Marktoverzicht: Amazon roept Delhaize a hold toe

Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Ahold Delhaize wordt uit koers geslagen door de stormwind die Amazon door de Amerikaanse retailsector jaagt. Omgekeerd laat de orkaan Harvey de oliemarkt onberoerd.

Beleggers hielden gespannen de adem in tot de belangrijke speech van Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, op de conferentie voor centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole nabeurs. Het resultaat was een mak beursdagje met kleine verliezen voor de meeste Europese indexen. De Bel-20 ging met 0,3 procent achteruit.

Voor de aandeelhouders van Ahold Delhaize (-6,1%) was het wel een bewogen dag. De aanstoker was Amazon, de e-commercereus die zich na de overname van Whole Foods voor het eerst ook toelegt op fysieke winkels. Dat de komst van Amazon de klassieke retailwereld nog meer op zijn kop zou zetten, was algemeen verwacht. Maar het interneticoon heeft nu voor het eerst concrete plannen bekendgemaakt. En die beloven weinig goeds voor de traditionele supermarkten zoals Wallmart en het Nederlands-Belgische Ahold Delhaize, dat het merendeel van zijn omzet in de Verenigde Staten boekt. Amazon plant vanaf dag één fors in zijn prijzen te knippen, zowel voor de meer gangbare producten als het hogere marktsegment.

Voor de overname was Whole Foods vooral gericht op de bemiddelde Amerikaan. Met lagere prijzen wil het zich op het brede publiek gooien. “Wij willen gezonde en organische voeding betaalbaar maken voor iedereen”, klinkt het ambitieus. De belegger weet dat de overige retailers mee moeten in de prijzenslag. Dat betekent dat de nu al flinterdunne marges nog meer onder druk komen. En dus staan de aandelen van Ahold Delhaize en co al sinds de aankondiging van de deal in juni in de uitverkoop. De voormalige Bel-20’er noteert nu een vijfde onder de koers van voor de zomer.

Met de komst van de orkaan Harvey verkeert ook de Amerikaanse olie-industrie in zwaar weer. Letterlijk dan. Figuurlijk lijkt er geen vuiltje aan de lucht: de olieprijs liet na de daling gisteren een lichte stijging van 0,3 procent naar 52,2 dollar per vat optekenen. Dat is best verbazend. In het verleden was een storm die de olie-industrie recht in het hart treft steevast goed voor een flukse prijsstijging.

Harvey, de eerste orkaan in tien jaar die recht op Texas afstevent, toont daarom hoezeer de oliemarkt het afgelopen decennium veranderd is. Een dreigende verstoring van de markt had beleggers vroeger zeker ongerust gemaakt. Nu weet die belegger dat er een zeer flexibele schalieolie-industrie klaarstaat om bij elke prijsstijging meteen meer zwart goud op te pompen. Ook het oliekartel OPEC ondervindt trouwens dezelfde les. De aankondiging dat er productiebeperkingen komen, die in principe hetzelfde effect hebben als een orkaan, liet de olieprijs onberoerd.

Op continumarkt van de Brusselse beurs maakte IBA een opmerkelijke sprong. Donderdag tuimelde het aandeel nog 35 procent naar beneden, vandaag was er een herstel met bijna 30 procent. Dat betekent geenszins dat het aandeel de klap bijna weer te boven is. Donderdag dook de koers van 30,8 naar 20 euro. De klim vandaag betekent maar een herstel tot 26,2 euro.

Het einde van de zomervakantie brengt nog een hoop rapporten op de Brusselse beurs. Onder meer Ackermans & van Haaren, Ter Beke, Rectival, Resilux, EVS, D’Ieteren en Sioen komen met cijfers. Macro-economisch is het vooral uitkijken naar de inflatie- en werkloosheidcijfers in ons land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content