Marktoverzicht: Colruyt krijgt grootste klap in jaren

© belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Colruyt tuimelde van zijn piëdestal, na de publicatie van resultaten die wel min of meer in de lijn van de verwachtingen lagen, maar niet de sterke klim van het aandeel sinds nieuwjaar verantwoorden.

De vrees van beleggers voor een brexit lijkt meer en meer weg te ebben. De Europese beurzen hadden vandaag de wind in de zeilen. Het Britse pond verzwakte wel licht tegenover de euro, maar het was een verdiende adempauze na een zegereeks van vijf dagen. Tegenover de Amerikaanse dollar bereikte de munt wel zijn hoogste peil in vijf maanden.

En toch is niet iedereen er gerust in. “Deze week lijken de valutamarkten meer vertrouwen te hebben in het overwicht van het remain-kamp in het referendum, maar de geldstroom in trackers die short gaan op het Britse pond duurde voort en versnelde zelfs de voorbije dagen. Er zit een recordbedrag van 275 miljoen dollar in die Short-GBP ETF’s, waarvan er naar schatting 219 miljoen pas sinds nieuwjaar is bijgekomen”, reageert Townsend Lansing, directeur bij ETF Securities weten. Short gaan op het pond is het verkopen van geleende ponden, in de hoop ze later goedkoper terug te kopen op de markt om ze vervolgens terug te geven aan hun eigenaar en het verschil tussen verkoop- en aankoopprijs op zak te steken.

Ook de Britten zelf nemen het zekere voor het onzekere en kopen massaal buitenlandse valuta, zoals euro’s en dollars. The Post Office, een aanbieder van financiële diensten in het Verenigd Koninkrijk, meldt een stijging van die valuta-aankopen met 74 procent sinds dit weekend.

Beleggers daarentegen hadden wel vertrouwen en stuurden de EuroStoxx50 ruim 1 procent hoger. De Bel-20 eindigde stabiel op 3.452,83 punten. Ageas (+1,05%) wipte bij de slotbel nog net over KBC (+1,65%), zonder aanwijsbare reden. Ageas is een van de Benelux-aandelen met de grootste blootstelling aan het Verenigd Koninkrijk. KBC was lange tijd de sterkste stijger in de Belgische sterindex, nadat het Franse beurshuis Natixis een koopadvies had uitgevaardigd voor de bank-verzekeraar met een koersdoel van 64,6 euro. Eerder luidde het advies “neutraal”.

Colruyt (-10,4%) tuimelde van zijn piëdestal, na de publicatie van resultaten die wel min of meer in de lijn van de verwachtingen lagen, maar niet de sterke klim van het aandeel sinds nieuwjaar verantwoorden. Het aandeel droeg de rode lantaarn in de Belgische sterindex. Bij het slot van dinsdag stond het aandeel van de retailer nog op een jaarwinst van meer dan 15 procent, en op zijn hoogste peil ooit, terwijl de Bel-20 nog een heel eind onder zijn niveau van eind vorig jaar noteert.

“Colruyt noteert tegen 10,4 keer de EV/ebitda (marktkapitalisatie + nettoschulden/bedrijfskasstroom van 2016) en tegen 21,2 keer de winst van 2016, terwijl die ratio’s bij sectorgenoten gemiddeld 6,7 en 17,6 bedragen. De voorbije maanden is de premie versus de peers opgelopen en ligt die nu ver boven de historische gemiddelden”, reageerde KBCS-analist Alan Vandenberghe. Hij verlaagde het advies van “houden” naar “afbouwen”, omdat deze waardering betere resultaten vereist. Volgens de analist staan de marges onder druk door investeringen in advertenties, enzovoort.

Colruyt, inclusief Spar, wist zijn marktaandeel in België tegenover vorig jaar te vergroten met 50 basispunten tot 31,5 procent. Tegenover de eerste jaarhelft van het gebroken boekjaar 2015/2016 gingen ze er echter 10 basispunten op achteruit. Het management van Colruyt blikt voorzichtig vooruit, benadrukt de prijzenslag en de sterke concurrentie en laat vallen dat ze nog geen economische herstel zien.

Het dividend als teken van vertrouwen in de toekomst is er wel. Colruyt zal een dividend uitbetalen van 1,12 euro per aandeel. “12 procent meer dan vorig jaar, maar nog altijd maar een brutodividendrendement van 2 procent”, merkt ING-analist Matthias Maenhaut op. “In onze mening is de hoge waardering van het aandeel de reden dat Colruyt vorig boekjaar geen eigen aandelen meer kocht.”

Elon Musk smeedt ondertussen fusieplannen voor Tesla en SolarCity. Volgens Musk is zijn plan een “no-brainer”. Hij kleeft een waardering van 2,86 miljard dollar op de producent van zonnepanelen. Musk is de voorzitter en de grootste aandeelhouder van beide bedrijven. Het idee is om onder één merknaam batterijen, elektrische wagens en zonnepanelen te verkopen. Het analistenheir reageerde vernietigend: extra afleiding heeft het management van Tesla niet nodig, er is amper synergie te bedenken, er zijn issues van deugdelijk bestuur, enzovoort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content