Marktenoverzicht: Herstel blijkt van korte duur

© reuters

De Europese aandelenmarkten zetten hun val verder na de tijdelijke opflakkering van gisteren. Ze doen dit in navolging van de Aziatische markten, waar de Chinese Shanghai-index meer dan 3 procent lager dook.

Beleggers blijven zeer zenuwachtig over de economische vertraging in China, waar de centrale bank in recordtempo haar internationale muntreserves moet aanspreken om de nationale munt te verdedigen. Het stevige herstel van gisteren lijkt daarmee al weer ver verleden tijd. De verliezen van de belangrijkste Europese indices liepen in de loop van de dag op tot 3 procent.

De Bel-20-index volgde zijn Europese collega’s omlaag en eindigde met een verlies van 2 procent. Een opvallende daler in de index is Solvay (-4,7%). Het chemiebedrijf lijdt onder twee verkoopadviezen en een koersdoelverlaging. UBS verlaagt zijn koersdoel van 87 naar 81 euro, terwijl de analisten van J.P.Morgan hun koersdoel op 76 euro zetten.

Euronav (-1,1%) publiceerde vroeger dan verwacht een tradingupdate. De olietankerrederij doet dit naar aanleiding van de aanhoudende val van het aandeel sinds begin dit jaar. Het aandeel wordt mee omlaag gesleurd met de energiesector, die lijdt onder de lage olieprijs. Euronav benadrukt dat de afstraffing van zijn aandeel onterecht is. De vrachttarieven voor zijn olietankers blijven hoog en rendabel. In het laatste kwartaal van 2015 haalden de VLCC-supertankers een gemiddeld dagtarief van 62.000 dollar, ver boven de 27.000 dollar die nodig is om de kosten te dekken. Ook de kleinere Suezmax-tankers varen ruim boven hun break-evenniveau. De lage olieprijs ondersteunt de vraag naar olie en dus de vraag naar olietransport. Bovendien neemt het aanbod aan olietankers maar zeer licht toe. Eind januari komt Euronav met volledige resultaten voor het vierde kwartaal. De rederij herhaalde haar intentie om minstens 80 procent van het nettoresultaat uit te keren aan de aandeelhouders in de vorm van dividenden.

BHP Billiton (-6,4%) neemt een bijkomende afschrijving van 7,2 miljard dollar op zijn Amerikaanse schalieolieactiva. De Brits-Australische mijnbouwer kocht de activa in 2011 voor 20 miljard dollar. Bovendien wordt het aantal actieve boorplatformen verlaagd naar vijf. Aanleiding van de drastische ingrepen is de sterk gedaalde olieprijs. Een jaar eerder had de mijnbouwer nog 26 actieve boorplatformen in de VS. BHP Billiton wordt ook getroffen door de sterk gedaalde prijzen voor metalen als ijzererts en koper. De kans is groot dat de mijnbouwer zijn dividend drastisch moet verlagen. Eerder liet de voorzitter van de groep verstaan dat de hoogte van het dividend bepaald zou worden in functie van het behoud van een sterke financiële positie en van de kredietrating.

Intel (-9,2% bij opening) klopte in het vierde kwartaal van vorig jaar de verwachtingen van analisten, zowel in omzet als nettowinst. De omzet van ‘s werelds grootste chipproducent steeg naar 14,9 miljard dollar, terwijl de nettowinst uitkwam op 3,6 miljard dollar. De zwakke vooruitzichten voor het huidige kwartaal overschaduwden echter deze prestatie. Intel verwacht voor het eerste kwartaal een omzet van 14 miljard dollar, tegenover een gemiddelde analistenverwachting van 14,2 miljard dollar. Bovendien zou de brutowinstmarge krimpen tot 58 procent tegenover 64 procent in het voorbije kwartaal. Enerzijds lijdt Intel onder de aanhoudende krimp van de markt voor desktops, waaruit het nog steeds 60 procent van zijn omzet haalt. In het vierde kwartaal werden 8,3 procent minder desktops verkocht dan een jaar eerder omdat consumenten steeds vaker voor smartphones of tabletcomputers kiezen. Daarnaast vertraagde in het vierde kwartaal de groei van Intels meer rendabele serverdivisie tot 5,3 procent. De groei van de divisie – die de achteruitgang van de desktopdivisie moet opvangen – bleef daardoor in 2015 steken op 11 procent tegenover een groei van 18 procent in 2014.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content