Landesbanken zonder levensvatbaar business model, problemen zijn op komst

De stress tests rond de Europese banken lijken zich toe te spitsen op de Duitse Landesbanken. De Europese banken hadden in totaal 2290 miljard dollar aan Griekse, Italiaanse, Portugese en Spaanse staatsobligaties in bezit op het einde van 2009.

Volgens de Bank for International Settlements hebben de Duitse banken 520 miljard dollar aan Zuid-Europese obligaties in portefeuille.

BayernLB heeft 1,60 miljard euro aan staatsobligaties in bezit, WestLB ongeveer 1 miljard. De andere Landesbanken hebben geen cijfers bekendgemaakt.

De Landesbanken zijn eigendom van de staat, ze worden gekenmerkt door een hoge kostenstructuur en het ontbreken van een levensvatbaar business model.

Bij Merck Finck & Co is analist Konrad Becker van mening dat ze kwetsbaar zijn voor een economische groeivertraging.

Verschillende Landesbanken hebben op zoek naar winst grote risico’s genomen en dreigen nu meer staatssteun nodig te hebben.

LBBW heeft later dit jaar een kapitaalinjectie van 5 miljard euro nodig, HSH Nordbank is afhankelijk van de economische omstandigheden vanwege de scheepsbouwafdeling in portefeuille.

Niet alle Landesbanken zijn afhankelijk van staatssteun, Landesbank Hessen- Thueringen, beter bekend als Helaba, was vorig jaar winstgevend en had geen staatssteun nodig. Landesbank Berlin is al drie jaar op rij winstgevend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content