Marktoverzicht: Beleggers vinden nieuw speeltje: Deutsche Bank

© REUTERS
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Alle ogen zijn nog maar eens gericht op Deutsche Bank, dat het favoriete speeltje van beleggers-speculanten begint te worden

Geruchten dat de monsterboete in de Verenigde Staten maar een ‘monstertje’ zal zijn, zorgden voor een opluchtingsrally.

Deutsche Bank ontkent in alle toonaarden dat er problemen zijn, maar het krijgt de schijnwerpers niet van zich afgeschud. Vooral de hoge handelsvolumes sprongen vrijdag in het oog. Op Wall Street lagen de handelsvolumes donderdag al tien keer hoger dan op een normale dag. Op de beurs van Frankfurt wisselden tot bijna vier keer zoveel aandelen van hand dan in minder verdachte tijden.

De koortsachtige handel in de grootste bank van Europa toont dat het aandeel momenteel het geliefkoosde terrein is voor beleggers van allerlei pluimage, ook voor shorters. Dat zijn beleggers die inspelen op een daling van de koers. De onzekerheid rond de bankenreus schept daar dan ook het ideale klimaat voor.

Vrijdag werd de onzekerheid nog extra gevoed door berichten over hefboomfondsen die hun geld elders hebben ondergebracht. Het is onduidelijk hoeveel kapitaal wegstroomt bij Deutsche Bank. Maar vergeet niet dat partijen die inspelen op een daling van het aandeel, er belang bij hebben het vuur nog aan te wakkeren. Dus moeten berichten over kapitaalvlucht mogelijk met een korrel zout genomen worden.

Topman John Cryan herhaalde vrijdag dat er geen problemen waren en dat “sommige krachten in de markt erop uit waren het vertrouwen in de bank te schaden.” De Brit zei ook dat de balans sterker is dan op eender welk ander moment in de voorbije twintig jaar. Maar hoe meer de bank hamert op haar eigen gezondheid, hoe minder geloof de markt hecht aan die woorden.

De onrust op de beurs speelt Deutsche Bank mogelijk wel in de kaart. De bank onderhandelt met de Amerikaanse autoriteiten over de omvang van de boete voor haar aandeel in de Amerikaanse hypotheekcrisis. De Amerikanen dreigden met een monsterboete van 14 miljard dollar. Maar het is maar zeer de vraag of Washington dat bedrag ook effectief durft te eisen, want daarmee dreigt het het doodvonnis van Deutsche Bank te tekenen. In de late handel stond de markt bol van de geruchten dat Deutsche ‘maar’ 5,4 miljard dollar op tafel zou moeten leggen. Het aandeel sloot een bewogen dag daarom met 7 procent winst.

Ook de Europese beurzen slaakten een zucht van opluchting. De eurostoxx50 gaf uiteindelijk geen terrein prijs. In Brussel sloot de Bel-20 met een winst van 0,2 procent.

Op macro-economisch niveau was er het nieuws dat de inflatie in de eurozone zowaar verdubbeld van is 0,2 naar 0,4 procent. Daarmee lijkt het deflatiespook toch minstens voor even verjaagd. Niettemin blijft de stijging van de levensduurte wel ver onder het doel van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB). De stijging is bovendien vooral toe te schrijven aan de stabilisering van de olieprijs. De kerninflatie (zonder olie en voeding) bleef stabiel op 0,8 procent. En dus komt onvermijdelijk de vraag of de ECB nog dieper in haar arsenaal zal duiken om de inflatie aan te wakkeren. Dan dreigt ze wel de nevenwerkingen van haar beleid de versterken. En op dit moment zal voorzitter Mario Draghi wel twee keer nadenken voor hij Deutsche Bank en de rest van de financiële sector nog dieper in het vel snijdt met een nieuwe verlaging van de rente.

H&M (-3%) kwam vrijdag met de resultaten voor het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar en met een winstwaarschuwing. In september (de eerste maand van H&M’s vierde kwartaal) is de omzet maar met 1 procent gegroeid, de slechtste prestatie in ruim een jaar. De kledingketen vreest dat de concurrentieslag in de sector uit de hand kan lopen. Sommige ketens passen nu al kortingen toe, terwijl het herfstseizoen eigenlijk nog moet beginnen. Ook de Zweden zeggen dat ze in de prijzen zullen moeten blijven knippen. Goed nieuws voor de consument, maar niet voor Mario Draghi, want zo zal de inflatie nooit aantrekken.

Tot slot nog een opmerkelijke prestatie op de beurs van Amsterdam. Ondanks het verzuurde beursklimaat kan TakeAway.com terugblikken op een geslaagd debuut. De holding boven onder meer Pizza.be begon haar beurscarrière tegen 23 euro per aandeel, zowat het midden van de vooropgestelde prijsvork. Het prijskaartje voor de specialist in thuisleveringen bedroeg zo 993 miljard euro. Dankzij een stijging van 6,5 procent wist TakeAway op zijn eerste dag al de kaap van 1 miljard beurswaarde te ronden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content