Italiaanse stembusgang baart belegger zorgen

© Reuters
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Komende zondag staat het referendum over de politieke hervormingen in Italië op de agenda.

De banken waren de grote verliezers op de Europese beurzen. Komende zondag staat het referendum over de politieke hervormingen in Italië op de agenda. Premier Matteo Renzi scoort slecht in de peilingen en beleggers vrezen dat het nee-kamp het zal halen. Renzi heeft zijn lot verbonden aan de uitkomst van het referendum. Bij een ontslag van zijn regering dreigt er een politieke stilstand.

Bovendien zaait een overwinning van het nee-kamp twijfels over het herstelplan voor de Italiaanse banken. Het door Europa opgelegde principe van de bail-in bij een faillissement van banken viel ook slecht in Italië, omdat daardoor honderdduizenden Italiaanse gezinnen met obligaties van Italiaanse banken geld dreigen kwijt te raken. Het populisme in Italië doet de vrees opflakkeren dat er na de brexit nog meer barsten komen in de Europese Unie.

De Italiaanse banken gingen de voorbije maanden al fors onderuit en zaten vandaag ook weer in het verliezende kamp, omdat steeds meer bedrijven en gezinnen hun leningen niet meer stipt terugbetalen. De allergrootste verliezer in de brede Europese Stoxx600-index was Banco Popular (-8%), een Spaanse bank, door een negatief rapport van het Zwitserse beurshuis Credit Suisse. De daling van Banco Popular werd wellicht ook uitgediept door de besmettingsvrees en de vrees voor een nieuwe eurocrisis.

De EuroStoxx50 verloor 1,1 procent. De Belgische sterindex ging 0,85 procent achteruit tot 3463,14 punten. In de Bel-20 was Ahold Delhaize (-2,25%) de grootste daler. De koers van de retailgroep met een grote poot in de Verenigde Staten staat onder druk sinds de fusie door de scherpe concurrentie in Noord-Amerika. Na Ahold Delhaize kreeg de Nederlandse bank ING (-1,8%) de grootste tik. Ook sectorgenoot KBC (-1,5%) moest terrein prijsgeven. De grootste dagwinst was voor de staaltechnologiegroep Bekaert (+0,5%).

Vrijdag nabeurs was er goed nieuws voor dividendbeleggers. De gereglementeerde vastgoedvennootschap Retail Estates (-0,1%) kwam met tweedekwartaalresultaten naar de markt. De verhuurder van baanwinkels heeft een gebroken boekjaar. De bezettingsgraad is opnieuw boven 98 procent gestegen, tot 98,13 procent om precies te zijn. Daar werd naar uitgekeken door beleggers, omdat die bezettingsgraad op 30 juni 97,64 procent bedroeg. De vastgoedgroep gaat al negentien jaar prat op een bezettingsgraad van minstens 98 procent. Het ging om een tijdelijke dip van de bezettingsgraad, veroorzaakt door het onverwachte faillissement van Primo, dat goed was voor vijf sportwinkels in de portefeuille van Retail Estates.

De netto courante winst voor Retail Estates bedroeg in de eerste jaarhelft 2,09 euro per aandeel. Vastgoedvennootschappen zijn bij wet verplicht 80 procent van dat resultaat uit te keren. Retail Estates bevestigt zijn dividendverwachting van 3,3 euro bruto. In tegenstelling tot sommige andere vastgoedvennootschappen keert Retail Estates geen interim-dividend uit. Dat betekent dat u 30 procent roerende voorheffing op dat dividend betaalt in plaats van de huidige 27 procent. U krijgt volgend jaar dus nog 2,31 euro netto op de rekening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content