Marktoverzicht: over dure chocolade en goedkope kledij

© Belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Bij de Zwitserse chocoladefabrikant Barry Callebaut en de kledingketen H&M vallen de financiële resultaten beter mee dan verwacht.

De Amerikaanse farmagigant Pfizer blaast de overname van het Ierse Allergan af, nadat de Amerikaanse overheid de deal vanuit een fiscaal oogpunt veel minder interessant had gemaakt. Aandeelhouders van Pfizer hopen nu dat een opsplitsing van het bedrijf waarde naar boven zal halen. Het steentje in de vijver veroorzaakte ook wat rimpels in de Europese farmasector. De concurrerende bedrijven Shire (+5%), Sanofi (+3,75%) en Astrazeneca (+4,5%) hoorden bij de sterkste stijgers op de Europese beurzen.

Daarnaast kwam de Zwitserse chocoladefabrikant Barry Callebaut (+8,4%) met beter dan verwachte resultaten over de zes maanden die eindigden op 29 februari. Callebaut is op zijn eentje goed voor een kwart van de wereldwijde productie van chocolade en boekte een omzetgroei van 4,5 procent. De bedrijfswinst in lokale munt was zo goed als stabiel. De omrekening naar de dure Zwitserse frank zorgde voor een stevige winstdaling van 8,4 procent. Barry Callebaut roeit tegen de stroom in, want de chocolademarkt krimpt. Callebaut bevestigde zijn vooruitzichten voor het lopende en de volgende twee boekjaren. Het bedrijf wil de verkoop elk jaar met 4 tot 6 procent doen stijgen. De chocolademaker verwacht de komende vijf jaar vooral van de groeilanden.

Ook bij H&M (+5,4%) vielen de eerstekwartaalresultaten beter mee dan verwacht. De keten produceert ongeveer 80 procent van zijn kleding in Azië, waar heel wat munten gekoppeld zijn aan de Amerikaanse dollar. De versterking van de dollar deed de kosten van de groep stijgen. Een wisselkoerseffect dat tegen het vierde kwartaal weer zou moeten verdwijnen, volgens het management. Door de zachte winter in Europa moesten de kledingwinkels veel artikels afprijzen, waardoor de brutowinstmarge afkalfde van ruim 55 tot 52 procent.

De Belgische biofarmagroep UCB (+3,5%) en de biotechnologiegroep Galapagos (+4,6%) waren de sterkste stijgers in de Bel-20. De Belgische sterindex won uiteindelijk 0,7 procent tot 3.345 punten. De chemiegroep Solvay (-1,6%) droeg de rode lantaarn in de sterindex.

Voor meer spektakel moesten we uitwijken naar de continumarkt. Het beurshuis KBC Securities verving ‘s ochtends de gereglementeerde vastgoedvennootschap WDP (-0,1%) in zijn Top Pick-lijstje door Immobel,wat resulteerde in een stijging van 4,75 procent voor de handel werd stilgelegd. Even later werd ook de handel in het Banimmo-aandeel opgeschort. Toeval? “Ik denk niet dat je daar veel achter moet zoeken”, reageerde onafhankelijk vastgoedexpert Gert De Mesure onmiddellijk na de opschorting. “Ik kan mij niet voorstellen dat er een fusie in de maak is ofzo. Het volstaat dat beide bedrijven bij eenzelfde project betrokken zijn.”

Nabeurs bleek de gelijktijdige opschorting van de handel toch toeval. Want beide bedrijven stuurden persberichten over verschillende dossiers.

Donderdag gaat de kapitaalverhoging van Delta Lloyd haar laatste dag in. Home Invest Belgium publiceert zijn jaarverslag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content