Marktoverzicht: opluchting na sterke Chinese handelscijfers

© iStock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Chinese export steeg in maart 11,5 procent in dollartermen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat bleek uit cijfers die de Chinese douane bekendmaakte.

In februari was er nog een dramatische terugval van 25,4 procent, tot het laagste niveau sinds mei 2009. De import daalde in maart verder met 7,6 procent in dollar, tegenover een daling van 13,8 procent in februari.

De handelscijfers passen in het rijtje van meevallende signalen uit China, die het IMF inspireerden om zijn groeivooruitzichten voor het land op te trekken van 6,3 naar 6,5 procent voor 2016. Het zorgde voor een heropleving van bedrijven die grondstoffen of materialen verkopen. In Brussel profiteerde de zinkgroep Nyrstar (+4,5%) mee van de hausse.

Het gaf ook de Europese beurzen in het algemeen een boost. De EuroStoxx50 sloot 3 procent hoger af. De Bel-20 won 2 procent tot 3.438 punten.

ArcelorMittal (+9,6%) was een opvallende uitschieter in de grondstoffensector. Nochtans hebben de Chinezen hun staalexport met 30 procent verhoogd afgelopen maand, tegenover een jaar eerder. De Chinese dumping van staal is een van de grote problemen van de Europese staalbedrijven.

Dat belet het beurshuis Credit Suisse niet om voor de tweede keer in een maand de vooruitzichten voor de staalreus op te trekken. Credit Suisse verwacht een bedrijfskasstroom van 5 miljard dollar in 2016 in plaats van 4,4 miljard voordien en 6,8 miljard in 2017 in plaats van 6 miljard voordien. De verwachtingen van Credit Suisse liggen nu veel hoger dan die van de markt. ArcelorMittal komt op de kooplijst met een koersdoel van 7,5 euro.

JPMorgan Chase kwam als eerste grote Amerikaanse bank met cijfers over het eerste kwartaal. Die waren zeker niet goed, maar ook niet zo slecht als analisten hadden verwacht. De winst per aandeel zakte met 7 procent van 1,45 dollar in het eerste kwartaal van 2015 tot 1,35 dollar in het eerste kwartaal van 2016. Er was wel een winststijging tegenover het vierde kwartaal van 2015, toen de winst 1,32 dollar per aandeel bedroeg. De zakenbank had het moeilijk. Door de grote schommelingen op de markten waren er maar weinig bedrijven die aandelen of obligaties wilden uitgeven. Dat werd gecompenseerd door de consumenten.

De grootste tegenvaller stamt voort uit de malaise in de grondstoffensector. De bank verdubbelde nagenoeg de veiligheidsbuffers voor slechte kredieten van 959 miljoen in het eerste kwartaal van vorig jaar naar 1,8 miljard dollar vandaag. Dat heeft alles te maken met de ‘downgrades’ van de kredietratings van bedrijven uit de olie- en gas- en de mijnbouwsector waaraan JPMorgan leningen verstrekte. De kredietbeoordelaars schatten het risico dat deze bedrijven hun leningen niet kunnen terugbetalen vandaag hoger in dan een jaar geleden.

We zullen dat deuntje wellicht nog horen de komende weken. De lat voor het Amerikaanse cijferseizoen werd met een verwachte winstkrimp van 8 procent de voorbije weken zodanig laag gelegd dat er weer ruimte was voor positieve verrassingen.

Donderdag beslist de Bank of England over de rente. In de VS komen er cijfers over de inflatie. In België komt het biotechnologiebedrijf Bone Therapeutics met resultaten over 2015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content