Marktenoverzicht: Twijfels over Deutsche Bank

© REUTERS
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

De Europese beurzen hielden zich dinsdag voor de middag nog kranig, om na de lunch opnieuw terrein prijs te geven. De verliezen liepen op tot ongeveer 1 procent.

De Europese beurzen hielden zich voor de middag nog kranig, om na de lunch opnieuw terrein prijs te geven. De verliezen liepen op tot ongeveer 1 procent. De Bel-20 beperkte de schade tot een verlies van 0,73 procent. Bank- en grondstofaandelen leidden nog maar eens de aftocht. Beleggers blijven doodsbang voor een stevige groeivertraging of zelfs een nieuwe recessie. Bedrijven die in dit moeilijke klimaat vers kapitaal moeten ophalen, zoals Arcelor Mittal, Nystar en Fagron, deelden het hardst in de klappen. De rush naar veilige havens duwde de rente op Japanse overheidsobligaties met een looptijd van tien jaar voor het eerst onder nul.

Deutsche Bank (-4,2%) zet alle zeilen bij om het vertrouwen in de bank te herstellen. De bank ligt al weken onder vuur op de financiële markten, maar topman John Cryan zegt dat de bank ‘rock solid‘ is en dat de instelling aan alle financiële verplichtingen kan voldoen. Gisteren zaaide een analist twijfel over de mogelijkheden van Deutsche bank om de rentebetalingen te voldoen op een aantal obligaties in 2017. Beleggers plaatsen ook vraagtekens achter de plannen van John Cryan om de kosten te verlagen en de kapitaalbuffer te verhogen. Een krimpende rentemarge en de turbulentie op de financiële markten wegen op de resultaten. De geplande afbouw van de zakenbankactiviteiten kan duurder worden dan aanvankelijk gedacht, en er hangen ook nog heel wat juridische kosten boven het hoofd van de bank. Die twijfel vertaalt zich in een marktkapitalisatie die nog amper 30 procent van de boekwaarde bedraagt. Beleggers moeten ook almaar hogere premies betalen om zich te verzekeren tegen wanbetaling door Deutsche Bank en andere grote Europese banken. Beleggers vrezen dus dat het Europese banksysteem minder goed bestand is tegen een ernstige groeivertraging dan tot nu werd gedacht.

Het Franse farmabedrijf Sanofi (-1,4%) verwacht dat de recurrente winst dit jaar stagneert. Een dalende verkoop van een aantal topmedicijnen weegt op de resultaten. Een voorbeeld is het insulinemiddel Lantus, waarvan de verkoop met 13 procent daalde in het vierde kwartaal van vorig jaar als gevolg van lagere prijzen in de Verenigde Staten en toenemende concurrentie in Europa. Vorig jaar steeg de omzet van Sanofi met 9,7 procent, maar zonder gunstige wisselkoerseffecten bedroeg die omzetstijging slechts 2,2 procent. De nettowinst daalde met 2 procent. Topman Olivier Brandicourt hoopt met de lancering van nieuwe medicijnen het tij te keren de volgende jaren. Het dividend wordt lichtjes opgetrokken tot 2,93 euro per aandeel.

Voor de Deense windturbinebouwer Vestas (+7,5%) wordt 2016 een recordjaar. De omzet- en winstprognoses worden opgetrokken. De omzet zou dit jaar minstens 9 miljard euro bedragen bij een bedrijfsmarge die klimt tot 11 procent. Ook het orderboek was nooit dikker. Het bedrijf sloot een overnamebod op de Spaanse concurrent Gamesa ook uit. Enkele weken geleden raakte bekend dat Siemens de Spanjaarden wil overnemen. Vestas mikt vooral op organische groei. De sector heeft de wind in de zeilen dankzij dalende kosten en de wereldwijd toenemende ijver om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het dividend wordt opgetrokken van 3,9 naar 6,82 Deense kroon per aandeel.

De Nederlandse navigatiespecialist TomTom (-3,8%) zag de omzet in 2015 voor het eerst in vijf jaar toenemen om de kaap van 1 miljard euro te ronden. In het vierde kwartaal steeg de omzet met 9 procent.

In de Verenigde Staten deed de drankengigant Coca-Cola (+0,7%) het beter dan verwacht in het vierde kwartaal, hoewel een sterkere dollar woog op de inkomsten uit de buitenlandse markten. Het kostenbesparingsprogramma van 3 miljard dollar werpt echter vruchten af en geeft de marges een zetje. Ook dalende grondstofkosten, hogere verkoopprijzen en een iets beter dan verwachte toename van de volumes ondersteunen de resultaten. In het vierde kwartaal steeg het verkochte volume met 3 procent, aangedreven door een toenemende verkoop van thee, water en voedselrijke melk. De frisdrankverkoop steeg met 2 procent. In de Verenigde Staten wist het bedrijf de prijzen te verhogen door frisdrank in kleinere verpakkingen op de markt te brengen. De verkoop op de ontluikende markten heeft te lijden onder de slechte conjunctuur. Toch verwacht Coca-Cola dat de omzet en de winst dit jaar 4 tot 6 procent zal stijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content