Marktoverzicht: Positieve resultatenvloed

© BELGA
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen blijven deze week stevig op en neer gaan. Na twee mindere dagen gingen de koersen vandaag vrolijk weer naar boven in Europa.

Met dank aan een sterk herstel gisteren bij het slot op Wall Street en de overwegend meevallende bedrijfsresultaten. Vandaag was een van de piekdagen in het Europese resultatenseizoen. We focussen dan op enkele resultaten op Euronext Brussel.

De biergigant AB InBev (-2,2%) kon voor een (zeldzame) keer niet aan de marktverwachtingen voldoen en was vandaag de enige Bel-20’er in het rood. Vooral de cijfers in Noord-Amerika waren een tegenvaller. Een volumedaling ondanks extra reclame en een herstellende markt geeft aan dat Budweiser aan marktaandeel heeft ingeboet. Mexico, Europa en Azië deden het beter. Maar niet genoeg om de mindere cijfers voor Noord-Amerika te compenseren. Met de vooruitzichten voor dit jaar kon ‘s wereld grootste bierbrouwer ook al niet de ontgoocheling van het vierde kwartaal wegspoelen. Dit jaar zal vooral in het teken staan van een geslaagde overname van SABMiller, de grootste ooit in de sector.

Aan het andere kant van het spectrum hebben we Solvay (+5,1%), dat de veruit de sterkste stijger in de bekende graadmeter van Euronext Brussel was. De Belgische chemietrots was de voorbije weken en maanden in de onderste lade van de Europese chemie-analisten beland. Het bedrijf wist dan ook te beantwoorden aan de lage analistenverwachtingen. Bovendien is de bedrijfsleiding een stuk optimistischer dan de gemiddelde analist voor dit jaar, wat de opluchtingsrally in het aandeel verklaart.

De energiegroep Engie (+4,2%) kijkt met gemengde gevoelens terug op 2015. De bedrijfskasstroom (ebitda) kwam aan de onderkant van de eigen verwachtingen uit. De Franse gigant bevestigde op zoek te zijn naar minderheidsaandeelhouders voor Electrabel. De balans werd verder geherstructureerd en zoals verwacht zal er van groei van het dividend de eerstvolgende jaren geen sprake zijn, wel integendeel. Voor boekjaar 2015 is het dividend vastgelegd op 1 euro bruto per aandeel en dat is ook de intentie voor het lopende boekjaar. Maar voor 2017 en 2018 moeten aandeelhouders rekening houden met een een dividendverlaging tot 0,7 euro bruto per aandeel. Aanvankelijk reageerde het aandeel negatief, maar later op de dag konden de beleggers zich tot verzoenen met de cijfers.

Buiten de index viel vooral Deceuninck (-3,0%) op met het nieuws dat na Ignace Van Doorselaere bij Van de Velde nu ook hier Tom Debusschere na zeven jaar weggaat als CEO. De jaarcijfers voldeden ook niet helemaal aan de verwachtingen. Na moeilijke jaren groeit de specialist in pvc-profielen voor ramen en deuren, maar de cijfers voor de tweede jaarhelft konden de sterke groei van de eerste jaarhelft niet evenaren. Vandaar toch enige ontgoocheling bij analisten en beleggers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content