Marktoverzicht: VGP verkoopt obligaties op maat van kleine Belgische belegger

© VGP

Het was een rustig dagje op de Europese beurzen, in afwachting van de maandelijkse vergadering van de Europese Centrale Bank.

De EuroStoxx50 won 0,7 procent. De Bel-20 ging 0,2 procent hoger tot 3635,51 punten. Binnen de Brusselse sterindex waren Ackermans & van Haaren (+1,5%) en Telenet(+1,4%) de sterkste stijgers. Het beurshuis ING becijferde enkele dagen geleden dat het Mechelse telecombedrijf een van de grootste winnaars is als de vennootschapsbelasting wordt verlaagd naar 20 procent. Het koersdoel voor Telenet zou daardoor alleen met 14 procent kunnen stijgen. Het biofarmabedrijfUCB (-0,7%) stond dan weer op de rem.

Verder was er nog nieuws rond de Bel-20-klepper AB InBev (+0,4%). De brouwer heeft de overname van SAB Miller nog niet afgerond, of het bedrijf wordt alweer genoemd in een nieuw overnamedossier. De Vietnamese overheid wil haar belangen verkopen in de lokale brouwers Sabeco en het kleinere Habeco. Volgens het persagentschap Bloomberg heeft Le Hong Xanh, de CEO van Sabeco, gezegd dat zeven buitenlandse brouwers interesse hebben, waaronder de Belgische biermastodont. AB InBev wil dat bericht niet bevestigen.

De vastgoedontwikkelaar VGP (+13,8%) was een opvallende stijger op de beurs van Brussel. Het aandeel ging in de loop van de dag zelfs meer dan 20 procent hoger. VGP gaat obligaties uitgeven voor Belgische kleine beleggers, met een minimuminvestering van 1000 euro. De obligaties worden voor één keer uitgegeven tegen 100 procent van de nominale waarde, en niet tegen 101,785 procent zoals gewoonlijk. Dat heeft als voordeel dat meteen duidelijk is dat er na aftrek van 27 procent roerende voorheffing 2,847 procent nettorendement overblijft, van de jaarlijkse coupon van 3,9 procent bruto. Beleggers krijgen pas in 2023 hun geld terug, wat betekent dat de looptijd zeven jaar is.

Bij een vorige obligatie-uitgifte in 2013, eveneens a pari, betaalde VGP nog 5,1 procent bruto als vergoeding voor de beleggers, op een looptijd van vijf jaar. De inschrijvingen werden toen na één dag afgesloten, omdat het maximumbedrag van 75 miljoen euro werd opgehaald. Beleggers moesten toen voor minimaal 10.000 euro obligaties kopen. Nu ligt de drempel lager. Met het geld van de obligaties die in 2013 werden uitgegeven, kocht VGP terreinen in Duitsland.

Het bedrijf wil minimaal 150 miljoen en maximaal 225 miljoen euro ophalen met de verkoop. Een deel van het geld zal VGP in Spanje investeren, een nieuwe markt voor VGP, waar het onder meer een logistiek project in Barcelona wil kopen dat geleased wordt aan een groot bedrijf. “Barcelona staat in Europa op de tweede plaats in termen van verwachte huurgroei tot 2019 na Dublin”, legt financieel directeur Dirk Stoop uit. “De algemene trend van huurprijzen in Europa is stabiel of licht dalend door de lage interestvoeten, behalve in Barcelona, waar er een stijgende druk is op de huurprijzen vanwege de schaarste in verhuurbare oppervlakte. We zien dat in Spanje de laatste jaren met de crisis weinig of bijna niets ontwikkeld werd, net zoals in Duitsland tot tien jaar na de eenmaking. Er is dus vraag naar modern logistiek vastgoed.”

De inschrijvingsperiode voor de obligaties start vrijdag en de obligaties zijn te koop bij KBC, CBC en Bolero. De kans is groot dat de obligaties snel uitverkocht zijn, nu de rente historisch laag is en beleggers er rekening mee houden dat die nog lang zo laag blijft of zelfs nog lager kan. VGP is een vastgoedontwikkelaar die, in tegenstelling tot de gereglementeerde vastgoedvennootschappen, niet verplicht is een groot deel van zijn winst uit te keren. Tot nu keerde VGP geen dividenden uit. Het obligatierendement valt dus niet te vergelijken met het dividendrendement.

Morgen is het uitkijken naar de Europese Centrale Bank (ECB), die beslist of er nog meer maatregelen nodig zijn om de inflatie en de economische groei aan te wakkeren. Welke mogelijkheden heeft de ECB nog?

1) De ECB zal elke maand tot en met maart 2017 voor 80 miljard euro schuldpapier kopen. Ze kan dat bedrag verhogen of de periode van de maandelijkse aankopen verlengen. Er dreigt volgens sommigen al vanaf november een tekort aan obligaties om op te kopen. Daarom zal de ECB in de toekomst allicht een aantal beperkingen voor het inkoopprogramma moeten schrappen. De ECB mag tot nu geen obligaties kopen die minder dan -0,4 procent rendement bieden en ze mag ook niet meer dan een derde van eenzelfde staatsobligatie kopen. De centrale bank moet de obligaties inslaan naargelang de bijdragen van de landen van de muntunie aan het kapitaal van de ECB. Omdat de Bundesbank met stip het grootste aandeel heeft in het kapitaal, moet ook het meeste geld naar Duitse overheidsobligaties vloeien. Duitsland heeft veel minder uitstaande schulden dan bijvoorbeeld Italië, en de rente op Duits overheidsobligaties tot zeven jaar is negatief, waardoor er te weinig Duitse obligaties zijn voor de ECB.

2) De ECB kan in theorie de depositorente nog verder verlagen, al is die rente nu al -0,4 procent. Dat betekent dat de banken 0,4 procent moeten betalen om geld een nachtje te parkeren bij de ECB. De banken klagen nu al steen en been dat het parkeergeld hun businessmodel volledig overhoop haalt.

3) Hier en daar wordt ook geopperd dat de ECB aandelen kan kopen, zoals de Japanse centrale bank nu al doet, of andere activa.

4) Het laatste redmiddel is wellicht helikoptergeld, ofwel het uitdelen van geld aan de bevolking via cheques met een houdbaarheidsdatum of via een storting op de rekening, om mensen meer aan het consumeren te zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content