Marktenoverzicht: eerste winst in zeven dagen

© reuters
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Na zes verliesdagen op rij eindigde de Bel-20 eindelijk nog eens met winst. De Belgische sterindex ging 1,6 procent hoger tot 3220 punten. De EuroStoxx50 won 2,3 procent. Alle ogen waren weer gericht op de centrale bankiers.

De Amerikaanse bank JPMorgan stuurde dinsdagavond laat een rapport uit om in een notendop te zeggen dat de centrale banken nog munitie achter de hand hebben. JPMorgan verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) in maart de depositorente voor de banken opnieuw verlaagt van -0,3 naar -0,5 procent. In juni wordt het parkeergeld nog eens opgetrokken, zodat de strafrente aan het einde van het jaar -0,7 procent zal bedragen. “In theorie kan de ECB de depositorente zelfs verlagen tot -4,5 procent, als er een getrapt systeem komt, zoals in Japan, waarbij de banken voor de eerste schijf of schijven aan deposito’s minder strafrente moeten betalen”, zegt JPMorgan-econoom Greg Fuzesi.

In de Verenigde Staten moest Fed-voorzitter Janet Yellen het beleid van de Amerikaanse centrale bank gaan verdedigen voor het Amerikaanse Congres. Beleggers keken uit naar die toespraak. Ze hoopten op wat balsem voor de wonden die de voorbije weken waren geslagen. Beleggers kregen niet helemaal wat ze wilden. Yellen somde de risico’s voor de economie op, maar maakte ook duidelijk dat ze voortgaat met renteverhogingen. Het tempo van die verhogingen zal traag zijn, naargelang de omstandigheden, maar de enige weg is omhoog. Over de timing van de volgende renteverhoging liet ze niets los. Daardoor ging een gedeelte van de beurswinsten in de namiddag verloren.

KBC (+4,6%) was de sterkste stijger in de Bel-20. De bank-verzekeraar stond dinsdag samen met zijn sectorgenoten in de uitverkoop. Deze ochtend verschenen er berichten in de media dat Deutsche Bank zou overwegen een deel van zijn obligaties terug te kopen. De voorbije dagen heerste de vrees dat de bank zijn leningen niet kon terugbetalen. Door de geruchten over de obligatieterugkoop bedaarden de gemoederen enigszins en ebde de angst voor een nieuwe bankencrisis weer wat weg.

Ook Telenet (+1,5%) eindigde de dag op winst, na de publicatie van solide jaarresultaten. Het aandeel ging in het eerste handelsuur wel lager, tot 42 euro, om daarna weer op te veren tot boven 44 euro. Bij het slot stond de teller op 43,14 euro. Mogelijk had die aanvankelijk negatieve reactie van beleggers iets te maken met de krenterige vergoeding voor de aandeelhouders. Onder de hoofding aandeelhoudersvergoeding was er slechts sprake van een inkoopprogramma van eigen aandelen voor 50 miljoen euro. Dat is een peulschil in vergelijking met de royale dividenden en kapitaalverminderingen uit het verleden.

Het aantal bundels voor tv, internet en telefoon steeg met 6 procent tot 1,094 miljoen. De bedrijfsopbrengsten stegen met 6 procent jaar op jaar, waarvan 2 procentpunt te danken was aan prijsverhogingen, tot 1,8 miljard euro. De gecorrigeerde bedrijfskasstroom (ebitda) steeg – iets minder – met 5 procent tot 944 miljoen euro. Telenet wil het niet gezegd hebben, maar de openstelling van de kabel en de toekomstige concurrentie van Mobistar-televisie nopen tot voorzichtigheid. Het maakt ook dat Telenet meer moet investeren in tv-programma’s om de klanten aan zich te binden.

In het huidige klimaat letten beleggers weer op de schulden op de balans van bedrijven. De verhouding tussen de nettoschuld en de bedrijfskasstroom (ebitda) van Telenet steeg in het vierde kwartaal licht tot 3,4. Tegenover eind 2014 daalde de nettoschuldgraad met 0,3, deels omdat er vorig jaar geen grote uitkeringen aan de aandeelhouders plaatsvonden. In die schuldgraad wordt nog geen rekening gehouden met de overname van BASE, die nu de officiële goedkeuring van de Europese Commissie heeft en wellicht midden februari wordt afgerond. Vooruitzichten geeft Telenet pas in april bij de eerstekwartaalresultaten.

De omzet, de bedrijfswinst en de kasstroom van Melexis(+5,3%) over 2015 sloegen opnieuw records. De omzet over 2015 steeg met 20 procent tegenover 2014 tot iets meer dan 400 miljoen euro. De nettowinst bedroeg in 2015 circa 99 miljoen euro (2,45 euro per aandeel), tegenover een nettowinst van 85 miljoen euro (2,1 euro per aandeel). De leverancier van chips voor allerlei technologische snufjes in auto’s laat de aandeelhouders meegenieten van het succes met een slotdividend van 0,6 euro, boven op het interim-dividend van 1,3 euro dat in oktober werd uitbetaald. Het is de eerste keer in tien jaar dat Melexis een slotdividend uitkeert. Over het boekjaar 2014 was er enkel een interim-dividend van 1 euro. “Wij hebben vertrouwen in de toekomst”, zegt financieel directeur Karen van Griensven in het persbericht. Het slotdividend is daar het gevolg van.

Het management waarschuwt dat ze dit groeitempo niet kunnen volhouden. Voor heel 2016 verwacht Melexis een omzetgroei tussen 8 en 12 procent, een brutomarge van 47 procent (tegenover 48% in 2016) en een bedrijfsmarge van rond de 25 procent (tegenover 27% in 2016). Daarbij houdt de groep rekening met een wisselkoers van 1,1 dollar per euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content