Kerstweek start met verlies

© Reuters

De Europese aandelenmarkten zijn de kerstweek in het rood gestart. In Spanje werden de twee traditionele partijen bij de parlementsverkiezingen afgestraft en werd de antibesparingspartij Podemos de derde partij.

De regeringsvorming in Spanje belooft daardoor zeer moeilijk te worden. Die onzekerheid zette de Spaanse aandelenmarkt op meer dan 2 procent verlies en deed de rente op Spaanse overheidsobligaties even in de hoogte schieten.

De Bel-20-index volgde zijn Europese collega’s en eindigde met een verlies van 0,95 procent. De sterkste stijger in de index was opnieuw Delta Lloyd (+6,89%). Beleggers speculeren op een overname van de Nederlandse verzekeraar, na de dramatische koersval in het voorbije halfjaar. Sinds zijn dieptepunt van 15 december is het aandeel al 30 procent in waarde gestegen. Beleggers namen vandaag afscheid van CMB. De drogebulkrederij verdwijnt na 104 jaar uit de beurstabellen, na een geslaagd overnamebod van grootaandeelhouder Marc Saverys.

Op de brede markt kreeg Fagron (-17,42%) een stevige klap te verwerken. De Nederlandse beleggersvereniging VEB eist meer duidelijkheid over de problemen in de Verenigde Staten en het plotse opstappen van CEO Ger van Jeveren.

Macintosh (-67,09%) overweegt een volledige of gedeeltelijke verkoop van het bedrijf. Het praat daarover met geïnteresseerde partijen, aldus de Nederlandse holding boven Brantano. Macintosh worstelt met een hoge schuldenlast en de verslechtering van de schoenenmarkt in de Benelux. Eerder dit jaar verkocht het bedrijf zijn winkelketens Nea en Kwantum om de schuldenlast te verlichten en zich volledig te richten op de verkoop van schoenen. Het bedrijf waarschuwt dat in alle mogelijke scenario’s die worden bekeken, de restwaarde voor de aandeelhouders zeer beperkt of zelfs nul kan zijn.

Syngenta (+0,86%) profiteerde van het nieuws dat het Chinese staatsbedrijf ChemChina – voluit China National Chemical Corp – een hoger bod zou hebben uitgebracht op de Zwitserse producent van zaden en pesticiden. ChemChina zou 470 Zwitserse frank per aandeel veil hebben voor een belang van 70 procent, met de optie om later de resterende 30 procent van de aandelen te kopen. Het bod houdt een premie van 25 procent in op de slotkoers van vrijdag en waardeert Syngenta op 43,7 miljard frank.

Syngenta had een eerder bod van ChemChina verworpen omdat het te laag was. Eerder dit jaar had het ook al de avances van het Amerikaanse Monsanto afgewezen. Het management van het Zwitserse agrobedrijf staat onder druk om in te gaan op een overnamebod, na de recent aangekondigde fusie van Dow Chemical en DuPont. De fusie zou het grootste agrobedrijf ter wereld creëren met een marktwaarde van meer dan 100 miljard dollar. Analisten verwachten dat de fusie een consolidatiegolf in de sector in gang zal zetten.

Toshiba (-9,8%) verwacht dit jaar een recordverlies van 4,5 miljard dollar. Het monsterverlies is te wijten aan een boekhoudschandaal en herstructureringsplannen. Sinds in april bekend raakte dat het Japanse conglomeraat zijn jaarrekeningen vervalst heeft om onder meer de slabakkende toestand in de pc-divisie te verdoezelen, zag het al 40 procent van zijn beurswaarde in rook opgaan. Het nieuwe bestuur werkt aan een diepgaande herstructurering, waarbij de klassieke pc- en tv-divisies worden afgeslankt. Een aantal belangen in andere ondernemingen, zoals de Finse liftenbouwer Kone en de Japanse producent van medische apparatuur Topcon, werden verkocht. Toshiba wil zich voortaan meer richten op technologie voor nucleaire energie en computerchips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content