Marktoverzicht: Amerikaanse dienstensector koelt af

© reuters

De Europese beurzen leken lang op winst af te stevenen, tot een tegenvallende Amerikaanse dienstensector roet in het eten gooide.

De index die het sentiment van de aankoopdirecteuren meet, daalt sterker dan verwacht en wijst op een bescheiden groei van de Amerikaanse economie. Een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank in september lijkt nu helemaal van de baan. De Europese beurzen sloten gemiddelden 0,2 procent lager af.

Op de Brusselse beurs kon Biocartis (+1,36%) beleggers uiteindelijk toch overtuigen met halfjaarresultaten die in lijn van de verwachtingen lagen. In deze fase van het bedrijf moet Biocartis zoveel mogelijk ‘Idylla’s, of minitestlabo’s, aan de man brengen en zo snel mogelijk testmenu’s voor deze toestellen ontwikkelen. In de eerste zes maanden van het jaar installeerde het bedrijf 106 Idylla’s. Volgens de verwachting voor het hele jaar wordt de verkoop opgetrokken richting 175 toestellen. De inkomsten uit de verkoop van Idylla’s daalde echter met 21 procent, vooral omdat het bedrijf deze toestellen met een leasingformule op de markt brengt. Intussen wordt het aantal beschikbare testmenu’s systematisch verhoogd. De verkoop van de testpatronen steeg daardoor met 314 procent tot 1,7 miljoen euro. De totale inkomsten daalden met 7 procent, vooral omdat er minder mijlpaalbetalingen werden ontvangen. Het bedrijfsverlies steeg met 43 procent tot 24 miljoen euro, vooral door stijgende onderzoeks- en ontwikkelingskosten. Het bedrijf zal dit jaar 50 à 60 miljoen euro cash verbruikt hebben. Eind juni stond er nog 75 miljoen euro op de rekening. Voor Biocartis blijft het een race tegen de klok om de inkomsten op te drijven voor een nieuwe kapitaalverhoging zich opdringt.

De jaarresultaten die vastgoedgroep Aedifica (+1,23%) publiceerde, verrasten de beleggers niet. Dankzij het snelle investeringsritme stegen de huurinkomsten met 20 procent tot 59,8 miljoen euro, bij een bezettingsgraad van 98 procent. De bedrijfswinst steeg met 22 procent. Het dividend wordt met 5 procent opgetrokken tot 2,10 euro per aandeel. Het aandeel noteert 60 proccent boven de intrinsieke waarde, omdat beleggers geloven dat Aedifica voldoende snel nieuwe rendabele investeringen kan vinden voor het geld dat werd opgehaald. De kapitaalverhoging van 153 miljoen euro van einde juni 2015 bijvoorbeeld zorgde niet voor een verwatering van de winst per aandeel, precies omdat het management deze middelen snel aan het werk kon zetten. Sinds die kapitaalverhoging heeft Aedifica 342 miljoen euro geïnvesteerd, waardoor de vastgoedportefeuille al 1,2 miljard euro zwaar is. Beleggers verwachten dat Aedifica de sterke groei kan aanhouden en houden rekening met een nieuwe kapitaalverhoging, ook al is die nog niet formeel door het management bevestigd. De nieuwe investeringen gaan vooral naar rusthuizen, waardoor het zorgvastgoed goed is voor 80 procent van de portefeuille. Mogelijk zet het bedrijf zijn appartementen en hotelvastgoed te koop om nog meer te kunnen investeren in rusthuizen, niet alleen in België, maar ook in Duitsland en Nederland. De Nederlandse rusthuismarkt is nog sterk versnipperd en Aedifica wil een rol spelen in de consolidatiegolf.

Ook de vastgoedgroep Cofinimmo (+3,33%) zat niet stil. Het bedrijf maakt gebruik van de lage rentevoeten om de financiële kosten te verlagen. Daar komt financiële spitstechnologie aan te pas. In een eerste fase plaatst Cofinimmo tot 220 miljoen euro aan converteerbare obligaties, met een voorkeurrecht voor bestaande aandeelhouders, zodat die een verwatering van hun belang kunnen beperken. Deze obligaties bieden een coupon tussen 0 en 0,375 procent. Deze obligaties kunnen in 2021 omgezet worden in aandelen tegen een conversieprijs die 25 tot 30 procent hoger ligt dan de koers van vandaag. In een tweede fase wordt het opgehaalde geld gebruikt om voor 190,8 miljoen euro bestaande converteerbare obligaties terug te kopen. Deze obligaties bieden een coupon van 2 procent. Met deze operatie verlaagt Cofinimmo dus de financieringskosten en houdt het bedrijf tot 29 miljoen euro nieuwe middelen over om te investeren in projecten. De operatie gaat enkel door als minstens de helft van de bestaande obligaties kunnen opgekocht worden, en als minstens voor 150 miljoen euro nieuwe obligaties aan de man worden gebracht.

Ook de resultaten van Texaf (-1,83%) lagen in de lijn van de verwachtingen. De omzet van de vastgoedactiviteiten in Congo stegen met 5 procent, maar de omzet uit de mijnbouw daalde met 33 procent. De bedrijfswinst daalde met 4 procent.

De Duitse chemiereus Bayer (1,81%) verhoogt voor de tweede keer zijn overnamebod op het Amerikaanse Monsanto. Bayer wil nu 127,5 dollar per aandeel betalen, wat Monsanto waardeert op 56 miljard dollar. De combinatie van beide bedrijven zou de grootste wereldspeler worden in zaden en pesticiden. Een deal is nog lang niet beklonken. Monsanto vindt zichzelf minstens 130 dollar per aandeel waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content