Marktoverzicht: Bankenfeestje staat voor minder strenge regels

. © BrianAJackson (iStock)
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De nieuwe bankenregels zijn minder streng dan gevreesd en komen er pas na een lange overgangsfase. De Europese bankaandelen haalden er profijt uit. ThromboGenics begraaft een potentieel medicijn en krijgt daarvoor de rekening gepresenteerd.

De eerste vrijdag van de maand kijkt de markt altijd gespannen uit naar het Amerikaanse banenrapport. Daaruit bleek dat arbeidsmarkt in de Verenigde Staten het goed blijft doen, en dus kon het feestje onverstoord doorgaan. Dat feestje werd geleid door de banken.

De Europese bankenindex Stoxx Banks won 2,5 procent. De Bel-20, waarin het gewicht van de grootbanken KBC (+2,8%) en ING (+2,1%) groot is, profiteerde met een klim van 0,8 procent.

De Europese banken profiteerden van het akkoord dat de internationale toezichthouders donderdag bereikten. De discussie ging over een heel technische, maar ontzettend belangrijke kwestie: hoe moet je risico’s wegen? De weging van de risico’s bepaalt hoeveel kapitaal een bank opzij moet zetten.

Er is een standaardmanier om risico’s te berekenen, maar banken berekenen die daarnaast ook op een eigen manier. Afhankelijk van de situatie op de thuismarkt vinden ze hypotheken bijvoorbeeld meer of minder risicovol. De discussie, die overigens al een paar jaar aansleepte, ging over hoeveel die eigen berekeningen mogen afwijken van die standaard. Europa wilde wat meer ruimte laten, de Verenigde Staten minder. Beide partijen zijn elkaar precies in het midden tegemoet gekomen.

Vooral de belegger in Europese banken waren dus tevreden met die uitkomst. Het compromis is minder streng dan gevreesd. Banken moeten dus minder extra kapitaal opzijzetten dan was aangenomen. Bovendien komt er ook een overgangsperiode van zo’n tien jaar. Concreet betekent dat dat de banken meer geld zullen kunnen uitkeren aan hun aandeelhouders dan verwacht.

De opvallendste koersbeweging in Brussel was de koersval van ThromboGenics (17,7%). Het biotechbedrijf kondigde voorbeurs aan dat het de stekker trekt uit een van zijn onderzoeken. Blijkbaar lukt het bijzonder moeilijk patiënten te vinden die willen meedoen aan de test. De verklaring is dat heel weinig mensen weten dat ze de ziekte hebben waar ThromboGenics een middel voor ontwikkelde. Het gaat om een oogaandoening bij diabetici die zich nog verder kan ontwikkelen, maar in dat vroege stadium nog geen invloed heeft op hun zicht.

Beleggers reageerden ontgoocheld, omdat dit onderzoek het verst gevorderd was. Van de vier potentiële middelen schieten er maar drie meer over. Je kunt het nieuws ook wat positiever bekijken. ThromboGenics kan nu zijn middelen concentreren op wat volgens analisten het meest beloftevolle kandidaat-medicijn is: dat voor dezelfde oogaandoening bij diabetici, maar in een later stadium, wanneer het zicht wel is aangetast. Dat onderzoek staat net als het geannuleerde nog in een vroeg stadium. Er moet dus nog heel wat water door de Dijle vloeien vooraleer het Leuvense bedrijf na Jetrea nog eens een middel op de markt krijgt.

Ook bij Exmar (+1,7%) viel belangrijk nieuws te rapen. De gastankerrederij heeft zijn belang in vier schepen verkocht. Na de afbetaling van de schulden op die schepen komt er 100 miljoen dollar in kas. Die zijn hoognodig om de bijna onhoudbare schuld van 800 miljoen dollar naar beneden te krijgen.

Volgend jaar moet Exmar een obligatielening herfinancieren. Nu de schulden wat dalen, hoeft dat niet tegen een wurgrente te gebeuren. Voor de belegger is de kans op een kapitaalronde tegen bradeerprijzen verkleind. Potentiële huurders van de drijvende gasfabriek zullen misschien minder terughoudend zijn om toe te happen.

Daar knelt nog altijd het schoentje bij Exmar. Het liet die drijvende fabriek voor 350 miljoen dollar bouwen, maar na het afhaken van de klant ligt de installatie al maanden werkloos in een Chinese haven. Er is al vaker bericht over een oplossing, maar vooralsnog is er geen witte rook. En ondertussen is het belang in die vier andere schepen wel verkocht. Die leverden een stabiele kasstroom van zo’n 30 miljoen dollar per jaar, berekende een analist.

Volgende week is het vooral uitkijken naar de halfjaarcijfers van Colruyt op dinsdag. Later op de week komt nog het jaarrapport van Solvac, de monoholding boven Solvay. In het internationale bedrijfsleven komen de voornaamste cijfers van Zara-moeder Inditex, die inzage geeft in zijn derde kwartaal. Op macrovlak springen de inflatiecijfers uit het Verenigd Koninkrijk eruit, en het vertrouwen van de belegger in de Duitse economie, uitgedrukt in de ZEW-index.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content