Marktoverzicht: Rotsvast vertrouwen in de eurozone

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen konden vandaag niet of nauwelijks profiteren van uitstekend macro-economisch cijfermateriaal voor de eurozone. Het economische vertrouwen is in september immers toegenomen dan verwacht tot het hoogste cijfer in een decennium.

Voor de aandeelhouders van de kledingketen H&M ( -5,1%) was het geen aangename dag. De koers verloor flink terrein omdat de keten minder verkocht krijgt in de winkels en de voorraden zich beginnen op te stapelen. De onlineverkoop stijgt wel, maar onvoldoende om de achteruitgang in de ‘fysieke’ winkels te compenseren. Het management verhoogt de investeringen in e-commerce, maar dat gaat ten koste van de marge. En dus zagen we in het afgelopen kwartaal een winstdaling met 20 procent, weliswaar in lijn met de verwachtingen.

Het aandeel van Blackberry (+12,7% bij de start op Wall Street) stond in de schijnwerpers. Aanleiding zijn meevallende kwartaalcijfers. Onder leiding van topman John Chen werd de producent van niet meer hippe toestellen omgevormd tot een softwarebedrijf door een aantal overnames. Daar blijkt nu wel muziek in te zitten, want de omzet steeg met 26 procent het afgelopen kwartaal en kwam een stuk boven de gemiddelde schatting van de analisten uit. CEO Chen lijkt te zullen slagen in zijn missie om het bedrijf dat op sterven na dood was, te laten herleven.

Op Euronext Brussel blonk Agfa-Gevaert (+6,6%) uit na een positief rapport van KBC Securities met een koersdoel van 5 euro. Ageas (-1,7%) verging het minder goed na een verkoopadvies van Goldman Sachs, waardoor het de grootste daler in de Bel-20 werd. De grootste daler van gisteren, deed het een stuk beter vandaag. De koers van Colruyt (+0,7%) kon een deel van het verlies wegwerken door de aankondiging tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders dat er voor 350 miljoen euro eigen aandelen worden ingekocht, meer dan verwacht.

Vrijdag is het uitkijken naar de werkloosheid en de detailhandel in Duitsland en de inflatie in de EU, Frankrijk en Italië., evenals de overheidsschuld in Frankrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content