Let op de kosten bij fondsenspaarplannen

© iStock

Bankiers stellen graag een zogenaamd fondsenspaarplan voor, als je wilt sparen voor je kinderen of voor jezelf. Is dat een interessante formule en waarop moet je letten?

Het voordeel van een fondsenspaarplan is dat je je geld gespreid belegt in de tijd. Door elke maand een bedrag te storten, loop je immers niet het risico al je geld op een slecht moment te beleggen. Bovendien hoef je niet over grote sommen geld te beschikken om in een fondsenspaarplan te stappen.

De meeste banken bieden deze spaarformules aan waarin je al vanaf 25 of 50 euro in een beleggingsfonds kunt stappen. Ook verzekeraars bieden gelijkaardige formules aan via hun Tak 23-contracten.

Op je eigen tempo

Via een spaarplan kan je dus met een bescheiden bedrag en op je eigen tempo in aandelen en/of obligaties beleggen via een fonds. Je koopt daarbij dus telkens een fractie van een fonds, tegen een bedrag dat je zelf bepaalt (bijvoorbeeld 100 euro per maand). Ook de frequentie kan je perfect zelf kiezen.

Maar let wel op de instapkosten

Kosten knagen aan je rendement, dus het is belangrijk dat je niet te veel kosten betaalt. Voor wie individuele aandelen wilt kopen voor kleine bedragen is dat niet evident. De kosten voor een aandelentransactie bedragen bij een goedkope internetmakelaar minstens 6 à 9 procent. Op een bedrag van 100 euro is dat maar liefst 6 à 9 euro.

Een fondsenplan is ook op dat vlak interessant, maar let toch op de kosten. Soms kunnen deze oplopen tot 6 procent bij instap, zeker bij Tak 23-contracten. Onderhandel daarom over die instapkosten en probeer ze tot een minimum te herleiden. Zo’n 2 à 3 procent moet haalbaar zijn, ook bij kleinere maandelijkse bedragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content