Marktoverzicht: Aandeel ING beweegt niet

ING © Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Er is geen winst voor het aandeel van ING, ondanks de aankondiging van een zeer grondige herstructurering.

De Europese beurzen zijn veeleer aarzelend aan de week begonnen. Vanwege de viering van de Duitse eenmaking bleef de beurs van Frankfurt dicht. Van een herstel van de Europese financiële sector was nog geen sprake, na de klappen van de afgelopen week door de zorgen over Deutsche Bank.

Er was ook geen winst voor het aandeel van ING (-0,9%), ondanks de aankondiging van een zeer grondige herstructurering, waarbij 7000 banen worden geschrapt en ambitieuze doelstellingen voor de kosten-inkomstenratio werden gelanceerd. Traditioneel stijgt het aandeel van een onderneming die een herstructurering aankondigt, maar dat geldt niet voor ING, omdat het plan de voorbije weken al naar de markt was gelekt en er enkel maar de officiële bevestiging van die geruchten kwam.

Op de eerste werkdag van het nieuwe kwartaal kwam Nyrstar (-0,8%) al aankondigen dat het vorige trimester wat onder de verwachtingen is gebleven. Vorige week was al bekend geraakt dat door stormweer in Australië de stroom was uitgevallen en de operaties in Port Pirie stillagen. Dat zal de bedrijfskasstroom met 3 à 5 miljoen euro drukken. Er waren nog andere operationele problemen, waardoor de zinkproductie aan de onderkant van de vooropgestelde vork 1 à 1,1 miljoen ton zal uitkomen. Opnieuw dus geen nieuws waar de Nyrstar-aandeelhouders gelukkig van worden.

Vrijdag na beurs kon Kinepolis (+1,0%) de verkoop van de vier Utopolis-vestigingen in België aankondigen aan het Franse UGC. De verkoop gebeurde tegen een ondernemingswaarde van 36,2 miljoen euro. Dat levert 8 miljoen euro boekhoudkundige winst op de boekwaarde, volgens KBC Securities. Vandaag raakte ook bekend dat de totale overname van Utopolis gebeurde tegen 66 miljoen euro ondernemingswaarde. Na aftrek van de opbrengst van de verkoop van de vier Belgische vestigingen (Mechelen, Turnhout, Aarschot en Lommel) zijn de negen andere complexen (vijf in Nederland, drie in Luxemburg en één in Frankrijk) voor minder dan 30 miljoen euro ondernemingswaarde binnengehaald, wat analisten als een aantrekkelijke aanschafprijs zien.

In de farma- en de biotechsfeer konden Fagron (+6,2%) en Mithra Pharmaceuticals (+7,7%) nog nagenieten van nieuws van eind vorige week. Bij Fagron was dat de adviesverhoging van ING tot kopen. Bij Mithra, het biotechbedrijf gespecialiseerd in vrouwelijke geneeskunde, was er afgelopen vrijdag de inhuldiging van de state-of-the-art productiefaciliteit (CDMO) in Flémalle, dicht bij Luik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content