Marktoverzicht: MDxHealth oogst applaus voor distributiedeal

© youtube
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

MDxHealth heeft een groot distributieakkoord voor zijn kankertest te pakken voor de Europese markt. Akzo Nobel is het leven als prooi beu en kiest voor de vlucht vooruit.

De Europese beurzen begonnen slap aan de nieuwe week. De belegger kon nochtans zijn hart ophalen aan het Duitse inflatierapport. Het leven bij onze oosterburen is afgelopen maand maar 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met een jaar eerder. In september bedroeg de inflatie nog 1,8 procent. Dat betekent dat Europese Centrale Bank weinig druk zal voelen om haar beleid sneller terug te schroeven dan nu gepland. En dat beleid is de afgelopen jaren een vruchtbare bodem gebleken voor de beurzen.

Ook de Belgische economie bewees dat het weliswaar beter gaat, maar dat de steunwielen van het monetair beleid nog niet volledig overbodig zijn. De economie groeide in het derde kwartaal een magere 0,3 procent. In de periode van maart tot juni was dat nog 0,5 procent.

De Brusselse Bel-20 (-0,33%) was een van de kneusjes onder de Europese beurzen. Vooral het verlies van zwaargewicht Engie (-1%) woog op de index.

De blikvanger op de beurs van Brussel was MDxhealth (+5,2). De specialist in de ontwikkeling van testen om kanker op te sporen, profiteerde van zijn deal met Unilabs. De Zwitsers gaan de test van MDxHealth op prostaatkanker verdelen in Europa. Dankzij zijn 200 labo’s en activiteiten in 12 Europese landen betekent dat meteen een brede verspreiding.

De financiële details zijn niet bekend. Hoeveel test Unilabs uiteindelijk zal verspreiden, hant ook af van de vraag of die terugbetaald zullen worden door de ziekteverzekeringen in de verschillende Europese landen. De onderhandelingen daarover lopen. De koerssprong voor MDxHealth volgt vooral uit het feit dat beleggers de deal als een bevestiging zien voor de technologie van het Waalse bedrijf. Unilabs heeft 2.500 testen in zijn aanbod en kan dus goed inschatten wat werkt en wat niet.

Op de beurs van Amsterdam bevestigde Akzo Nobel (+0,7) de geruchten van vrijdag dat het in gesprek is met Axalta. Het zou gaan om “constructieve gesprekken”, een subtiele verwijzing naar het vijandige overnamebod dat Akzo eerder dit jaar mocht ontvangen van rivaal PPG.

Akzo Nobel houdt wel vast aan de plannen om zijn tak speciaalchemie volgend jaar af te splitsen en een miljard euro naar de aandeelhouders te laten vloeien middels een superdividend. Wat dan zal overblijven, zijn de verfactiviteiten, en die sluiten netjes aan bij Axalta, dat vooral gespecialiseerd is in autolak. Akzo en Axalta zijn volgens Bloomberg respectievelijk het nummer drie en vier in de markt en zouden samen een stevige uitdager vormen voor het leiderschap in een markt die volop in consolidatie is.

Gezien de koerssprong van 19 procent van Axalta vrijdag, toen de geruchten de kop opstaken, geven beleggers de deal een grote kans op slagen. Voor Akzo zou het de vlucht vooruit betekenen na een woelige periode. De kans bestaat wel dat aandeelhouders die zich uitspraken voor een overname door PPG opnieuw beginnen te morren. Akzo beloofde de komende jaren zijn rendement sterk te verhogen, maar door deze deal dreigt de aandacht vooral naar de integratie van de twee bedrijven gaan.

Nog op de beurs van Amsterdam kreeg Fugro (-11%) een dreun na zijn kwartaalrapport, waarin een omzetdaling met 20 procent stond opgetekend. Dat is nog slechter dan verwacht, al zijn er wat verzachtende omstandigheden, zoals de orkanen die projecten in de Caraïbische Zee in de war stuurden. Wat beleggers vooral niet zint, is dat Fugro 100 miljoen euro gaat ophalen met een converteerbare obligatie, omdat de schulden zo hard zijn opgelopen dat de afspraken met de banken geschonden dreigen te worden. Zo’n converteerbare obligatie kan het belang van de bestaande aandeelhouders verwateren.

Toch zat er ook wat goed nieuws verscholen in het rapport. Het orderboek wijst er immers op dat het ergste leed in de oliesector stilaan geleden is. Als bodemonderzoeker had Fugro hard te lijden onder de malaise die de crash van de olieprijs veroorzaakte. Maar nu de olieprijs weer uit zijn dal klimt en boven de 60 dollar per vat noteert, trekken de investeringen weer aan. Fugro is nu omgekeerd ook een van de eerste partijen die zijn orderboek voor onderzoek van de zeebodem ziet vollopen.

Dinsdag is het voor de Belgische belegger vooral uitkijken naar de cijfers van Recticel, Euronav en Nyrstar. In het buitenland zijn er rapporten van Boeing, BNP Paribas, Pfizer en GrandVision. Op macro-economisch vlak worden de maandafrekeningen verder opgemaakt met onder meer inflatiecijfers voor Italië en Frankrijk. In de VS zijn er cijfers voor het consumentenvertrouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content