Marktenoverzicht: wispelturige beursdag

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Na een verrassend positieve wending in de loop van de sessie woensdag op Wall Street door een herstel in de oliewaarden zag het donderdagmorgen erg goed uit voor de Europese beurzen. Maar in de vroege namiddag waren de winsten door enkele tegenvallende resultaten alweer weggesmolten als sneeuw voor de zon.

Maar de Amerikaanse beurs trok Europa terug over de streep en zorgde toch nog voor een positieve beursdag. Vooral zagen we een spectaculair herstel bij de olie- en grondstoffenwaarden, die de voorbije maanden fors waren afgestraft.

Een van de stoorzenders voor de Europese aandelenmarkten was het dramatische jaarverlies van Credit Suisse (-11%). De tweede grootste Zwitserse bank kwam onverwacht met een verlies van 5,8 miljard Zwitserse frank op de proppen. Een gevolg van afschrijven op goodwill en voorzieningen voor allerlei processen. Beleggers konden er niet mee lachen en stuurden het aandeel naar het laagste peil sinds 1991. Het management reageert met nog meer kostenbesparingen en het schrappen van 4000 banen.

Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel in de financiële sector. Dat bewezen de jaarcijfers van ING (+10,8%), dat dan ook beloond werd door de beleggers met de sterkste koersstijging dit jaar. Door hoger dan verwachte inkomsten en lagere kosten haalde ING 30 miljoen euro meer winst dan gemiddeld door de analisten was ingeschat. Enig punt van teleurstelling was dat het slotdividend 0,41 euro per aandeel bedroeg, en niet de verhoopte 0,45 euro. Dat wijst er op dat ook de ING-top met voorzichtigheid naar 2016 kijkt.

Dat de uitstap van de activiteiten richting mijnbouw een absoluut foute keuze was, bleek duidelijk uit de jaarresultaten van Nyrstar (+11,3%). De operationele resultaten lagen in lijn met de verwachtingen. Maar dat was uitsluitend te danken aan de schitterende resultaten van de verwerkingsafdeling. De mijnbouw eindigde in het rood en door 564 miljoen euro waardeverminderingen op hoofdzakelijk de mijnen leed Nyrstar 432 miljoen euro nettoverlies. De financiële schulden stegen tot 761 miljoen euro, iets minder sterk dan gevreesd.

De bekendmaking van de jaarcijfers 2015 bij Mobistar (-0,7%) zal altijd verbonden blijven aan de bekendmaking van de naamsverandering naar Orange. De resultaten waren een meevaller. De telecomgroep kon andermaal aantonen dat het aantal klanten weer stijgt en de gemiddelde opbrengst per klant ook. Toch was de markt eerder ontgoocheld omdat er geen dividend wordt uitbetaald over het boekjaar 2015, de vooruitzichten voor 2016 niet werden opgetrokken (onder meer door hogere kosten als gevolg van de rebranding) en het met de naamswijziging nu wel duidelijk is dat de Franse moedermaatschappij niet van plan is Mobistar te verkopen en dus vervalt dat speculatief argument.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content