Marktoverzicht: Trump-spurtje Belgische biotech van korte duur

© belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Ablynx en Galapagos stegen de dag na de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten met respectievelijk 7 en 8 procent.

De Amerikaanse dollar tikte zijn laagste peil aan sinds maart 2003, tegenover een korf van munten van de belangrijkste handelspartners. De euro verloor 0,7 procent tegenover de dollar tot 1,0545 dollar per euro. Het is geleden van april 2015 dat de eenheidsmunt zo goedkoop noteerde.

De Europese beurzen verloren licht terrein, terwijl Wall Street hoger opende. De EuroStoxx50 verloor 0,3 procent. De Bel-20 ging 0,2 procent lager tot 3.467,94 punten. Umicore (+1,3%) was de sterkste stijger en Ontex (-1,5%) de grootste daler. De portefeuillemaatschappij GBL (+0,05%), die zowel aandelen van de materiaaltechnologiegroep als aandelen van de luierfabrikant bezit, twijfelde tussen winst of verlies.

Het belangrijkste nieuws kwam uit de biotechnologie. Het Bel-20-bedrijf Galapagos (-0,5%) maakte gisterenavond laat bekend dat zijn Amerikaanse partner Gilead Sciences met filgotinib – dat in de eerste plaats ontwikkeld werd als een geneesmiddel tegen reuma – een fase III-studie ofwel een test met een groot aantal patiënten met de ziekte van Crohn is gestart. Galapagos krijgt daarvoor een mijlpaalbetaling van 50 miljoen dollar. Gisterenavond raakte ook bekend dat Galapagos samen met Delta Lloyd (+0,6%) op 19 december in de Stoxx Europe 600 wordt opgenomen. Ze krijgen een zitje in die brede Europese index, omdat hun vrij verhandelbare marktkapitalisatie voldoende groot is.

Het nieuws over Galapagos was overwegend positief dit jaar. Toch noteert het aandeel nog altijd 4 procent onder zijn niveau van eind vorig jaar. Dat heeft te maken met het algemene beursklimaat dat maakt dat beleggers kritischer zijn, en minder investeren omdat ze hopen dat een medicijn efficiënter zal zijn dan de medicijnen die al op de markt zijn, en meer bewijzen eisen. Bovendien was er dit jaar tegenwind voor de farma- en de biotechnologiesector omdat presidentskandidaat Hillary Clinton de prijszetting van geneesmiddelen op de korrel nam. KBCS-analist Michaël Vlemmix zegt dat het nu een tijdje stil zal blijven rond filgotinib. Hij verwacht volgend jaar geen groot nieuws.

Buiten de Bel-20 gaf Ablynx (+0,1%) vanochtend een tradingupdate. Vlemmix verlaagt in een reactie zijn koersdoel voor het aandeel van 18 naar 15,5 euro. Zijn advies blijft kopen. De nieuwsstroom rond Ablynx was eerder negatief dit jaar. Het aandeel noteert meer dan 40 procent onder zijn niveau van eind vorig jaar. De grootste klap kwam een dikke maand geleden, toen partner Abbvie liet weten dat het niet zou verder gaan met het reumageneesmiddel Vobarilizumab. Daarom verlaagt Vlemmix de waarde van het geneesmiddel van 3 dollar per aandeel naar 0,5 dollar per aandeel uit zijn som-van-de-delen-waarderingsmodel. Er was bij de tradingupdate geen nieuws over een nieuwe partner, behalve dan dat Ablynx er eentje zoekt. De cashburn lag iets hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Ablynx houdt wel zijn verwachting voor de cashburn ongewijzigd op 65 à 75 miljoen euro.

Ablynx en Galapagos stegen de dag na de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten met respectievelijk 7 en 8 procent. De Belgische biotechnologie-aandelen gingen mee in het zog van de opluchtingsrally van Amerikaanse farma- en biotechnologiebedrijven hoger. Die bedrijven stonden al maanden onder druk in het vooruitzicht van een verkiezingsoverwinning van Hillary Clinton, die beloofd had de prijszetting van geneesmiddelen aan banden te leggen. Ongeveer de helft van de Trump-winst van Ablynx en Galapagos ging ondertussen weer in rook op.

In de VS kwam Eli Lilly met teleurstellende resultaten voor een alzheimergeneesmiddel waar erg naar uit gekeken werd. Het aandeel stuikte meteen na opening meer dan 10 procent in mekaar. Bij patiënten met alzheimer worden bepaalde proteïnen abnormaal afgebroken. Eli Lilly en andere bedrijven proberen een geneesmiddel te ontwikkelen dat de neerslag van die afbraakproducten stopt, omdat wordt aangenomen dat die de belangrijkste schuldige zijn voor de ziekte. De tegenvallende onderzoeksresultaten doen weer twijfels rijzen over een volledige tak van de geneeskunde die zoekt naar een behandeling van alzheimer. Ook sectorgenoten Merck & Co en Biogen Inc. verloren enkele procenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content