Marktoverzicht: Immobel trouwt met zijn hoofdaandeelhouder

© belga
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Het nieuws van de dag was de fusie van Immobel met zijn hoofdaandeelhouder Allfin.

Beleggers konden in de kaarten van zowel de Amerikaanse als de Europese centrale bankiers kijken, na de publicatie van de notulen van de jongste rentevergadering van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank. In New York en Frankfurt klonken waarschuwingen voor de verslechtering van de wereldeconomie, maar dat mag geen verrassing meer heten. De Europese beurzen bleven dan ook lang onbewogen. Pas toen ook Wall Street met verlies aan zijn handelssessie begon, diepten de verliezen een beetje uit. De invloedrijke graadmeter Eurostoxx50 verloor uiteindelijk 1,5 procent.

De Bel-20 ging met 0,8 procent achteruit. In de Brusselse sterindex sprong vooral het verlies voor Bekaert (-4,5%) in het oog. Wellicht stond het aandeel onder druk doordat ING het van zijn kooplijst schrapt. De Nederlandse bank is nog altijd lovend over de Belgische staaldraadspecialist en gelooft dat de doelstelling van een verbetering van de recurrente bedrijfswinst (rebit) met 7 procent tegen volgend jaar haalbaar is. Alleen is iedereen daar stilaan van overtuigd en is het aandeel door de recente koersstijging aan de dure kant. Sinds begin dit jaar is Bekaert al 20 procent gestegen.

Het nieuws van de dag was de fusie van Immobel (+5,1%) met zijn hoofdaandeelhouder Allfin. Allfin is de vastgoedontwikkelaar van Marnix Galle, die ook voorzitter van Immobel is. Galle, die via Allfin net geen 30 procent van Immobel in handen heeft, zal na de deal 55,87 procent van de nieuwe groep controleren. De ondernemer maakt met de operatie gebruik van een achterpoortje in de overnamewet. Normaal moet Galle een overnamebod lanceren als zijn belang boven 30 procent stijgt, maar dat hoeft niet als het belang stijgt na een kapitaalverhoging. Om de overname van Allfin te financieren plant Immobel inderdaad een kapitaaloperatie. De deal doet zo sterk denken aan het huwelijk dat ondernemer Luc Tack opzette tussen de chemiegroep Tessenderlo en de weefgetouwenspecialist Picanol, maar waar een aantal grote aandeelhouders een stokje voor staken.

De fusie tussen Immobel en Allfin is geen verrassing. Galle probeerde afgelopen zomer al beide vastgoedontwikkelaars onder één dak te brengen. De operatie sprong toen af, maar er kwam wel een herschikking aan de top bij Immobel. Zo kwam er een nieuwe topman en Galle nam de voorzittershamer over van Paul Buysse. Daarmee lag de weg naar een nieuwe fusiepoging wijd open.

Volgens het persbericht is de ruilverhouding bepaald op basis van de waarderingen door drie grootbanken. Alleszins is het in het belang van de sterke man bij de twee ontwikkelaars om Allfin duur te waarderen en Immobel eerder goedkoop, zodat hij minder Allfin betaalt voor meer van de nieuwe groep.

Allfin krijgt een prijskaartje van 286 miljoen euro opgeplakt. Aangezien het bedrijf niet op de beurs staat, is het moeilijker te waarderen. Immobel is volgens de deal 201 miljoen euro waard, of 48,76 euro per aandeel. Dat is een premie van bijna 20 procent tegenover de gemiddelde koers in de laatste maand. Maar de koers stond de jongste maanden wel onder druk, onder meer na een winstwaarschuwing en een schrapping van het dividend. In vergelijking met de beurskoers voor de winstwaarschuwing in december biedt de deal dan weer geen premie.

Behalve voor de Immobel-deal was er vooral aandacht voor Jamie Dimon, de topman van de Amerikaanse bankenreus J.P. Morgan. Door de band genomen lezen weinig beleggers wat een topman schrijft in een brief bij het jaarrapport van zijn bedrijf. Daar bestaan maar twee uitzonderingen op: elk jaar weer kijken beleggers reikhalzend uit naar de pennenvrucht van Warren Buffett én Dimon.

Opvallend dit jaar was de waarschuwing van de topbankier voor de stijging van de Amerikaanse rente. De tienjaarsrente is de voorbije maanden enkel maar gedaald in de Verenigde Staten, maar volgens Dimon zou die trend weleens sneller dan verwacht kunnen keren. Als die stijging volgt uit een sterk herstel van de economie, hoeft er geen probleem te zijn. Maar als de rente stijgt omdat er minder kopers zijn, nu de Amerikaanse centrale bank en China geen staatsobligaties meer opkopen, kan de belegger voor onaangename verrassingen komen te staan. Als de rente plots klimt, dalen uiteraard omgekeerd de obligatiekoersen.

Een tweede knipperlicht voor Dimon is een brexit. Zelfs in het beste scenario, waarin Groot-Brittannië en Europa snel honderden nieuwe handelsverdragen weten te sluiten, dreigen er jaren van onzekerheid als Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat. In een slecht scenario, waarin sommige Europese landen revanchegevoelens koesteren en handelsbelemmeringen opwerpen, dreigen de economische gevolgen voor beide partijen veel groter te worden. En dat is nog niet eens de slechtst denkbare uitkomst, waarschuwt Dimon.

Vrijdag kunnen de beleggers grasduinen in de jaarverslagen van Elia en Cofinimmo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content