Marktoverzicht: Beleggers zijn niet wild van de hogere winst van UCB

. © BelgaImage
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

UCB boekt meer winst, deels doordat zijn potentiële stermedicijn vertraging heeft opgelopen. De nieuwe topman van General Electric maakt zijn vuurdoop met een stevige winstwaarschuwing.

De Europese beurzen twijfelden tussen vrees voor een escalatie van de spanningen tussen Spanje en Catalonië en de hoop op lagere belastingen in de Verenigde Staten. De Europese indexen gaven een gemengd beeld, met een minieme winst voor de toonaangevende Euro Stoxx50. In Brussel won de Bel-20 0,4 procent.

In de Brusselse sterindex kwam UCB (+2,4%) met cijfers. In de eerste negen maanden van dit jaar is de omzet bijna 10 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. De biofarmagroep verhoogt daardoor al voor de tweede keer dit jaar zijn omzet- en winstprognose voor heel 2017.

Echt warm kreeg de belegger het niet van die betere verwachtingen. Sinds in mei bekend raakte dat het potentiële stermedicijn tegen botontkalking meer onderzoek vraagt en dus vertraging oploopt, bestaat er twijfel over de pijplijn van UCB, en bijgevolg over de winstvooruitzichten van het bedrijf.

Het aandeel is die klap nog niet te boven gekomen. Opvallend is bovendien dat de betere winstcijfers voor dit jaar eigenlijk een gevolg zijn van die tegenvaller. Net doordat het medicijn vertraging heeft opgelopen, moet UCB nog geen kosten voor de commercialisering dragen.

Op de brede markt verloor ThromboGenics 5 procent na zijn kwartaalrapport, waar nochtans weinig nieuws inzat. Het voornaamste is dat het bedrijf over een stevige cashbuffer van 113 miljoen euro beschikt. Het aandeel was de jongste weken wel hard gestegen.

Bij Econocom (-1,4%) is het niet helemaal zeker of het bedrijf zijn dubbele doelstelling zal halen. De IT-dienstverlener kreeg dan ook een eerder lauwe reactie op zijn hogere winstcijfers.

In het buitenland liep Volvo (+7%) in het oog. De vrachtwagenproducent, die volledig losstaat van de gelijknamige autobouwer in Chinese handen, boekt in het derde kwartaal bijna de helft meer winst dan een jaar eerder. Het bedrijf verslaat vlot de verwachtingen, omdat analisten zich erop hadden miskeken hoe sterk de hefboom is die het herstel van de wereldeconomie op de cijfers zet. Nu overal de economie aantrekt, durven bedrijven weer te investeren, ook in dure vrachtwagens.

Ook bij concurrent Daimler (-0,8%) nam de winst van de truckdivisie met een derde toe. Het is voor de Duitsers alleen jammer dat ze vooral wagens maken. Terwijl Volvo dit jaar al de helft hoger noteert, behoort Daimler tot de kneusjes van de beurs. De groep boven Mercedes boekt 14 procent minder winst, onder meer door een terugroepactie en herstelkosten na het dieselschandaal.

Het rapport van Daimler toont ook nog eens voor welke zware investeringen de autoproducenten staan voor de ontwikkeling van elektrische en zelfrijdende modellen. Daimler gaf in het derde kwartaal 21 procent meer uit aan onderzoek en ontwikkeling, wat uiteraard op de winstgevendheid weegt.

Op Wall Street was nog voor de opening al duidelijk dat General Electric een zware dag te wachten stond, met een verlies van 5 procent in de voorbeurshandel. Het industriële conglomeraat was daarvoor al het slechtst presterende aandeel in de Dow-Jones-index.

De kwartaalcijfers waren de eerste grote afspraak van de nieuwe topman John Flannery. Het werd een debuut in mineur. GE waarschuwt dat het dit jaar een derde minder winst zal maken dan eerder aangekondigd. Het bedrijf leidt zwaar onder de lage investeringen in de energiesector en de cijfers staan ook onder zware druk van herstructureringskosten.

Toch komen de slechte cijfers ook niet geheel ongelegen voor Flannery. Volgende maand staat er een beleggersdag op de agenda, waar hij zijn visie op de toekomst van General Electric gaat toelichten. De dramatische cijfers zetten de deur open voor een ingrijpende herstructurering. Zoals de zaken er nu voorstaan, heeft hij een stevig mandaat om in te grijpen, want veel beleggers vrezen dat het dividend in het gedrang is.

Volgende week

In de tweede helft van de week komt de resultatentrein op de beurs van Brussel echt op gang. De eerste dagen van de week is het nog relatief rustig, met cijfers van onder meer Orange Belgium, Melexis en Intervest Offices & Warehouses. Nadien schakelen we een versnelling hoger met rapporten van onder meer AB InBev, Galapagos, Exmar, Argenx en Aedifica. Beleggers krijgen ook een goede blik op de wereldeconomie met de cijfers van Philips, BASF, Caterpillar, 3M, VISA, Coca Cola en Boeing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content