Marktoverzicht: Bitcoin voor het eerst boven 5000 dollar

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Vandaag zorgde de bekendste cryptomunt bitcoin voor de zoveelste keer dit jaar voor spektakel.

Het verloop op de Europese beurzen is vrij saai deze week. De indexen komen nauwelijks weg van het niveau van de dag voordien. Vandaag zorgde de bekendste cryptomunt bitcoin voor de zoveelste keer dit jaar voor spektakel. De munt brak door de grens van 5000 dollar voor 1 bitcoin, tegenover nog amper 1000 dollar begin dit jaar. De aanleiding zijn plannen van Goldman Sachs om de handel in cryptomunten voor de eigen cliënten gemakkelijker te maken.

Op Wall Street ging het resultatenseizoen van start met de cijfers van twee grootbanken. Zowel Citigroup (+1,1% bij de start) als JP Morgan (+1,4% bij de start) wisten beter te doen dan de verwachtingen. Bij Citigroup kwam de winst uit op 1,42 dollar per aandeel, tegenover een analistenconsensus van 1,32 dollar. Bij JP Morgan bedroeg de gemiddelde analistenverwachting 1,65 dollar per aandeel, maar de grootbank wist 1,75 dollar te realiseren. Toch zagen beide banken hun tradinginkomsten gevoelig dalen (-11% bij Citi en zelfs -21% bij JPMorgan). Maar dat werd meer dan gecompenseerd door de hoogste rentemarge in vierenhalf jaar en een aanhoudende kostendiscipline.

Umicore (+3,6%) was de sterkste stijger in de Bel-20-index en het aandeel haalde een nieuwe recordkoers. Dat is opvallend, omdat de stijging er in de loop van de namiddag plots kwam bij een drukke handel, zonder dat er een aanwijsbare reden voor was. Naar het einde van de sessies zwakte de stijging wel wat af. Het zal de komende dagen wellicht duidelijk worden wat achter de opmars zit.

Vorige week blonk Fagron (-6,5%) nog uit na de aankondiging van een overname in Brazilië. Vandaag werd het aandeel afgestraft voor een tegenvallende tradingupdate met betrekking tot het derde kwartaal. De omzettoename bleef beperkt tot 0,2 procent (103,6 miljoen euro), al was er bij constante wisselkoersen wel 2,4 procent organische groei (zonder rekening te houden met overnames en desinvesteringen). In Europa werd Fagron afgeremd door leveringsproblemen van grondstoffen aan klanten door een beperkte productbeschikbaarheid. Tegen het eerste kwartaal van volgend jaar zou die achterstand grotendeels ingehaald moeten zijn. Beleggers konden die gemiste start van het Belgische resultatenseizoen niet echt appreciëren.

Vrijdag is het uitkijken naar de inflatiecijfers in Duitsland, Italië en de Verenigde Staten. Voor dat laatste land zijn er ook de cijfers van de detailhandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content