Marktoverzicht: Tevreden aandeelhouders van Solvay

© BELGA
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De aandeelhouders van Solvay kunnen tevreden terugkijken op de beursdag.

De Europese beurzen leken vanmorgen op weg naar een mooie stijging vandaag. Met dank aan een gunstig onthaalde herstructurering bij Commerzbank, waarbij 9600 banen worden geschrapt en de hoop op een olieproductiebeperking van de OPEC. In de loop van de namiddag ging echter het grootste deel van de fraaie openingswinsten weer verloren, mede door een aarzelende start op Wall Street.

De aandeelhouders van Solvay (+0,6%) kunnen tevreden terugkijken op de beursdag. Op de Capital Markets Day in Londen kon de Belgische chemietrots aankondigen dat het overgenomen Cytec een jaar vroeger dan verwacht positief tot het resultaat zal bijdragen. Namelijk niet langer in 2017, maar al dit jaar. De synergievoordelen van de Amerikaanse overname zullen ook hoger uitvallen dan gedacht. Niet 100 maar 150 miljoen euro, waardoor de winstverwachting voor de volgende jaren omhoog kan. Te oordelen aan de advies- en koersdoelverhogingen waren de analisten daar best opgetogen over.

Nu blijken ook de weergoden Nyrstar (-1,9%) niet gunstig gezind te zijn. Stormweer in Australië heeft de stroom doen uitvallen bij Port Pirie, waardoor de smelter is uitgevallen. De heropstart kan twee weken in beslag nemen en dat zal een negatieve impact van 3 tot 5 miljoen euro op de bedrijfskasstroom hebben.

Net voor de deadline van 30 september kregen we een zicht op de halfjaarresultaten van Miko (+1,9%). De koffie- en kunststoffenproducent wist naar goede traditie aangenaam te verrassen, ondanks een beperkte omzetgroei van 1,3 procent. De rendabiliteit staat echter op het hoogste peil sinds 2010, zodat de stijging van de winst boven de analistenverwachting uitkwam. KBC Securities verhoogt dan ook het advies (naar ‘opbouwen’) en het koersdoel (naar 115 euro).

Voor de interpretatie van de halfjaarcijfers van Immobel (+0,5%) was deze keer wat meer tijd nodig. Op 29 juni was er de fusie met Allfin van ‘sterke’ man en voorzitter van de raad van bestuur Marnix Galle. De halfjaarwinst van 30,3 miljoen euro oogt bijzonder fraai, maar wordt heel sterk beïnvloed door de fusie. De ‘gezuiverde’ bedrijfswinst bedroeg 9,8 miljoen euro, bestaande uit 12,7 miljoen bijdrage van Allfin en -2,9 miljoen van het Immobel van voor de fusie. Dit jaar wordt sowieso een overgangsjaar. Vanaf volgend jaar moeten de vruchten van de fusie kunnen worden geplukt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content