Marktoverzicht: Bekaert op hoogste peil sinds juli 2011

Bekaert © BELGA
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het aandeel van de staaltechnologiegroep sloot op het hoogste peil sinds 29 juli 2011.

De Europese Centrale Bank (ECB) is vandaag gestart met de aankopen van bedrijfsobligaties die in maart waren aangekondigd. Volgens bronnen van het persagentschap Bloomberg werden er obligaties gekocht van een hele rist bedrijven, waaronder de Bel-20’ers AB InBev (-0,5%) en Engie (+2,6%). De ECB zal op 18 juli de volledige lijst van obligaties vrijgeven en die vanaf dan elke week updaten.

De maatregel mist zijn effect niet, want bedrijven en overheden kunnen goedkoper lenen. De gemiddelde rente van bedrijfsobligaties in euro zakte dinsdag onder 1 procent, volgens een index van Bank of America Merrill Lynch, die de rentes opvolgt. Dat is het laagste peil in meer dan een jaar. De Duitse Bund op tien jaar tikte een diepterecord van 0,033 procent aan, om daarna weer licht op te veren. Of het uiteindelijke doel ook wordt bereikt, is een ander paar mouwen. De ECB probeert via de kredietverstrekking aan bedrijven en overheden de motor van de Europese economie aan te zwengelen en de inflatie weer op gang te trekken.

Bij beleggers was er geen sprake van euforie. De Europese beurzen lieten 0,8 procent liggen. De Bel-20 noteerde vrijwel stabiel (-0,1%) op 3543,5 punten. De grootste daler in de Belgische sterindex was Ackermans & Van Haaren (-1,2%). De sterkste stijger was Engie, op de voet gevolgd door Bekaert (+2,6%). Het aandeel van de staaltechnologiegroep sloot op het hoogste peil sinds 29 juli 2011.

Op de brede markt kreeg Greenyard Foods (-2,8%) een tik. Het groenten- en fruitverwerkend bedrijf maakte dinsdag nabeurs jaarresultaten bekend over het gebroken boekjaar 2015-2016. De omzet daalde met 1,1 procent tegenover een jaar eerder. De twee analisten die het aandeel nog volgen, Degroof Petercam en KBC Securities, hadden zich daar min of meer aan verwacht. Zij hadden na de halfjaarresultaten hun verwachtingen naar beneden bijgesteld op grond van commentaren van het management en de weersomstandigheden.

“De cijfers zijn moeilijk te lezen voor beleggers door alle overnames en samensmeltingen”, zegt analist Hans D’Haese van Degroof Petercam. Het huidige Greenyard Foods ontstond uit het voormalige Greenyard Foods (diepvries en blik), Univeg (vers) en Peatinvest (meststoffen). Het operationele resultaat was redelijk oké, volgens D’Haese. “Maar vooral voor de diepvriesproducten en de producten in blik vielen de marges tegen. Er was een softwareprobleem in Frankrijk, waarvoor 3 miljoen euro kosten in de eerste jaarhelft werden geboekt en nog eens 5 miljoen euro in de tweede jaarhelft. Door die eenmalige opdoffer was de rendabiliteit lager lag dan verwacht.”

D’Haese was verrast over het dividend van 20 cent per aandeel dat werd aangekondigd. Hij had pas voor het lopende boekjaar op een dividend gerekend, dat bovendien lager zou zijn. Greenyard Foods maakte het afgelopen boekjaar 17 miljoen euro nettowinst, of 0,38 euro per aandeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content