Marktoverzicht: Klappen voor BAM en VolkerWessels

© reuters
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het was een mindere dag voor de Europese beurzen. Beleggers vrezen een groeivertraging in China. De Aziatische beursdag eindigde eerder al in mineur en de koperprijs, die een barometer is voor de wereldeconomie, ging fors lager.

De EuroStoxx50 verloor 0,3 procent. De Bel-20 ging een half procent lager tot 3979,75 punten. Er waren acht stijgers in de sterindex, waarvan Ontex (+1,1%) de sterkste was. De Bel-20 stond nog wat extra onder druk omdat het sinterklaas-dividend van Proximus (-1,5%) er vandaag af ging.

Optisch was het telecombedrijf de grootste verliezer van de dag in de Bel-20. Maar als we bij de koers het dividend van 0,5 euro bruto bijtellen, dan stegen de aandelen nog nipt in waarde vandaag. De beleggers krijgen wel pas vrijdag het nettodividend van 0,35 euro op hun rekening.

Morgen gaat van bpost (-1,1%) eveneens het interim-dividend af, dus schrik niet als die koers ook opnieuw onder druk komt te staan. Daar gaat er 1,06 euro bruto van de koers af. Bpost en Proximus zijn niet toevallig bedrijven waarin de overheid grote belangen heeft. Dankzij het interim-dividend kan de regering de dividenden nog in de begroting van 2017 inschrijven. Het slotdividend volgt in mei (bpost) en in april (Proximus).

De kleine beleggers profiteren mee. Vorig jaar bijvoorbeeld waren beleggers zeer blij dat het grootste deel van het dividend nog in 2016 werd uitgekeerd, want vanaf 1 januari 2017 steeg de roerende voorheffing weer van 27 naar 30 procent. Voor het komende jaar is nog geen verhoging van de roerende voorheffing gepland.

Er zijn ook Belgische bedrijven die twee keer per jaar een dividend uitkeren zonder dat de overheid erop aandringt, zoals Umicore (-1,1%) en Solvay (stabiel). Maar ze zijn zeldzaam.

In de Verenigde Staten daarentegen is het eerder de regel dan de uitzondering dat bedrijven vier keer per jaar de aandeelhouders in de winst laten delen . Bedrijven zoals Coca-Cola, Johnson & Johnson en McDonald’s keren al jaar en dag een kwartaaldividend uit. In de VS heb je ook DRIP’s of Dividend Reinvestment Plans, waarbij de dividenden van de aandeelhouders automatisch geherinvesteerd worden.

De grootste twee bouwbedrijven van Nederland BAM (-21,5%) en VolkerWessels (-6,8%) waren negatieve uitschieters op de Nederlandse beurs.

BAM stuurde voorbeurs een winstwaarschuwing uit, omdat er met de sluis in het Noordzeekanaal in IJmuiden hogere kosten gemoeid zijn dan begroot. BAM neemt een provisie van 55 miljoen euro in het vierde kwartaal, boven op de 14 miljoen euro die al eerder opzij waren gelegd.

BAM bouwt die sluis samen met VolkerWessels in een 50/50 joint venture genaamd OpenIJ. Ook VolkerWessels neemt een “substantiële bijkomende provisie” van 45 miljoen euro, boven op de last van 24 miljoen euro die al eerder was aangelegd.

Maar VolkerWessels kan wel zijn winstvooruitzichten voor het jaar op peil houden. Het bedrijf herbevestigt dat de bedrijfskasstroom (ebitda) en de nettowinst over het volledige boekjaar hoger zullen liggen dan vorig jaar en de winstgevendheid of ebitda-marge in lijn zal zijn met de doelstellingen op de middellange termijn.

Beide bedrijven rekenen dus op een totale verliespost van 69 miljoen euro. De opdracht heeft een waarde van 600 miljoen euro in totaal. Het joint venture kwam als goedkoopste uit een aanbestedingsprocedure en zou de sluis voor 100 miljoen euro minder kunnen bouwen dan de op een na goedkoopste speler in de procedure.

Een van de spitsvondigheden om de prijs te drukken, ontploft nu in het gezicht van de bouwbedrijven. In plaats van een diepe kuil te graven, wilden ze de grond wegspuiten om de deurkassen in de grond te laten zakken. En nu blijkt dat die deurkassen niet bestand zijn tegen de druk bij het zakken en dat extra tijdelijke constructies nodig zijn om alles in goede banen te leiden.

Het blijkt eens te meer dat de risico’s en de kosten bij zulke grote projecten moeilijk in te schatten vallen. Bij een andere Nederlandse bouwgroep, Heijmans (-2,4%), vielen in het verleden ook lijken uit de kast in de divisie die infrastructuurprojecten afhandelt.

Als VolkerWessels erin slaagt deze misser zonder veel erg te laten passeren, dan blijken daaruit eens te meer de vaardigheden van het management, dat erin slaagde de bouwgroep zonder grote kleerscheuren door de crisis te loodsen. De reputatie van concurrenten BAM en Heijmans is op dat gebied heel wat minder sterk.

Donderdagkomen er cijfers over de industriële productie in Duitsland. De Luxemburgse holding Brederode, met Belgische wortels, geeft inkijk in het derde kwartaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content