Marktenoverzicht: Bitcoin stijgt door naar 16.000 dollar

. © Tsokur (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen lieten weinig beweging zien vandaag, hoewel de dollar klom naar het hoogste peil van de voorbije twee weken tegenover de euro. Voor spektakel moesten we elders zijn en tegenwoordig is dat dan bij de cryptomunten. De bitcoin bereikte al vroeg vandaag een nieuwe mijlpaal: de kaap van 15.000 dollar werd gerond. In de namiddag werd ook nog de horde van 16.000 dollar genomen.

Hoe meer er wordt gewaarschuwd voor een zeepbel, des te harder stijgt de virtuele munt bitcoin (+18,5%) en komt ze in steeds ijlere lucht terecht. Het ging al het hele jaar verschrikkelijk hard, maar de jongste dagen en weken zit er nog een versnelling in de stijging. De grafiek krijgt dan ook steeds meer een parabolisch karakter. Eind oktober noteerde bitcoin op 6000 dollar, en nog maar 2 weken geleden op 8.000 dollar. De klim vanaf begin 2017 bedraagt nu ongeveer 1500 procent.

Alle realiteitszin lijkt weg, zeker als we kijken naar de prognoses voor mogelijke piekniveaus. Tot voor kort draaiden die rond 25.000 tot 40.000 dollar. Recent gingen we naar 400.000 dollar en nu is er de eerste voorspelling van …. 1.000.000 dollar. Dromen is toegelaten!

Nyrstar (-0,25%) zou volgens diverse bronnen (maar er is geen officiële bevestiging) betrokken zijn bij de grootste zinkdeal ooit. Een zevenjarig bevoorradingscontract met Glencore in de VS eindigt op 31/12/’18 en zou niet verlengd worden, maar overgaan naar Trafigura, de referentie-aandeelhouder van Nyrstar. Dit door het metalenbedrijf regelmatig financieel te steunen bij diverse uitgiftes van aandelen en obligaties.

Het aandeel kon niet echt profiteren van het nieuws. Door twijfels rond China staan de basismetaalaandelen de jongste tijd onder druk. Het Nyrstar-aandeel ontsnapt dezer dagen niet aan die neerwaartse tendens.

Bij General Electric (+2,2% bij de start op Wall Street) worden nog eens 12.000 werknemers de laan uitgestuurd. Dat is 4 procent op het personeelsbestand van zo’n 300.000. Maar wel 18 procent van de 65.000 mensen die werken in de grootste afdeling, GE Power Business. Want daar vallen alle ontslagen.

De nieuwbakken CEO John Flannery blijft zich weren als een duivel in een wijwatervat om de tanker in de goede richting te krijgen. Eerder kondigde hij onder meer al een halvering van het dividend aan. Sinds de Depressie van de jaren dertig is dit nog maar de tweede dividendverlaging.

Het aandeel van het eens zo succesvolle conglomeraat is dit jaar het kneusje in de Dow Jones-index met een koersdaling van 44 procent, terwijl de Dow zelf op +22 procent staat.

Vrijdag is het vooral uitkijken naar het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport voor november. Daarnaast zijn er de loonkosten in Duitsland, de industriële productie in Frankrijk en de Japanse bbp-groei in het derde kwartaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content