers van gisteren. Het bod is wel voorwaardelijk. Contractueel is voorzien dat de volledige opslorping pas kan als de raad van bestuur van Reynolds zich achter het bod schaart. Die discussie moet nog worden gevoerd. Indien het bod slaagt, ontstaat een tabaksgigant met als grootste merken Lucky Strike en Camel, die zowel in beurswaarde als in marktaandeel in de buurt komt van Philip Morris International (bekend van Marlboro). Opmerkelijk is ook dat dit het eerste omvangrijke bod is van een Britse onderneming sinds de brexit-beslissing. Juist door het lage pond is ongeveer de helft van het bod in BAT-aandelen.

Nog feest op Wall Street was er voor de aandeelhouders van Microsoft (+5,1% bij start op Wall Street). Na beter dan verwachte kwartaalresultaten is het aandeel op weg naar een nieuw all-time high. De recordkoers van 1999 wordt meer dan waarschijnlijk doorbroken en kunnen we ook wel besluiten dat Wall Street vindt dat de transformatie van het bedrijf geslaagd is. De klemtoon ligt meer en meer op de cloud en op mobiele diensten in plaats van op software voor de pc. De winst kwam uit op 76 dollarcent per aandeel, terwijl analisten gemiddeld 0,68 dollar hadden verwacht. De omzet bedroeg 22,3 miljard dollar, versus een analistenconsensus van 21,7 miljard dollar. Op jaarbasis verdubbelden de inkomsten uit het Azure-cloudplatform voor bedrijven.

De trading-update van Umicore (-4,1%) liet een versnelling van de omzetgroei ziet tot 7 procent op jaarbasis. De uitschieter was de afdeling automotive catalysts met een omzettoename van 10 procent. De markt had voor de groep op een omzetklim op jaarbasis van 5 procent gerekend. Ondanks de hoger dan verwachte omzet bleef de bedrijfsleiding wel bij haar prognose dat de bedrijfswinst dit jaar tussen 345 en 365 miljoen euro uitkomt, tegenover afgerond 330 miljoen euro in 2015. Als reden werd de vervroegde stillegging van de Hoboken-smelter voor onderhoud opgegeven. Tijdens een conferencecall werd wel gepreciseerd dat de bedrijfswinst veeleer aan de onderkant van de vork zou liggen, wat de licht negatieve marktreactie verklaart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content