Marktoverzicht: Groot enthousiasme voor favorietenrol Macron

Emmanuel Macron © Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese financiële markten reageren bijzonder opgelucht op de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Het feit dat Emmanuel Macron en niet Marine Le Pen in polepositie ligt om president te worden stuwt de euro, de beurzen fors omhoog en vernauwt drastisch de renteverschillen tussen Duitsland en Frankrijk.

De peilingen hadden het nog eens bij het rechte eind. Dat de markten desondanks zo heftig reageren, geeft aan dat ze hun geloof in peilingen waren verloren. De strategie op de obligatiemarkten was dan ook duidelijk: men verkocht Duits staatspapier waardoor de rente op de Duitse Bund met zo’n 10 basispunten steeg en men verkocht ‘perifeer’ papier van Zuid-Europa. De Franse 10-jarige rente zakte dan weer zo’n 10 basispunten zodat de spread tussen Duits en Frans staatspapier in één dag zakte van afgerond 70 naar 50 basispunten. De euro won zowat 1,5 procent tegenover de dollar (USD). De Europese beurzen deden het nog spectaculairder met winsten van 2,5 tot zelfs meer dan 4 procent voor de CAC40-index. De Bel-20-index bengelde eerder achteraan het Europees peloton met een klim in de buurt van 3 procent.

Dat laatste had ook te maken met UCB (-1,8%) dat vanochtend de cijfers over het eerste kwartaal bekendmaakte. Het Belgische biofarmabedrijf is 2017 nochtans goed gestart met een stijging van 15 procent van de groepsomzet tot 1,12 miljard euro. De ‘nieuwe’ geneesmiddelen (Cimzia, Vimpat, Neupro en sinds kort ook briviact) zagen de omzet zelfs 20 procent toenemen tot 853 miljoen euro. Maar de grootste verrassing was de omzettoename bij ‘gouwe ouwe’ Keppra dat al jaren het patent in VS en Europa kwijt is, maar een echt succes is de jongste jaren in Japan. De omzet- en winstverwachting was al een afknapper bij de jaarcijfers en vermits die vorken niet werden aangepast blijft dat de koersontwikkeling drukken. De goedkeuring van Evenity (romosozumab; middel tegen osteoporose) deze zomer kan UCB doen herontdekken. Samen met wel hogere prognoses bij de halfjaarresultaten.

Er wordt nog maar eens een nieuwe episode geschreven in de overnamestrijd rond Akzo-Nobel (+5,2%). Het Amerikaanse PPG Industries verhoogt zijn bod tot 96,75 euro per aandeel, inclusief dividend. Dat is 90 euro of 8 procent meer. Met een open brief wordt het management van Akzo Nobel opgeroepen aan de onderhandelingstafel te komen. PPG dreigt er anders mee met een vijandig bod op de proppen te komen en zich rechtstreeks tot de aandeelhouders te richten. PPG voelt dat het CEO Buechner niet heeft kunnen overtuigen vorige week met zijn plan en meer en meer onder druk komt om te gaan praten. De raad van bestuur van Akzo-Nobel zegt het voorstel te zullen onderzoeken. De markt blijft op haar hoede, want de koers blijft ver onder de biedprijs.

Er waren ook de kwartaalcijfers van Philips (+3,5%). Daar werd de markt gerustgesteld door een sterk orderboek en sterke prestatie in Azië en Europa. De VS valt wel wat tegen. Niks om zich zorgen over te maken, stelt topman Frans Van Houten. De CEO heeft het vertrouwen in de toekomst nadat de winst in de eerst drie maanden met 18 procent is toegenomen. De groei in Azië en Europa compenseert de mindere gang van zaken in de VS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content