Marktoverzicht: Amerikaans banenrapport zet beurzen op winst

Werkzoekenden op een banenbeurs in New York City © Reuters

De Europese aandelenmarkten hadden erg uitgekeken naar het Amerikaanse banenrapport, dat een beter beeld moest geven van de gezondheid van de Amerikaanse economie.

Het Amerikaans banenrapport is fors beter dan verwacht. In februari zijn er in de Verenige Staten 242.000 nieuwe banen bij gekomen, terwijl analisten op 190.000 hadden gemikt. Bovendien werd het cijfer voor januari opwaarts herzien. De werkloosheidsgraad bleef zoals verwacht staan op 4,9 procent. Hoewel de kans groter wordt dat de Amerikaanse centrale bank de rente optrekt, waren de beleggers opgelucht dat de Amerikaanse groeimotor voorlopig blijft draaien.

De Bel-20-index bleef wat achter op zijn Europese collega’s. Verlies bij Delhaize (-1,84%) en UCB (-2,42%) hielden de index op een kleine winst van 0,06%. De sterkste stijgers waren Bekaert (+4,29%) en D’Ieteren (+3,11%).

Galapagos (+1,07%) zag zijn operationeel verlies vorig jaar toenemen tot 89,4 miljoen euro, van 36,6 miljoen euro het jaar voordien. Het grotere verlies is te wijten aan de daling van de voorschotten en de succesbetalingen die het biotechbedrijf ontving (van 90 naar 60,6 miljoen euro). De stopzetting van de samenwerking met het Amerikaanse AbbVie voor de ontwikkeling van het reumamiddel filgotinib ligt mee aan de basis van de daling. Het biotechbedrijf vond met het eveneens Amerikaanse Gilead intussen een nieuwe partner om de ontwikkeling van filgotinib voort te zetten. Gilead betaalde daarvoor 725 miljoen dollar en verwierf daarbovenop een belang van 14 procent in Galapagos. Dankzij die betaling heeft Galapagos nu een miljard euro in kas. CEO Onno van de Stolpe verwacht dit jaar 100 à 120 miljoen euro cash te verbranden, tegenover 122 miljoen euro in 2015.

WDP (+0,82%) heeft in Nederland vier nieuwe vastgoedsites overgenomen voor 37 miljoen euro. Enerzijds nam de expert in logistiek vastgoed twee gebouwen en 7 hectare bouwgrond over van de Nederlandse vastgoedontwikkelaar Maasstede. De gebouwen zijn verhuurd aan de veiligheidsgroep G4S. De bouwgrond grenst aan een site van WDP. Daarnaast neemt WDP een luchtvrachtmagazijn over op de luchthaven van Schiphol, dat verhuurd is aan een internationale logistieke speler. WDP verwacht een bruto huurrendement van 7,5 procent op de verhuurde gebouwen. Met deze transactie heeft WDP al 100 miljoen euro geïnvesteerd. Volgens zijn groeiplan 2016-2020 wil WDP zijn vastgoedportefeuille tegen 2020 met 1 miljard euro uitbreiden naar 3 miljard euro en het netto courant resultaat met minstens een kwart doen stijgen naar minimaal 6,25 euro per aandeel.

WPP (-0,78%), ‘s werelds grootste reclamebureau, heeft een sterk vierde kwartaal gehad. De omzet ging in de laatste drie maanden van 2015 4,9 procent hoger, waardoor WPP het jaar kon afsluiten met een omzetgroei die net boven de verwachtingen van analisten uitkwam. Het Britse reclamebureau profiteerde net als zijn concurrenten van een sterke vraag uit Noord-Amerika en West-Europa. WPP haalde in 2015 voor 5,6 miljard Britse pond aan nieuwe contracten binnen van grote bedrijven als Unilever, L’Oréal en Tesco. WPP verwacht een gelijkaardig resultaat in 2016, met als bonus de Olympische Spelen in Rio, het Europees kampioenschap voetbal en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Toch blijft WPP relatief voorzichtig over 2016. Het reclamebureau maakt zich onder meer zorgen over de wereldwijde groeivertraging en het Britse referendum over EU-lidmaatschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content