Marktoverzicht: banken gaan lager

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Zuid-Europese bankaandelen krijgen opnieuw klappen. Met op kop de Italiaanse grootbank Unicredit.

De Europese beurzen zijn niet goed begonnen aan de maand augustus. Na nochtans een stevige beursmaand juli gaan vooral de bankaandelen lager, omdat er kritische analistenrapporten verschijnen over de stresstests. Die zijn niet streng genoeg en te veel kleinere, perifere banken zijn niet aan de tests onderworpen geweest. Wall Street weet bij de start de verliezen beperkt te houden.

Vooral de Zuid-Europese bankaandelen kregen opnieuw klappen. Met op kop de Italiaanse grootbank Unicredit (-9,3 %). De handel in het aandeel werd zelfs enige tijd stilgelegd, omdat de verkoopdruk te groot was. Unicredit kwam als een van de zwakste Europese grootbanken uit de stresstests en accentueert nog maar eens de noodzaak van een serieuze kapitaalinjectie. Maar over die injectie van vers geld bij een resem Italiaanse banken kibbelen de Italiaanse overheid en de Europese Unie al geruime tijd.

De kwartaalresultaten van Heineken (-3,2 %) zijn negatief onthaald door de markt. De Nederlandse bierreus presenteerde wel een winstcijfer in lijn met de verwachtingen, maar de groei van de volumes en de omzet bleef onder de gemiddelde analistenverwachting. Vooral de groei van de premiumbieren gaat nu al een tijd achteruit en dat was in de eerste jaarhelft van 2016 nog altijd het geval. Een grote uitzondering is Affligem, dat vooral door een sterke groei in Frankrijk een volumegroei van 10 procent liet optekenen.

Bij de halfjaarcijfers van GBL (+0,1 %) is het analisten en beleggers opgevallen dat de transformatie van de portefeuille verder doorzet. De posities in Engie en Total zijn aanzienlijk verder afgebouwd, ten voordele van Adidas (al een participatie van 7,2 %), Ontex (een belang van 15 %) en Umicore (17 %). Die drie bedrijven blinken dezer dagen uit op de beursvloer. GBL wist op deze moeilijke beursdag als enige waarde dan ook stand te houden binnen de Bel-20.

Dinsdag kijken we onder meer uit naar de producentenprijsindex in de Europese Unie en er zijn de kwartaalresultaten van onder meer BMW, DSM, Pfizer en Procter&Gamble.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content