Marktoverzicht: Argenx krijgt applaus, Draghi niet

© reuters
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

ECB-voorzitter Mario Draghi kon niet voorkomen dat de Brusselse beurs voor het eerst in tien dagen terrein verloor. Beleggers trakteerden de deal van Argenx met Abbvie op luid applaus.

Alle ogen waren donderdag gericht op Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank. Zoals verwacht beslisten de Italiaan en zijn collega-centrale bankiers om hun beleid ditmaal ongewijzigd te laten, want vorige maand pas hadden ze uitgepakt met een onverwacht groot pakket stimulusmaatregelen. “Ons beleid werkt, maar er is wat tijd nodig vooraleer het echt aanslaat”, was de centrale boodschap deze keer. “En het zou sneller aanslaan, mochten er ook meer structurele hervormingen doorgevoerd worden”, kreeg de politiek nogmaals een veeg uit de pan. Tot slot was de ECB-voorzitter ook duidelijk dat helikoptergeld – geld drukken om overheden te financieren of om aan de bevolking uit te delen – niet voor morgen is, onder meer door de juridische bezwaren.

In de aanloop naar Draghi’s rentebesluit doken de beurzen in het rood. En de weinig verrassende uitkomst bracht daar geen verandering in. De belangrijke graadmeter StoxxEurope600 verloor 0,4 procent. In Brussel ging de Bel-20 0,3 procent lager, het eerste verlies in tien dagen.

Argen-x

Op de beurs van Brussel werkten een aantal biotech’ers zich in de kijker. Zo pakte Argen-x (+14%), een kankerspecialist die werkt op immunotherapie, uit met een deal met de Amerikaanse farmareus AbbVie. De twee gaan samenwerken aan de ontwikkeling van het potentiële kankermiddel met de welluidende naam ARGX-115.

Concreet krijgt Argen-x 40 miljoen dollar om het middel preklinisch te ontwikkelen en te testen. Als die labotesten de gewenste resultaten leveren, krijgen de Amerikanen de kans om het potentiële medicijn zelf in handen te nemen. AbbVie zal dan de dure en tijdrovende klinische testen doen. Indien het middel de volledige weg aflegt tot bij de patiënt, heeft Argen-x zicht op in totaal 625 miljoen dollar mijlpaalbetalingen en ook dubbelcijferige royalty’s op de verkoop.

De weg van preklinisch onderzoek naar testen op mensen (klinisch) is nog bijzonder lang. En dan wacht nog een eens zo zware oefening om het middel effectief in de rekken te krijgen. Zoals eigen is aan biotech is er vandaag absoluut geen garantie op succes. En toch zien analisten een zeer hoopgevend signaal in de deal met AbbVie. Ten eerste is Argen-x erin geslaagd al heel vroeg in het onderzoek een zeer gereputeerde partner aan boord te halen. Bovendien is die partner volgens specialisten bereid diep in de buidel te tasten voor een medicijn dat nog zo’n lange weg af te leggen heeft. Twee signalen die wijzen op geloof in het middel.

Voor Argen-x komt een partner met diepe zakken als AbbVie als geroepen. Zo is het bijvoorbeeld nog niet duidelijk welke kanker ARGX-115 het best bestrijdt. Daardoor moet het onderzoek erg breed gevoerd worden, wat de kosten opdrijft en het moeilijk maakt om het op eigen houtje te doen. Analisten geloven dat het nog anderhalf tot twee jaar zal duren voor blijkt of AbbVie de ontwikkeling van het kankermiddel doorzet.

Genticel

Ook Genticel kwam met opbeurend nieuws. In januari verloor het aandeel nog de helft van zijn waarde, toen het bedrijf tegenvallende resultaten bekende voor Procervix, een potentieel middel tegen het humaan papillomavirus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Na 12 maanden behandeling bleek dat er binnen de testgroep van 220 patiënten geen verschil bestond tussen de mensen die Procervix of een placebo toegediend kregen.

Toch hield Genticel de moed erin, omdat er wel een effect leek te zijn bij twee subgroepen. De eerste resultaten na 18 maanden behandeling lijken nu inderdaad te bevestigen dat het middel in sommige gevallen wel degelijk effect heeft. Op uitsluitsel is het wel nog wachten tot juli, wanneer de finale cijfers voor de testen na 18 maanden binnenkomen. Begin volgend jaar komen ook nog data voor behandelingen van 24 maanden.

Genticel kan dus voorlopig opgelucht adem halen. Met Procervix heeft het bedrijf maar één middel dat al echt in de testfases zit. Als dat in de prullenmand beland, zou dat een enorme klap betekenen. Ook beleggers reageerden opgetogen en stuurden het aandeel 16 procent hoger. Toch is voorzichtigheid geboden. Volgens beurshuis KBC Securities zal het wisselvallige parcours het Genticel moeilijker maken een financier te vinden voor de bijzonder dure derde en laatste testfase, als die er ooit komt.

Resultaten

Naast biotech was er nog bedrijfsnieuws nu een nieuw resultatenseizoen op gang komt. Zo ondervond de plantageholding Sipef (+0,7%) hinder van het slechte weer door El Niño, maar lag de palmolieproductie toch zowat 10 procent hoger dan een jaar eerder. Ook Econocom (+0,1%) gaf sterke cijfers vrij. De IT-groep zegt op weg te blijven om een dubbelcijferige groei van recurrente bedrijfswinst te realiseren.

Internationaal sprong vooral de winst van Volkswagen in het oog. Volgens mediaberichten is er in dieselgate een akkoord in de maak met de Amerikaanse autoriteiten. De Duitsers zouden gedupeerde Amerikanen 5000 dollar bieden of ook bereid zijn om wagens die uitgerust zijn met software om emissietesten te misleiden, terug te kopen. In totaal zou dat Volkswagen minstens 10 miljard dollar kosten.

Met een akkoord vermijdt de groep wel een pijnlijk publiek proces. En bovendien verdwijnt opnieuw een stukje onzekerheid rond het aandeel. Het blijft koffiedik kijken hoe hoog de uiteindelijke factuur zal oplopen voor de Duitse autobouwer, maar stap voor stap komt het einde van de affaire in zicht. En de schade lijkt beheersbaar voor het concern. En dus durven beleggers het aandeel weer op te pikken. Na een winst van 5,5 procent, staat het aandeel ‘maar’ 20 procent lager meer dan toen de sjoemelsoftware voor het eerst aan het licht kwam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content