Marktoverzicht: Bone Therapeutics verzilvert Japanse deal

© iStock
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Het nieuwe rondje wie-heeft-de-grootste tussen de Amerikaanse president en zijn Noord-Koreaanse evenknie liet beleggers vrij koud. Bone Therapeutics heeft een deal in Japan te pakken, een bewijs dat het Belgische biotechbedrijf mogelijks iets groots op het spoor is.

Beleggers die ‘s ochtends de radio opzetten, krijgen dezer dagen geheid een dreigement van de VS aan Noord-Korea of omgekeerd te horen. Voor echte zenuwachtigheid zorgt dit niet op de markten. De toonaangevende eurostoxx50 ging ietsje hoger. In Brussel ging de Bel-20 0,3 procent lager. Er waren nochtans heel sterke cijfers voor de economie in de eurozone. Volgens het onderzoeksbureau Markit blijft het herstel aantrekken.

Er stonden nog twee belangrijke politieke afspraken op de agenda. In Firenze gaf de Britse premier Theresa May een speech over haar visie op de brexit-onderhandelingen. May gaf voor het eerst aan dat er een overgangsperiode moet komen. Veel vertrouwen boezemde ze de beleggers daar niet mee in. Het pond daalde opnieuw tegenover de euro. Ten tweede zaten de olieproducerende landen samen over productiebeperkingen. Over de uitkomst was bij het sluiten van de Europese beurzen nog niets geweten. In afwachting steeg de olieprijs een half procent.

Bone Therapeutics

Op de vrije markt van de Brusselse beurs was er meer beweging. Zo schoot Bone Therapeutics 8,7 procent hoger. De specialist in de behandeling van breuken met beenmergstamcellen kondigde een deal aan met Asahi Kasei, een Japans conglomeraat met onder meer een farmatak gespecialiseerd in beenderziekten.

De Japanners gaan Preob, Bones potentiële behandeling van complexe breuken met stamcellen van de patiënt zelf, verder ontwikkelingen en bij succes commercialiseren in Japan en andere Aziatische markten. Het Belgische biotechbedrijf krijgt bij de ondertekening van het akkoord 1,7 miljoen euro en heeft uitzicht op nog 7,5 miljoen euro mijlpaalbetalingen als bepaalde doelen gehaald worden. Als het middel op de markt komt, volgen er ook royaltybetalingen.

De jongste dagen kwam Bone ook met goede resultaten voor zijn andere potentiële middel Allob, dat gebruikmaakt van beenmergstamcellen van gezonde donoren. Dat medicijn vinden analisten nog interessanter..

Op de goede resultaten van woensdag en vorige week donderdag kwam er nauwelijks koersreactie. Beleggers toonden zich zo voorzichtig voor de kapitaaloperatie, die er wellicht nog komt. Bone heeft de komende maanden vers geld nodig. Nu de Japanse specialisten hun vertrouwen hebben uitgesproken, kan dat wellicht tegen interessantere voorwaarden. Daarom dat beleggers vandaag hun voorzichtigheid wat laten varen.

L’Oreal

Internationaal was er speculatie over de toekomst van L’Oreal (+2,5%) na de dood van Liliane Bettancourt, de erfgenaam van het imperium. De vraag is wat er gaat gebeuren met het belang van de Zwitserse voedingsreus Nestlé (-0,2%) in L’Oreal. De Zwitsers houden 23 procent aan in het cosmeticaconcern, de stichtende familie heeft een derde van de aandelen in handen. De afspraak tussen beide partijen is dat niemand bijkoopt tot zes maanden na de dood van Liliane Bettancourt, zodat de machtsverhoudingen behouden blijven.

Binnen zes maanden komt dus de vraag op tafel of dat ook zal blijven. Een optie is dat Nestlé een overname doet van L’Oreal. Analisten achten dit weinig waarschijnlijk, aangezien het bedrijf nu al onder druk staat van activistische aandeelhouders om het belang te verkopen. Een andere optie is dat L’Oreal het belang terugkoopt. Het zou daarvoor op zijn beurt zijn belang in het farmabedrijf Sanofi (+0,3%) kunnen verkopen. Optie drie is het status quo.

De uitkomst zal vooral afhangen van de erfgenamen van Liliane Bettancourt. Die hebben hun vertrouwen in het management van L’Oreal uitgesproken en loyauteit tegenover het bedrijf. Beide partijen kunnen ook best tevreden zijn over de huidige situatie: de familie is verzekerd van de controle dankzij de steun van een stabiele grote aandeelhouder, Nestlé ziet de waarde van zijn belang al twintig jaar netjes stijgen. Plus, als ze verkopen, moeten de Zwitsers iets verzinnen om te doen met dat geld.

Volgende week is het de laatste kans voor bedrijven om hun halfjaarcijfers in te dienen. Traditioneel zijn er een aantal laatkomers die wachten tot eind september om hun rapport op de belegger los te laten. Onder meer Fluxis Belgium, Miko, Floridienne, Fountain en Campine komen met cijfers. Macro-economisch is het onder meer uitkijken naar de Ifo-vertrouwensbarometer bij ondernemers in Duitsland en de inflatiecijfers voor België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content