Marktoverzicht: Belegger vraagt, MDxHealth draait

© iStock

De beurzen reageerden opgetogen op de plannen van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten maar erg geleidelijk op te trekken. Met enige vertraging lost MDxHealth de verwachtingen van beleggers in.

Beleggers kregen donderdagavond geen koude douche van Janet Yellen, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Zoals verwacht, hield ze de rente in de VS stabiel, maar zette ze de deur wel wagenwijd open voor een verhoging later dit jaar.

Op de beurzen viel de dubbele boodschap van de Fed – we trekken de rente maar heel geleidelijk op, maar de economie doet het wel steeds beter – in goede aarde. De Europese beurzen gingen collectief hoger. De populaire graadmeter Eurostoxx50 won 2,3 procent.

In Brussel ging de Bel-20 1,4 procent hoger. De zwaargewichten Engie (+2,6%) en AB InBev (+2,6%), gesteund door Bekaert (+2,8%), trokken de kop. Enkel UCB (-0,5%) sloot lager dan bij de openingsbel.

MDxHealth was de blikvanger met een winst van 10,8 procent. De specialist in de ontwikkeling van kankertest verhoogde zijn omzetprognose. Dit jaar zal de verkoop meer dan 60 procent hoger liggen dan een jaar eerder. Voorheen was de voorspelling dat de omzet ‘maar’ 30 tot 50 procent zou stijgen.

Een maand geleden, bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers, liet het bedrijf nog na zijn prognose op te trekken. Dat leidde tot ontgoochelde reacties bij beleggers en een koersdaling van bijna 20 procent in de weken nadien. Hoe komt het dat een bedrijf dat over de eerste zes maanden van het jaar al de helft meer omzet realiseert, niet verwacht die prestatie door te trekken tot het einde van het jaar, vroegen investeerders zich duidelijk af.

Mogelijk oordeelde MDxhealth dat het nog te vroeg was voor een verhoging van de verwachtingen. De test voor prostaatkanker werd pas in het eerste kwartaal van dit jaar uitgeroepen tot standaard in de VS. Nadien volgde het bericht dat veel verzekeraars de terugbetaling goedkeurden, maar mogelijk is pas nu duidelijk dat de dokters de test ook effectief vaak gebruiken.

Wat de groeispurt in de omzet lager op de resultatenrekening betekent, is minder duidelijk. MDxHealth blijft bij zijn vage voorspelling dat de winst hoger zal liggen dan vorig jaar.

Het voornaamste nieuws donderdag kwam van het Deense concernMaersk, dat zich wil opsplitsen in een tak transport en logistiek enerzijds en een energietak anderzijds. Concreet zal de oude holding vervellen in het transportbedrijf, dat voornamelijk zal worden opgebouwd rond de containervaart. Over het lot van het oliebedrijf moet nog worden beslist. Maersk geeft zichzelf twee jaar om uit te maken welke optie de beste is: een verdere opdeling, een overname, een beursgang of een joint venture. Alle scenario’s liggen naar verluidt nog op de tafel.

De opdeling van het concern komt niet als een verrassing. In juni kondigde het bedrijf al een denkoefening aan. Gelijktijdig werd toen ook een nieuwe CEO aangesteld. De topman die de deur werd gewezen, was een voorstander van de conglomeraatstructuur: een minder jaar in de ene business gecompenseerd door betere cijfers in de andere activiteiten.

Die vlieger gaat vandaag helaas niet op, omdat zowel de containervaart als de oliesector door een diepe crisis gaat. En voor beide activiteiten is een andere aanpak nodig. Door de trage groei van de wereldeconomie en de overcapaciteit zijn de vrachttarieven voor containerschepen gekelderd. Maar als marktleider kan Maersk wel een actieve rol spelen in de fusiegolf die over de sector raast. In de energiesector zijn door de lage olieprijs de investeringen zowat stilgevallen, en is het ook minder duidelijk welke rol Maersk te spelen heeft.

Wat de operatie zal opbrengen, blijft koffiedik kijken zolang het lot van de olietak onduidelijk blijft. In de transporttak denkt het management de return on investment met 2 procentpunt te verhogen, elke 100 euro investeringen moet met andere woorden 2 euro meer in het laatje brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content