Jonge wolven op de beursvloer

© Thomas De Boever

De beurs is er voor iedereen, ook voor jonge snaken die nog op de studiebanken zitten. En al hebben ze niet dezelfde cashflow als ervaren beleggers, ze weten goed hoe hun beperkte middelen kunnen renderen.

Er is weinig studentikoos aan de vier jongemannen strak in het pak en de stijlvol geklede jongedame die zich aanmelden voor dit interview. Ze zijn nochtans allemaal lid van een studentenvereniging. Een atypische studentenvereniging, dat wel. Capitant organiseert geen studentendopen, cantussen of kroegentochten, het wil een brug slaan tussen studenten en de financiële sector ..

Een debat over de speculatietaks, een workshop over de invloed van sociale media op de beurs of een beleggersdag over alternatieve investeringen zijn maar enkele van de activiteiten die Capitant voor zijn leden organiseert. “De meeste studenten weten niets van de financiële wereld wanneer ze aan het werk gaan. Op het moment dat ze aan pensioensparen beginnen of wat geld willen beleggen, zijn ze daar helemaal niet op voorbereid”, zegt Ben Leonard, een 23-jarige handelsingenieur. “Een beetje financiële opvoeding kan dat nochtans verhelpen. Op de schoolbanken leren we alles over de toendra, maar niets over geldzaken. Daardoor zijn jonge mensen al gauw een speelbal van de grootbanken. Ik ken mensen die op aanraden van hun bank in één jaar drie keer van beleggingsfonds wisselden, zonder dat ze een benul hadden van de in- en uitstapkosten.”

De leden van Capitant laten zich niet zo gemakkelijk in de luren leggen. Ze kennen de voordelen van onlinebanken en maken daar gretig gebruik van. “Ze zijn goedkoper en transparanter, en het is ontzettend gemakkelijk om van bank te veranderen. Waarom zou je dan te veel betalen?”, vraagt Anouk Slock, een 21-jarige TEW-studente, zich af. “Als je ziet wat er de voorbije jaren gebeurd is, kun je toch maar beter een gezond wantrouwen koesteren tegenover de banken. Ik heb er echt mijn twijfels bij dat alle banken het spaargeld van hun klanten beheren als een goede huisvader.”

En de studenten beseffen ook goed dat hun spaarcenten niet renderen op een spaarboekje. Want hoewel de studentenvereniging geen beleggingsclub is, zijn veel leden actieve beleggers. “Mijn beleggingen zijn mijn belangrijkste leergeld. Het is natuurlijk balen als ik geld verlies. Maar zo raak ik toch vertrouwd met de financiële wereld, het economische nieuws en de werking van een beleggingsplatform. Die ervaring is onbetaalbaar”, zegt Xavier Steenhaut.

Beperkt budget

Om alvast één misverstand uit de wereld te helpen over jonge beleggers: ze lopen niet noodzakelijk storm voor hippe aandelen zoals Apple, Google of Facebook. “Het is niet omdat een bedrijf veel in de media komt, dat het een goede zaak is er aandelen van te kopen”, zegt Anouk Slock. “Het is niet omdat we jong zijn, dat we een aandeel niet grondig onder de loep nemen. Je moet toch weten welke activiteiten een onderneming doet, hoe die bijdragen aan de omzet en in welke landen of regio’s het bedrijf actief is. Ik zal nooit aandelen kopen van een bedrijf waarvan ik dat niet heb onderzocht.”

Het is een les waarvan ze het belang aan den lijve ondervond. Haar eerste aandeel was Ageas, dat ze net kocht voordat een rechtbank in Amsterdam de deur opende voor schadevergoedingen voor Fortis-beleggers. De koers ging onderuit en de studente zag de waarde van haar aandelen onderuitgaan. “Na die nare ervaring ben ik niet weggevlucht van de beurs. Maar meer dan ooit wil ik zelf grondige research doen.” Intussen heeft de studente met trackers een gespreide beleggingsportefeuille samengesteld. “Als student heb ik niet de middelen om een portefeuille samen te stellen met dertig verschillende aandelen. Daarom investeer ik een klein deel van mijn spaargeld in trackers die bepaalde indexen of sectoren schaduwen.”

Trackers blijken een graag gezien financieel product bij jonge beleggers: ze zijn laagdrempelig, er zijn weinig kosten aan verbonden en met een beperkt bedrag kan toch een gespreide beleggingsportefeuille worden samengesteld. “Je kunt er ook perfect mee inspelen op macro-economische trends”, zegt de 23-jarige economiestudent Glenn Gezels. Hij kocht onlangs trackers van de goudprijs (“de instabiliteit zal zich nog sterker doorzetten”) en de olieprijs (“aan het overaanbod komt vroeg of laat een einde”).

Hoezo, crisis?

De beurscrisis van de jongste weken schrikt het jonge geweld van Capitant niet af. “Ik hecht niet zoveel geloof aan alle onheilsberichten”, zegt Diégo Claessens, een 23-jarige ingenieur en naar eigen zeggen een van de actiefste beleggers in de studentenvereniging. “Het is altijd wel ergens crisis en er zijn altijd plekken op de wereld waar de beurs goed presteert. Kijk maar naar Indonesië of de watersector in de Dow- Jones, die recentelijk wel sterk presteerden. Het komt er dus vooral op aan op de juiste trein te springen. Dat is het geheim van actief beleggen.”

Maar de speculatietaks maakt zo’n actieve beleggingsstrategie wel veel uitdagender. Het is een onderwerp dat bij het jonge geweld al snel een hevige discussie uitlokt. “Die belasting is toch gewoon het resultaat van politieke spelletjes. Het is een draak van een taks. Door lobbywerk blijven de grote bedrijven buiten schot, er is geen transitieperiode, minwaarden zijn niet aftrekbaar en de opbrengst zal heel magertjes uitvallen”, windt Anouk Slock zich op. “Trouwens, waarom zou de overheid kleine beleggers opleggen wanneer ze wel of niet mogen verkopen? Wat als je aandelen wil verkopen omdat je het geld nodig hebt, bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning? Ben je dan een speculant?”, werpt Ben Leonard op. Of als je net het aandeel van Volkswagen hebt gekocht en er vervolgens een groot schandaal uitbreekt? Ben je een speculant omdat je nog probeert het verlies te beperken?”

Door de taks hebben de studenten hun beleggingsaanpak aangepast. “Ik ben heel defensief ingesteld, waardoor de taks me nog meer afschrikt om individuele aandelen te kopen. Want als de koers ineens in elkaar stort, dan zit je toch vastgeketend aan het aandeel”, zegt student handelswetenschappen Xavier Steenhaut. Ook Glenn Gezels is veel voorzichtiger. Waar hij het vorig jaar nog aandurfde het aandeel van Volkswagen op te pikken nadat het door het dieselschandaal de dieperik in was gegaan (om het na drie maanden te verkopen met een koerswinst van 20 procent), zou hij die kelk vandaag aan zich laten voorbijgaan.

Toch vaart niet elke student nu een voorzichtiger koers. Diégo Claessens baseert zijn beleggingsbeslissingen bijna uitsluitend op technische analyse. Want alle informatie zit verwerkt in de koersen, waarna het vooral een kwestie is van wachten op aan- en verkoopsignalen. Soms zit daar twee jaar tussen, maar soms slechts enkele dagen of weken. “De speculatietaks nekt mijn aanpak”, geeft de student toe. “Daarom richt ik me nu steeds vaker tot afgeleide producten, zoals turbo’s. Het is best wel ironisch: ik moet investeren in meer speculatieve producten om de speculatietaks te vermijden.”

De rangschikking, een wekelijks verslag van de beleggerscompetitie en onze dagelijkse marktverslaggeving kunt u vinden op www.trends.be/beleggerscompetitie.

Sven Vonck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content