Marktoverzicht: Dollar is koning

© iStock

De Europese beurzen gooiden de geopolitieke onrust na de aanslagen in Berlijn en Turkije snel van zich af en sloten bij een vrij dunne handel gemiddeld 0,5 procent hoger af.

De Duitse producentenprijzen stegen in november voor het eerst sinds 2013, wat een signaal is van een aantrekkende Duitse economie en van hogere inflatievooruitzichten. De Japanse centrale bank wijzigt na de beleidsvergadering van gisteren niets aan haar geldbeleid, maar trekt wel de groeiverwachtingen voor de Japanse economie op. Op de wisselmarkten is de Amerikaanse dollar nog maar eens de sterkhouder. De handelsgewogen wisselkoers van de dollar is tot het hoogste peil in 14 jaar gestegen. De tweespalt tussen een krapper geldbeleid in de Verenigde Staten en een aanhoudend expansief geldbeleid in Europa kan de dollar de volgende maanden nog hoger sturen, zeker ten opzichte van de euro. Ook de olieprijs zette zijn opmars verder na berichten dat ook Irak in 2017 de productie zou inperken.

De Bel-20 voerde het Europese peloton aan en schreef er 0,8 procent hoger bij.UCB (+2,2%) en Ageas (+1,95%) leidden de dans.

UCB kreeg van de Europese Commissie de toestemming Vimpat op de Europese markt aan te prijzen als standaardbehandeling in plaats van als aanvullende behandeling bij epilepsie. Vimpat is een van de best verkopende medicijnen van UCB. En in Japan heeft UCB een aanvraag ingediend om een eigen middel tegen osteoporose op de markt te mogen brengen. Door de vergrijzing van de Japanse bevolking gaat het om een enorme markt, maar het middel van UCB kon nog niet helemaal overtuigen in klinische tests.

D’Ieteren (-0,15%) zorgt voor het karige resultatennieuws en trekt de verwachtingen voor dit boekjaar op. Het bedrijf ziet de courante brutoresultaat met 3 tot 5 procent stijgen, terwijl eerder een stabiel tot een iets lager resultaat werd verwacht. Het aandeel kon deze betere winstvooruitzichten niet verzilveren, omdat de koers gisteren al stevig gestegen was na een koopadvies van beurshuis KBC Securities, én omdat Belron, het dochterbedrijf van D’Ieteren actief in voertuigbeglazing, een afwaardering van 134 miljoen euro boekte op de activiteiten in Italië, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Rusland, Griekenland en Ierland. Operationeel presteerde D’Ieteren naar behoren in het derde kwartaal. D’Ieteren Auto zag dit jaar de verkoop met 8 procent stijgen, met een versnelling van deze omzetgroei in het derde kwartaal. Die omzetstijging is te danken aan een aantrekkende autoverkoop en aan hogere prijzen, omdat er meer duurdere modellen werden verkocht. Het onderliggende bedrijfsresultaat van D’Ieteren Auto zou dit boekjaar met bijna 10 procent stijgen.

Ook Belron boekte betere verkoopcijfers. De omzet steeg in het derde kwartaal met 5,2 procent, grotendeels dankzij organische groei. Vooral in de Verenigde Staten steeg de omzet, maar de investeringen in verdere groei wegen er nog op de rendabiliteit. Belron verwacht dit jaar een lichte stijging van het bedrijfsresultaat.

Tot slot presteert ook het nieuwe dochterbedrijf Moleskine naar behoren. In de eerste negen maanden van het jaar steeg de verkoop met 11 procent en ging de vergelijkbare bedrijfscashflow met 1,9 procent vooruit. In 2017 zou de verkoop met 10 procent moeten stijgen. De resultaten van Moleskine worden vanaf 1 oktober 2016 volledig geconsolideerd in de groepsresultaten. D’Ieteren kondigde ook aan dat het zich in de markt voor de herstelling van koetswerk gooit. Via het autodealernetwerk van D’Ieteren Auto en via het netwerk van Carglass wil het bedrijf die activiteit uitbouwen. Carglass nam in dat verband al het carrosseriebedrijf CARe over. D’Ieteren ziet in deze gefragmenteerde markt een aanzienlijk groeipotentieel.

De vastgoedgroep Qrf (-1,43%) verhoogt het kapitaal via de inbreng in natura van twee winkels in Antwerpen. De specialist in luxewinkels geeft voor 7,7 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit om de operatie te financieren. Die deal verhoogt de huurinkomsten met 356.000 euro per jaar, goed voor een rendement van 4,74 procent.

Euronext (+2,5%) knoopt exclusieve gesprekken aan met de Londense beurs voor de overname van het Franse LCH.Clearnet. De Londense beurs moet van de mededingingsautoriteiten dat clearinghuis verkopen om de fusie met de Deutsche Börse af te ronden. Ook de Amerikaanse spelers Nasdaq en CME toonden interesse voor LCH.Clearnet. Voor Euronext zou LCH.Clearnet een extra bron van stabiele inkomsten opleveren. Euronext doet nu al een beroep op dat bedrijf voor de clearing van beursgenoteerde derivaten en is op die manier goed voor de helft van de omzet van LCH.Clearnet. De overnamesom zou 400 à 500 miljoen euro bedragen. LCH.Clearnet haalt een bedrijfscashflow van ongeveer 50 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content