Marktoverzicht: Colruyt onderaan Bel-20 door vrees voor minder winst

© belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Colruyt verloor in de aanloop naar zijn algemene vergadering, die om 16 uur begon, meer dan 3 procent.

De Amerikaanse dollar tikte, tegenover de munten van de belangrijkste handelspartners, zijn hoogste peil in een maand aan. Fed-voorzitter Janet Yellen liet dinsdag verstaan dat een renteverhoging in december in de kaarten zit en president Donald Trump wil de vennootschapsbelasting vereenvoudigen en verlagen van 35 naar 20 procent.

Ook de euro gaf terrein prijs tegenover de dollar, tot voorbij 1,175 dollar per euro. De Europese beurzen genoten steun van die minder dure eenheidsmunt. De EuroStoxx50 sloot uiteindelijk 0,6 procent hoger. De Bel-20 ging een half procent hoger tot 3986,81 punten. Galapagos (+3,1%) was de sterkste stijger in de Bel-20 na goede resultaten voor een potentieel eczeem-medicijn dat Galapagos samen met Morphosys (+0,9%) heeft ontwikkeld. Vijf van de zes eczema-patiënten vertoonden na een maand 50 procent beterschap. Colruyt (-2,8%) was de grootste daler in de Brusselse sterindex.

De supermarktketen verloor in de aanloop naar zijn algemene vergadering, die om 16 uur begon, zelfs meer dan 3 procent. Colruyt geeft traditioneel zijn winstvoorspelling voor het volledige boekjaar tijdens die vergadering. Matthias Maenhaut, analist van ING, anticipeerde op “minder winst dan vorig jaar” en verlaagde vanochtend zijn koersdoel van 45 naar 43 euro, met behoud van een ‘houden’-advies. Hij denkt dat evenveel winst als vorig jaar er niet in zit, omdat de resultaten vorig jaar werden opgesmukt door de verkoop van het Franse Pro-à-Pro, dat aan grote klanten zoals scholen en ziekenhuizen levert, en de stevige concurrentie op de Belgische markt. Vooral Delhaize met zijn 1 + 1 gratis-promoties naar het voorbeeld van zusterbedrijf Albert Heijn zijn harde noten om te kraken.

Maenhaut vindt wel dat er een soort bodem onder de koers wordt gelegd door de regelmatige aandeleninkopen. “Ik schat dat het bedrijf 600 miljoen euro cash op de balans heeft staan om aandeleninkopen te doen. Bovendien is er ook nog veel ruimte om schulden aan te gaan en 2,1 miljard euro vrij te maken, wat het bedrijf in staat zou stellen 40 procent van de aandelen aan te kopen en het bedrijf van de beurs te halen.”

Vorige week kreeg Colruyt nog de boodschap van ABN AMRO dat het bedrijf iets met zijn “luie balans” moest doen, wat zoveel wil zeggen als dat het meer geld richting de aandeelhouders moet laten vloeien of overnames moet doen. Ook de analisten van ABN AMRO waren er overigens van overtuigd dat het management een lagere winst dan vorig jaar in het vooruitzicht zou stellen.

De vastgoedontwikkelaar VGP (-0,6%) kwam voorbeurs met een trading update over het derde kwartaal. Die update werd ondergesneeuwd door het nieuws dat grootaandeelhouder Bart Van Malderen en CEO en grootaandeelhouder Jan Van Geet een deel van hun aandelen willen verkopen aan het publiek. Jan Van Geet controleert iets meer dan 38 procent van de aandelen, Bart Van Malderen iets meer dan 48 procent. Volgens de krant De Tijd wil Van Malderen minstens 20 procent van de aandelen verkopen, om de opbrengst te investeren in de luierproducent Drylock en daaraan gerelateerde activiteiten. Bij Jan Van Geet zou het om een kleiner aandelenpakket gaan.

Zo’n secondary public offering heeft als voordeel dat de aandelen vlotter verhandelbaar zullen worden. Momenteel is er slechts iets meer dan 10 procent van de aandelen vrij verhandelbaar en daardoor maakt het aandeel weleens gekke bokkensprongen. Er moet eerst nog een prospectus goedgekeurd worden en ze wachten ook op een goed moment om het aanbod te lanceren.

VGP meldt in zijn update dat het een nieuwe Europese markt wil aanboren. Welke markt houdt het bedrijf voorlopig nog geheim, tot alle onderhandelingen afgerond zijn en de vergunningen zijn afgeleverd. Ter herinnering: VGP is groot geworden vooral dankzij de bouw van industrieterreinen in Centraal- en Oost-Europa en in Duitsland. Dat laatste land presteert nog altijd “sterk” volgens de update. VGP heeft er in het derde kwartaal opnieuw 250.000 vierkante meter terrein verworven om twee nieuwe industrieparken neer te poten, waarvoor ook al huurders zijn gevonden voor tienjarige leasecontracten. In Tsjechië is sprake van robuuste groei en in Spanje is het eerste huurcontract getekend, met de liftenbouwer ThyssenKrupp. VGP deed in 2015 zijn eerste stappen op de Spaanse markt en begon in juni aan de ontwikkeling van een eerste gebouw in Madrid.

Voorts was er nog een update van de gediversifieerde holding Floridienne (+2,9%), die 19 procent meer omzet boekte in de eerste jaarhelft. De nettowinst evolueerde minder spectaculair, door wisselkoerseffecten, van 1,9 naar 2 miljoen euro. Floridienne is actief in speciaalchemie, gezondheidszorg en delicatessen.

Donderdagom 11 uur wordt het ondernemers- en consumentenvertrouwen in de eurozone gepubliceerd. Verder komen er ook cijfers over de inflatie in België en Duitsland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content