Marktoverzicht: KBC houdt Bel-20 boven water

© BELGA
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Sterke kwartaalcijfers bij KBC hielden de Bel-20 uit de rode cijfers.

Sterke kwartaalcijfers bij KBC hielden de Bel-20 uit de rode cijfers. De Duitse chemiereus Bayer degradeert Monsanto van jager tot prooi. De Europese beurzen konden in de late handel hun winst niet vasthouden. De belangrijke graadmeter Eurostoxx50 sloot de dag met een klein procent verlies. In Brussel deed de Bel-20 met een minieme winst van 0,2 procent opvallend beter

De ster van de dag was ongetwijfeld KBC met een stijging van bijna 5 procent. Beleggers reageerden bijzonder verheugd op de beter dan verwachte resultaten voor het eerste kwartaal. Nochtans kwam de nettowinst een pak lager uit dan een jaar eerder: 392 miljoen tegenover 510 miljoen in de eerste drie maanden van 2015. Die daling heeft echter hoofdzakelijk te maken met een wijziging in de boekhoudregels, waardoor KBC verplicht is het merendeel van de bankentaksen in het eerste kwartaal in de boeken te nemen. De positieve keerzijde is natuurlijk dat de bank nu al driekwart van de belastingen die ze verwacht te moeten betalen, geboekt heeft.

De verrassing in de cijfers zat vooral in de historisch lage kredietverliezen. KBC moest in het eerste kwartaal amper 4 miljoen euro verliezen slikken op zijn kredietportefeuille, nauwelijks 0,01 procent van het totaal. Al waarschuwt topman Johan Thijs meteen dat die situatie onhoudbaar is. Op termijn zullen de verliezen op de kredieten dus ongetwijfeld weer toenemen.

Zoals de financiële sector al herhaaldelijk hekelde, staan de inkomsten onder druk door de lage rente, ook bij KBC. De rentemarge – het verschil tussen de rente die de bank betaalt op deposito’s en ontvangt op leningen – daalde in vergelijking met vorig jaar 14 basispunten tot 1,96 procent. De rente-inkomsten lagen wel maar 2 procent lager. Al bij al een beperkte daling, omdat hogere kredietvolumes en de verdere verlaging van de spaarrente de druk op de kredietmarge wisten op te vangen.

De grootste tegenvaller waren de commissie-inkomsten, die een kwart lager uitkwamen, op 346 miljoen euro. Door het moeilijke beursklimaat hadden beleggers logischerwijs weinig appetijt om veel te handelen. Maar KBC verwacht wel beterschap, nu de rust op de markten enigszins is teruggekeerd. Tot slot sloot topman Thijs tijdens de traditionele conferencecall met analisten niet uit dat er nog dit jaar een extraatje in de richting van de belegger komt in de vorm van een interim-dividend.

Naast KBC vielen er nog resultaten te sprokkelen op de beurs van Brussel. Jenssen (-3%), een producent van industriële wasmachines, stelde teleur met zijn vooruitzichten. Het bedrijf voorspelt dat de winst dit jaar onder druk zal staan door hevigere concurrentie en hogere investeringen.

Bij Ablynx (+0,1%) is het wellicht wachten tot het najaar voor er nieuwe belangrijke testresultaten wereldkundig gemaakt worden. Tot zolang is het vooral uitkijken naar hoeveel geld het bedrijf uitgeeft aan zijn onderzoek. Het antwoord na het eerste kwartaal: niet meer dan gepland.

Voorts kwam ook EVS (-1,6%) met cijfers. In een even jaar met tal van grote sportevenementen zoals het EK voetbal en de Olympische Spelen is het traditioneel vooral uitkijken naar het orderboekje van de specialist in beeldservers. Dat blijkt stevig gevuld. De orders liggen nu een vijfde hoger dan in het vorige ‘sportjaar’, 2014.

Internationaal sprong het bericht in het oog dat Bayer (-4,6%) een bod overweegt op zijn Amerikaanse sectorgenoot Monsanto (+10%), dat op de beurs 40 miljard dollar waard is. De combinatie Bayer-Monsanto zou de grootste producent van zaden en landbouwchemicaliën ter wereld opleveren. Voor Bayer zou de deal een versterking betekenen van zijn landbouwtak. Voor Monsanto zou net de diversificatie van die sector moeten lonen. Er gaan geruchten dat het eveneens Duitse BASF ook zijn oog heeft laten vallen op Monsanto. De vraag is dus of de Duitsers een onderlinge biedstrijd starten. Monsanto probeerde vorig jaar herhaaldelijk het Zwitserse Syngenta in te lijven, maar beet telkens in het zand. Uiteindelijk ging het Chinese ChemChina met de buit lopen. Nu dreigt de jager dus zelf een prooi te worden.

Nog opvallend was de nieuwe afschrijving van Perrigo (-3%) op zijn Belgische dochter Omega Pharma. Eerder boekten de Amerikanen al eens 185 miljoen dollar af, nu nog eens 476 miljoen. Impliciet geeft de farmareus zo toe dat hij 652 miljoen dollar te veel betaalde voor de specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen. En daarmee is de kous nog niet af. Volgens Perrigo valt niet uit te sluiten dat er later nog meer lucht uit de balans van Omega Pharma gewrongen wordt. Hoewel de nettowinst over het eerste kwartaal 133 miljoen in het rood dook, krijgen de aandeelhouders van Perrigo wel een zoethoudertje in de vorm van een hoger kwartaaldividend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content