Marktoverzicht: Dividend van KBC weegt op Bel-20

© Belga

De dollar won terrein op de euro en op andere munten. In verhouding tot de munten van de belangrijkste handelspartners van de VS tikte de Amerikaanse munt zelf zijn hoogste peil in 13 jaar aan.

De rente op overheidsobligaties zat opnieuw in de lift, na een tijdelijk dipje dinsdag. De Europese beurzen waren vandaag in minder goede doen. De EuroStoxx50 ging 0,7 procent achteruit. De Bel-20 verloor 0,6 procent tot 3.466,27 punten, na een rally van vier handelsdagen.

De grootste verliezer in de Belgische sterindex was KBC (-3,1%). Maar de aandeelhouders van de bank-verzekeraar verliezen uiteindelijk niet zoveel. Van het bruto interim-dividend van 1 euro dat vandaag van de koers ging, krijgen zij vrijdag 0,73 euro op hun rekening gestort en dat maakt een deel van de tuimeling van het aandeel vandaag weer goed. KBC komt morgen voor beursopening met derdekwartaalresultaten.

Het biotechnologiebedrijf Galapagos (+1,6%) was de grootste dagwinnaar. Het aandeel heeft er een zeer volatiel parcours opzitten sinds Donald Trump verkozen werd als Amerikaans president. Beleggers verwachten dat Trump de farmabedrijven in de VS minder hard zal aanpakken dan Hillary Clinton van plan was en dat is in principe ook goed nieuws voor Galapagos.

Ageas (+1%) was lange tijd de grootste winnaar onder de Belgische steraandelen. De verzekeringsholding heeft een beter derde kwartaal achter de rug dan gedacht door de meeste analisten. Ageas kreeg over de eerste negen maanden van het jaar 24,7 miljoen euro aan premies binnen van verzekeringsnemers, ofwel 8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Een negatieve wisselkoerseffect van 4 procent zit daar al in vervat. Door de val van het pond leveren de inkomsten van het derde kwartaal in het VK omgerekend in euro een pak minder op.

De verhouding tussen de schadevergoedingen die de verzekeraar moest betalen in het derde kwartaal en de premie-inkomsten – de zogenaamde ‘combined ratio’ – verbeterde van 99 procent over de eerste zes maanden naar 97 procent over de eerste negen maanden van het jaar. De verzekeraar maakte meer winst dan verwacht door de analisten, en dat was vooral te danken aan de activiteiten in België en Azië. Het nettoresultaat van de groep bedroeg in de eerste negen maanden van het jaar 118 miljoen euro, tegenover 599 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Die daling is vooral te wijten aan de provisie voor de Fortis-schikking die in het eerste kwartaal werd genomen.

Voorbeurs gaf IBA (-4%) omzetcijfers over het derde kwartaal vrij. De specialist in protonbehandeling voor kankerpatiënten realiseerde in de maanden juli, augustus tot en met september een omzet van 225 miljoen euro, ofwel 19 procent meer dan een jaar eerder. Voor het volledige boekjaar mikt IBA op 20 procent omzetgroei en dat klinkt net iets voorzichtiger dan de “meer dan 20 procent” omzetgroei die nog bij de halfjaarresultaten in het vooruitzicht werd gesteld.

De vooruitzichten voor de operationele marge werden licht naar beneden herzien van 11 naar 10 procent, door tegenvallende resultaten in de afdeling dosimetrie. Die afdeling levert bestralingsdosissen aan ziekenhuizen en maakt een steeds kleiner deel van de omzet van de groep uit. Tegen 2018 zou de operationele marge van de groep terug moeten stijgen naar 13 à 15 procent.

IBA blikt nog altijd met vertrouwen vooruit. Er stond namelijk nog nooit zoveel werk op de plank te wachten op uitvoering, klinkt het in het persbericht. Het orderboek dikte bijna 40 procent aan tot 206 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content