Marktoverzicht: resultatenlawine tijdens vlakke markt

© belga
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Beleggers wisten niet goed wat aan te vangen met de vrij gunstige bedrijfsresultaten in Europa en de gemengde resultaten in de Verenigde Staten.

Het Duitse ondernemersvertrouwen steeg tot het hoogste peil in twee jaar, maar het Amerikaanse consumentenvertrouwen daalde. De grondstoffenprijzen stijgen wel in het spoor van een groter vertrouwen in een aantrekkende conjunctuur, ondanks de verdere waardestijging van de Amerikaanse dollar.

De Europese beurzen sloten met een klein verlies af. De Bel-20 verloor 0,3 procent. In de Bel-20 profiteerde Proximus, net zoals de hele telecomsector, van de goede resultaten van het Franse Orange. Elia verzilvert een koopadvies van Citi. UCB daalt na nochtans goede kwartaalcijfers.

Nog in Brussel struikelt het chemiebedrijf Tessenderlo (-4,37%) over minder gunstige vooruitzichten. De groep moet voor de tweede keer dit jaar haar winstprognose bijstellen. De recurrente bedrijfskasstroom zou in 2016 nog met 10 procent toenemen, terwijl in augustus nog werd uitgegaan van een groei van 10 à 15 procent. Vóór augustus rekende Tessenderlozelfs nog op een groei van 15 à 20 procent. Aan de basis van de gedaalde winstverwachtingen liggen de landbouwdivisie en de aanhoudend lage prijzen voor meststoffen. In het derde kwartaal boekte die afdeling een vlakke omzet en een dalende bedrijfscashflow. De andere divisies, biovalorisatie en industrial solutions, doen iets beter met een omzetstijging van respectievelijk 7 en 2,5 procent in het derde kwartaal. Het bedrijf sloot dit trimester af met een bedrijfskasstroom van 43,5 miljoen euro, een kleine 12 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De vergelijkbare omzet steeg met 3,7 procent.

Dankzij een sterk derde kwartaal kan UCB (-1,7%) de winstverwachtingen voor dit jaar bevestigen. De winst zal zelfs dicht in de buurt van de bovenkant van de voorspellingen uitkomen. Dat betekent een winst van bijna 3,2 euro per aandeel over heel 2016. In het derde kwartaal steeg de omzet met 7 procent, tegenover 5 procent in de eerste helft van het jaar. Vooral de sterproducten doen het goed. De verkoop van het reumamiddel Cimzia, het epilepsiemiddel Vimpat en het parkinsongeneesmiddel Neupro steeg met respectievelijk 20, 18 en 10 procent. Het oudere epilepsiemiddel Keppra zag de verkoop met 4 procent dalen. Dat viertal was in het derde kwartaal goed voor een omzet van 2,3 miljard euro, of 12 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De palmolieproducent Sipef (+2,15%) profiteert van een overnamebod van het Maleisische Kepong op sectorgenoot MP Evans. Het bod ligt 40 procent hoger dan de beurskoers van MP Evans. De hele plantagesector stijgt door dat nieuws.

De noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi (-15,49%) stelde haar reddingsplan voor. Ze wil dit jaar nog 5 miljard euro vers kapitaal ophalen, vijfhonderd filialen sluiten, bepaalde activiteiten verkopen en voor 28 miljard euro slechte leningen van de hand doen. Een deel van die leningen wordt overgenomen door Altante, het Italiaanse reddingsfonds voor de banken. Monte die Paschi kwam in de problemen door grote verliezen op derivaten en slechte leningen. De voorbije vier jaar boekte de instelling een cumulatief verlies van 6 miljard euro. Door het aangetaste vertrouwen wordt vooral de kapitaalverhoging, de derde in twee jaar tijd, een lastige klus.

Het grootste deel van het nodige kapitaal kan worden gevonden door schulden om te zetten in aandelen, maar er is ook vers kapitaal nodig via een contante inbreng door bestaande aandeelhouders of nieuwe investeerders. De markt twijfelt nog of die investeerders kunnen worden gevonden. De bank wil die kapitaalsverhoging op 24 november door de algemene vergadering loodsen om het Italiaanse referendum van 4 december voor te blijven. Als premier Renzi dat verliest, dreigt de commotie op de financiële markten ook het reddingsplan van Monte dei Paschi te torpederen.

Procter & Gamble behoudt na een goed derde kwartaal de verwachting dat de vergelijkbare omzet dit jaar met ongeveer 2 procent zal toenemen. De winst per aandeel steeg met 5 procent in het derde kwartaal.

De Amerikaanse autobouwer General Motors boekte in het derde kwartaal een nieuwe recordomzet dankzij de sterke vraag in de Verenigde Staten en in China. De omzet steeg met 10 procent en de bedrijfswinst verdubbelde zelfs. De verwachtingen voor het hele jaar worden gehandhaafd, hoewel de winst in Europa onder druk staat door de brexit.

De autobouwer Fiat Chrysler boekte in het derde kwartaal een winst van 606 miljoen euro bij een stabiele omzet. De vergelijkbare bedrijfswinst steeg met 29 procent, wat het bedrijf toelaat zijn winstverwachtingen voor het hele jaar op te trekken met 5 procent.

De machinebouwer Caterpillar ontgoochelde in het derde kwartaal en moet zijn jaarprognoses neerwaarts bijstellen. Het bedrijf wijst naar de economische zwakte, die op de meeste markten blijft aanhouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content