Marktoverzicht: Ablynx wil 175 miljoen dollar ophalen

. © BelgaImage
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Op de brede markt stal Ablynx dinsdag de show. Het Gentse biotechbedrijf kondigde eerder deze maand de beursgang op Nasdaq aan en plakt daar nu ook een bedrag op.

Het scenario voor de beursdag ligt dezer dagen op voorhand vast. Ook vandaag werd de vaste prik van een rustige handel bij doorgaans licht hogere koersen geserveerd. De Europese Eurostoxx 50 hield het bij een kleine winst van 0,24 procent. De Bel-20 schreef er 0,2 procent bij dankzij sterke prestaties van UCB (+2,27%) en Umicore (+1,99%). De materialengroep sloot op een nieuw record af dankzij een koopadvies van Kepler Cheuvreux.

Op de brede markt stal Ablynx (-2,08%) de show. Het Gentse biotechbedrijf kondigde eerder deze maand de beursgang op Nasdaq aan en plakt daar vandaag ook een bedrag op. Ablynx wil 175 miljoen dollar ophalen via een private plaatsing om verdere groei te financieren. De prijs per aandeel is afhankelijk van de interesse van investeerders, maar het relatief hoge bedrag van 175 miljoen dollar wijst op een stevige interesse.

De beurskapitalisatie van Ablynx bedraagt ruim 1 miljard dollar. Worden de nieuwe aandelen uitgegeven tegen de huidige beurskoers, dan impliceert dat een verwatering met ongeveer 17 procent. Met de beursgang smeedt Ablynx het ijzer als het heet is. Begin oktober maakte het bedrijf gunstige fase 3-resultaten bekend van caplacizumab, een medicijn tegen een zeldzame bloedstollingsziekte. Die gunstige resultaten maken de weg vrij voor de commercialisatie van dat geneesmiddel. Ablynx wil de commercialisatie in de Verenigde Staten zelf doen en heeft daar al de eerste stappen voor ondernomen.

De verzekeraar Ageas (+0,57%) is bereid een extra financiële inspanning te doen om de schikking rond Fortis tot een goed einde te brengen. Het Nederlandse gerecht maakte voorbehoud bij de schikking die Ageas trof met vier belangenorganisaties. De gewone beleggers zouden te weinig schadevergoeding krijgen. Ageas trekt nu 100 miljoen euro extra uit en wil met een schikking van 1,3 miljard euro een streep trekken onder het Fortis-verleden.

Het stijgende geboortecijfer in China geeft de resultaten van de Franse voedingsgigant Danone (+1,95%) een zetje. In het tweede kwartaal steeg de vergelijkbare omzet met 4,7 procent, wat meer is dan verwacht. Die resultaten geven Danone de kans de verwachte winstgroei voor dit jaar op te trekken tot 12 procent. De stijgende omzet is vooral te danken aan een stijgende vraag naar babyvoeding in China. Na het einde van de één-kind-politiek ligt het Chinese geboortecijfer op het hoogste peil in twintig jaar.

Ook de stijgende koopkracht van een in omvang toenemende middenklasse ondersteunt de vraag. De rijkere Chinese consumenten zweren bij Europese zuivelproducten door de slechte reputatie van Chinese melkproducten. Naast de babyvoeding doet ook de medische voeding het goed.

In de traditionele zuivelbusiness boert Danone minder goed. De vergelijkbare omzet van de verkoop van bijvoorbeeld yoghurt zit al enkele jaren in het slop. De eigenlijke omzet van de groep steeg in het tweede kwartaal zelfs met 16,6 procent, maar dat is een logisch resultaat na de overname van WhiteWave, dat ook het Belgische Alpro in portefeuille heeft. De omzet van Alpro steeg in het tweede kwartaal met minstens 10 procent. Voor het derde kwartaal houdt Danone het bij de verklaring dat ‘het momentum’ sterk blijft.

Op de Amerikaanse beurs maakten de banken Goldman Sachs (-1,53%) en Morgan Stanley (+0,86%) een vrij goede beurt. Beide boekten meer winst dan verwacht, maar Morgan Stanley won toch dit duel van de dag. De rust op de financiële markten weegt op de inkomsten van de tradingactiviteiten van beide banken. Goldman weet die aderlating goed te maken met meer commissies bij de begeleiding van fusies en overnames. Morgan Stanley spint goed garen van de strategische keuze meer in te zetten op vermogensbeheer.

De streamingdienst Netflix (-1,51%) mocht in het tweede kwartaal 5,3 miljoen extra abonnees verwelkomen, van wie 4,45 miljoen buiten de Verenigde Staten. Dat is beter dan verwacht. In de strijd om de kijker investeert Netflix volgend jaar 8 miljard dollar in eigen films en series. Dit jaar geeft Netflix 6 miljard dollar uit voor de productie van eigen content.

In Brussel komt Barco woensdag met kwartaalresultaten. In de Verenigde Staten doen onder meer Alco en eBay dat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content