Marktoverzicht: Kleine belegger loopt niet storm voor Takeaway.com

© .
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het enthousiasme van de kleine beleggers voor Takeaway.com lijkt veeleer beperkt.

De zenuwen over de krappe kapitaalposities van de Duitse banken stonden vandaag wat minder gespannen. Deutsche Bank (+2,1%) kon een deal beklinken over de verkoop van de Britse verzekeringsactiviteiten van Abbey Life voor meer dan 1 miljard euro aan het Britse Phoenix Group Holdings (+2,9%) en creëert zo ademruimte. Het aandeel van de grootste bank van Duitsland herstelde licht van de klappen van de voorbije dagen.

De meeste Europese beursindices wonnen om en bij een half procent. De EuroStoxx50 sloot 0,7 procent hoger. De Bel-20 ging 0,5 procent hoger, tot 3.567 punten. De chemiegroep Solvay (+2,05%) was de sterkste stijger van de dag. Galapagos (-4,4%) was de sterkste daler in de korf. Het biotechnologieaandeel verliest lucht, die er de voorbije twee weken in was geblazen door speculatie over een overname door Gilead. Maandag heeft CEO Onno Van de Stolpe op de Nederlandse radio uitgelegd waarom zo’n overname niet aan de orde is. Het aandeel verloor maandag bijna 8 procent, herstelde daar ietwat van dinsdag en incasseerde vandaag opnieuw een stevige terugval.

Het beursklimaat is sinds Nieuwjaar nogal wankel. De zorgen over de banken zijn daar niet vreemd aan. Dat resulteert ook in weinig vers bloed op de beursvloer. In Brussel kwam enkel Asit Biotech (-0,3%) naar de beurs dit jaar. Beleggers die intekenden op die beursgang betaalden 7 euro per aandeel en beleefden er voorlopig niet veel plezier aan. Vandaag noteert het aandeel op 5,9 euro.

In Amsterdam zijn we met Takeaway.com, dat vrijdag zijn debuut maakt, al aan de vijfde beursintroductie van het jaar toe. Toegegeven: Amsterdam is een uitzondering, want ook in de rest van Europa hebben de zakenbankiers die bedrijven naar de beurs brengen het heel wat minder druk.

Takeaway.com is de Nederlandse moederholding boven pizza.be, thuisbezorgd.nl, lieferando.de en nog zeven andere lokale websites voor de thuisbezorging van bereide maaltijden. Het bedrijf wil 350 tot 441 miljoen euro ophalen, met de verkoop van maximaal 8,5 miljoen nieuwe en maximaal 10,6 miljoen bestaande aandelen.

Ongeveer de helft van dat geld gaat naar bestaande aandeelhouders die aandelenpakketten verkopen. Vooral de investeringsfondsen die in de start-up investeerden, willen cashen. CEO en oprichter Jitse Groen verkoopt ook minstens 355.745 aandelen, en hoogstens 912.479 aandelen, en houdt een belang van ongeveer 36 procent over na de beursgang.

Van de andere helft zal het bedrijf de kosten van de beursintroductie betalen (18,4 miljoen euro), leningen aflossen (20 miljoen euro) en het overbruggingskrediet voor de overname van Just Eat Benelux (22,5 miljoen euro) terugbetalen. Het bedrijf wil 74 miljoen euro op zak houden en 40 miljoen euro investeren in het verbeteren van de marktpositie.

In België en Nederland is Takeaway.com de onbetwiste leider. Takeaway.com strijdt in Duitsland met Delivery Hero, waarin Rocket Internet (-1,7%) een belang van 30 procent heeft, voor het marktleiderschap. Ook Delivery Hero maakt zich op voor de strijd, want het sloot onlangs een lening af van 80 miljoen euro. Takeaway past in Duitsland dezelfde strategie toe als in Nederland: alles op alles zetten om de bekendste te worden en te blijven. Dat is nodig om winstgevend te worden.

De prijsvork voor Takeaway.com is vernauwd van 20,5 tot 26,5 euro naar 21,5 tot 23 euro. Dat blijkt uit een mail over de beursintroductie, die naar de grote beleggers werd gestuurd en die door de gespecialiseerde website www.IEX.nl integraal werd gepubliceerd. Daardoor wordt de marktkapitalisatie van het bedrijf geschat op 904 tot 1118 miljoen euro en is Takeaway een Europese unicorn (een start-up waarvan de waarde op 1 miljard euro wordt geschat). Dat is gigantisch voor een bedrijf dat 50 miljoen euro omzet draaide in de eerste helft van 2016, waarvan de helft in Nederland, en 11,5 miljoen euro verlies maakte. Volgens sommige waarnemers doet dit denken aan de technologiehype van rond de eeuwwisseling.

Eerder was er ook sprake van een beursgang van HelloFresh, de bezorger van maaltijdboxen uit de stal van Rocket Internet, maar die werd uitgesteld. Beleggers toonden zich naar verluidt sceptisch over de hoge waardering voor het bedrijf, dat op zo’n 2,6 miljard euro werd geschat. Rocket Internet rapporteerde vorige week nog dat de omzet van HelloFresh ruim verdubbelde in de eerste jaarhelft tegenover vorig jaar tot 291,5 miljoen euro. Het verlies verdubbelde echter ook tot 45,7 miljoen euro over dezelfde periode, wat door het bedrijf geweten werd aan de expansie in de VS.

Het enthousiasme van de kleine beleggers voor Takeaway.com lijkt veeleer beperkt. De nieuwe prijsvork ligt namelijk aan de onderkant van de vorige vork, wat in lijn is met commentaren van brokers dat de Nederlandse kleine beleggers niet wild lopen van de bezorgdienst. De inschrijvingen voor particulieren lopen vanavond af. De institutionele beleggers kunnen morgen nog inschrijven, maar langs die kant zou er al dubbel zoveel vraag als aanbod zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content