Marktenoverzicht: Moeizaam weekbegin

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen hadden het vandaag opnieuw niet onder de markt. De toenemende twijfels over de Amerikaanse president Donald Trump blijven een goed excuus voor beleggers om wat winsten veilig te stellen. Daarnaast woog ook een aantal tegenvallende bedrijfsresultaten op een aantal aandelen.

Er kwam opnieuw groot nieuws uit de olie-industrie. Total (+0,5%) kondigde zijn grootste overname aan sinds 1999, waarmee een bedrag van 7,5 miljard dollar gemoeid is. De Franse oliereus koopt Maersk Oil, de olie- en gasbelangen van het Deense transportbedrijf Moller-Maersk. Zowat twee derde van het overnamebedrag wordt gefinancierd door aandelen, zodat Maersk 3,75 procent van de Total-aandelen verwerft. Total verwerft 1 miljard vaten aan bewezen reserves en wil volgend jaar dagelijks 160.000 vaten oppompen, 80 procent daarvan uit de Noordzee. Tegen 2020 moet de dagelijkse productie 200.000 vaten bedragen en moeten voor 400 miljoen dollar aan synergievoordelen worden gehaald. Het is niet de eerste grote deal in de oliesector de jongste tijd, en dat is opvallend. Is het pessimisme te groot, zodat er koopjes te doen zijn?

De beursnieuwkomer X-FAB (-11,7%) had het niet gemakkelijk op de beurs van Parijs. Het aandeel van de halfgeleiderfabrikant zakte naar de laagste koers sinds zijn beursgang in april, na gemengde resultaten in het tweede kwartaal. De omzet steeg weliswaar met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, maar lag wel 6 procent onder die van het eerste kwartaal. De omzetprognose voor het derde kwartaal voldeed ook niet aan de verwachtingen van de analisten. X-FAB is in handen van Roland Duchâtelet, Rudi De Winter en Françoise Chombar, de mensen achter Melexis, dat ook de grootste klant is van X-FAB.

Roularta Media Group (-8,2%) maakte een lagere omzet in het eerste halfjaar bekend. Samen met investeringen in projecten voor de toekomst leidt dat tot een gevoelige winstdaling. Analisten en beleggers reageerden ontgoocheld op de cijfers.

Er was voldoende voor gewaarschuwd, maar de lage groeicijfers van Lotus Bakeries (-4,1%) voelen vreemd aan. De omzettoename bleef beperkt tot 1 procent. Daar zijn twee goede oorzaken voor: de extreem sterke groei de jaren voordien – vooral in 2016 – en de sterke verzwakking van het pond door de brexit in juni vorig jaar. Niet lang daarvoor had Lotus Bakeries twee overnames gedaan in Groot-Brittannië om zich te positioneren op de groeimarkt van de gezonde, natuurlijke tussendoortjes. Zonder de verzwakking van het pond zou de omzetgroei 3 procent hebben bedragen. Verder heeft Lotus Bakeries uit voorzorg een aantal loten gebakspecialiteiten uit de handel gehaald om te zien of er een besmetting met fipronil was.

Dinsdag is het uitkijken naar de ZEW-indicator in Duitsland, die het investeerdersvertrouwen meet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content