Marktoverzicht: Japanse beurs applaudisseert voor Shinzo Abe

Shinzo Abe © Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De beurs van de dag was die van Japan, na de klinkende overwinning van de zittende premier Shinzo Abe.

De Europese beurzen blijven de Catalaanse crisis grotendeels negeren. Ze focussen vooral op de gunstige economische indicatoren en op de bedrijfsresultaten over het derde kwartaal. Maar de beurs van de dag was toch die van Japan, na de klinkende overwinning van de zittende premier Shinzo Abe. Hij heeft nu een mandaat om zijn liberale economische en monetaire beleid door te zetten tot in 2021.

Het Europese resultatenseizoen steekt deze week een flink tandje bij. Vandaag kwam onder meer Philips (+0,9%) met een gemengd rapport. Het omzetcijfer bleef met 4,1 miljard euro onder de gemiddelde verwachting van de analisten (4,3 miljard euro). De winstgroei van 12 procent kon wel bekoren. De bedrijfsleiding blijft bij 4 à 6 procent omzetgroei voor dit jaar, maar aangezien dat groeicijfer nog geen enkel kwartaal is gehaald, zal het vierde kwartaal echt wel goed moeten zijn.

Orange Belgium (-0,4%) heeft een degelijk derde kwartaal achter de rug. Ondanks het verlies aan roaminginkomsten zijn de service-inkomsten toch met 2,4 procent gestegen. De analistenconsensus hield rekening met een daling met 0,2 procent. De gemiddelde opbrengst per klant steeg echter van 29,3 naar 30 euro, omdat er dit jaar al 82.000 Orange Love-klanten (digitale tv en internet) bij zijn gekomen (+18.000 in het derde kwartaal), zodat de jaardoelstelling van 100.000 binnen handbereik blijft. De doelstelling van een bedrijfskasstroom (ebitda) van 290 à 310 miljoen euro voor het boekjaar 2017 blijft dan ook overeind.

Opvallend was ook de koersdruk bij de Brusselse beursster Lotus Bakeries (-4,4%), waardoor het aandeel zakte tot het laagste peil van het jaar. In de nasleep van de fipronilcrisis is er meer en meer een eierschaarste. Beleggers vrezen dat die op de groei en de rendabiliteit van de koekjesfabrikant kan wegen. Het aandeel presteerde de afgelopen vijftien jaar telkens beter dan de Bel-20-index, maar het doet dit jaar ruim 26 procent minder goed dan de referentie-index.

Naast de resultatenstroom blijft er natuurlijk ook de dagelijkse portie fusie- en overnamenieuws. Deze keer valt Cisco Systems (+0,6% bij de start op Wall Street) op met de acquisitie van BroadSoft voor 1,9 miljard dollar. Het is de achtste overname van het jaar voor Cisco, dat kampt met een structurele daling van de omzet op de kernmarkten van de netwerkapparatuur (routers en switches). Het moet dat opvangen door meer recurrente inkomsten uit software en clouddiensten. BroadSoft past volledig in dat plaatje. Het is na AppDynamics (3,7 miljard dollar) de op één na grootste overname dit jaar. Daarmee is Cisco nog lang niet uitgekocht, want eind vorig kwartaal had het een nettokaspositie van 38,5 miljard dollar. Daarmee kan het veel aandelen inkopen en dividenden uitkeren, maar ook bijkomende overnames doen om de omzetdaling (-4% in het vorige kwartaal) te keren.

Dinsdag is het uitkijken naar cijfers over de overheidsschuld in onder meer België, Nederland en Groot-Brittannië. Daarnaast zijn er cijfers over de werkloosheid en het ondernemersvertrouwen in Frankrijk. Het resultatenseizoen dendert voort met onder meer de cijfers van 3M, BASF, Caterpillar, Randstad en United Technologies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content