Marktoverzicht: biotechnologie boven infrastructuur

© belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Buiten de Bel-20 was er nieuws over de biotechnologiebedrijven Genticel en Ablynx.

Het is wachten op een officieel statement van de OPEC, maar het persagentschap Bloomberg schrijft op basis van goedgeplaatste bronnen dat er een afspraak is om de productie van olie te beperken. Het oliekartel zou 1,2 miljoen vaten per dag minder uit de grond halen, wat het totaal op 32,5 miljoen vaten brengt. De prijs van een vat olie uit de Noordzee ging door het bericht 8 procent hoger, tot boven 50 dollar per vat en dat was geleden van 28 oktober.

De Europese beurzen profiteerden van het positieve sentiment, met een glansrol voor oliemajors zoals Royal Dutch Shell (+4,1%) en Total (+2,4%). De EuroStoxx50 won 0,4 procent.

De Bel-20 sloot 0,3 procent hoger op 3479 punten. De Belgische sterindex telt geen oliebedrijven onder zijn leden. De sterkste stijger binnen de Bel-20 was de materialengroep Umicore (+3%) en de sterkste daler Ahold Delhaize (-1,6%). De retailer verloor de voorbije drie maanden 14 procent van zijn pluimen, wellicht zit de aanhoudende prijzenslag in de VS daar voor iets tussen.

Buiten de Bel-20 was er nieuws over de biotechnologiebedrijven Genticel (+129%) en Ablynx (+7,15%). Ablynx, dat nu op 9,85 euro noteert, genoot van een positief rapport van JP Morgan dat een koopadvies en een koersdoel van 12,5 euro kleeft op de biotechnologiegroep. Het beurshuis ziet in het middel tegen de zeldzame bloedziekte TTP het meeste potentieel.

De winst van Ablynx verbleekt tegenover die van het aandeel Genticel. Genticel klimt van 1,3 tot 3 euro, nadat het kon berichten over een mijlpaalbetaling van 1,2 miljoen dollar van Serum Institute of India. Genticel werkt op een verbetering van het vaccin tegen kinkhoest, een ziekte waaraan nog altijd veel baby’s sterven. Het aandeel ging het voorbije jaar met 80 procent onderuit nadat zijn behandeling voor het humaan papillomavirus, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, niet beter bleek te werken dan het placebo.

Genticel heeft sinds vorig jaar een afspraak lopen met Serum Institute, waarbij het voor 57 miljoen dollar mijlpaalbetalingen kan krijgen. Serum Institute kan het preklinische stadium nu afsluiten en testen op mensen beginnen met de commercialisatie van het vaccin in de groeilanden als uiteindelijke doel. Eerlijkheidshalve moeten we erbij vertellen dat het aandeel op 15 september ook al een keer de helft duurder werd zonder enig nieuws. Vandaag was er dus wel nieuws.

Tinc (-1,1%), voluit The Infrastructure Company, maakte gisterenavond bekend dat het voor 76,7 miljoen euro nieuwe aandelen gaat uitgeven. De inschrijvingen starten morgen en lopen tot woensdag. Vanavond gaat er een brutocoupon van 0,219 euro van de koers. Dat is het gedeelte van het dividend voor 2016 waar de bestaande aandeelhouders recht op hebben. De nieuwe aandelen worden uitgegeven tegen 11,25 euro, ofwel een korting van 7,4 procent op de koers (min de coupon) voor het nieuws bekend geraakte.

Het is een grote kapitaaloperatie. Bij de beursgang haalde Tinc maar ongeveer een miljoen euro meer op. De belangrijkste aandeelhouders Gimv (+1,1%) en Belfius hebben zich al geëngageerd om hun belang op niveau te houden. Ze hebben allebei 10,67 procent. Dat betekent dat zij elk voor 8,2 miljoen euro inschrijven. Aandeelhouders die niet wensen mee te doen aan de kapitaalverhoging zien hun belang en dus ook hun aandeel in de winst van het bedrijf met een derde verwateren.

Het bedrijf sloot een overeenkomst met TDP, het samenwerkingsverband van Gimv en Belfius dat vroeger DG Infra heette, om op termijn de helft van diens belang in het project Prinses Beatrixsluis te kopen. Die bevindt zich op een belangrijke knooppunt voor de scheepvaart tussen Amsterdam en Rotterdam en Amsterdam en de Rijn. Tinc neemt een groter belang, naarmate de ontwikkeling vordert.

Volgens Degroof Petercam zal 42 miljoen euro gaan naar het uitbreiden van lopende investeringen, autosnelwegen en de verhoging van het belang in de Prinses Beatrixsluis en 24,8 miljoen euro naar investeringen die al beloofd zijn in Lowtide (eigenaar en exploitant van zonnepanelen op daken van bedrijven), Stormholding (windmolenparken op het land) en Nobelwind (windmolenparken in zee).

Tinc houdt naar eigen zeggen ook nog 6 miljoen euro op zak om in te spelen op opportuniteiten die zich zouden aandienen. Tinc is het eerste infrastructuurfonds op het Europese vasteland. Het bedrijf schiet in feite geld voor om infrastructuurwerken uit te voeren en staat in voor het onderhoud tijdens de looptijd van het contract met de overheid, en krijgt dan decennialang van de overheid in ruil een weerkerende vergoeding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content